Pages

01 August 2012

Provincijalizam


Srpski MUP je 100% uspešan u pronalaženju ukradenih japanskih bicikala, to jest bicikala čiji su vlasnici japanski državljani. S jedne strane takva visoka učinkovitost raduje, ostavlja nam nadu da će MUP da se interesuje i kada Peri Periću ukradu automobil ispred kuće, kada neka Milica Janković konstantno dobija batine u porodici ili štogod već. Od nečega se mora poći. Ono što je smešno je naš provincijalizam koji je pratio celu priču sa lepim krajem. 'Ajde zamislite da se Kameron ili Merkel slikaju sa nevoljnikom kome je ukraden bicikl i čiju su krađu rešili nadležni organi unutrašnjih poslova.

Provincijalizam neodoljivo izbija i iz RTS. Ustvari, reč je o nekim dubljim kompleksima ili jadu koji je vidljiv iz načina na koji komentatori RTS prenose Olimpijadu. Nije samo u pitanju to što uglavnom nemaju blage veze o sportovima koje prenose, pa su groteskni, nedotupavi i nadmeni, nego što u sport ubacuju takve idiotske emotivne konotacije kišne gliste na asfaltu koji se puni ljudima i polako zagreva posle kiše. Propratiti Felpsovu 18. medalju sa "vratilo mu se za Peking" može samo retard, bez obzira na to što je plivanje valjda najprecenjeniji sport, gde samo čekam trku na 136 metara polumešovito. I nije samo to, ovo je samo najsvežija baljezgarija. Na sreću imam slobodu izbora, Hrvati nisu skremblovani, ima i još poneki kanal na kablovskoj, ali kada želim da gledam naše selekcije nema mi spasa osim "mute". Nikad ponosniji na svoje konzistentno delovanje u vezi harača za "Javni servis evropske Srbije".

Sušta suprotnost našem provincijalizmu je otvaranje Olimpijade. Moja impresija je da je iz celog otvaranja bilo jasno da Britanci nemaju potrebe da se dokazuju bilo kome, posebno ne celom svetu.

12 comments:

Saša said...

Odlična opservacija. Meni je potpuno idiostski bilo i što je novoizabrani predsednik Nikolić, imao vremena da primi onog propalog američkog glumaca Asantea. Potpuno degradiranje predsedničke funkcije i najbolji pokazatelj našeg provincijalizma. Tadić je dok je bio predsednik takođe prednjačio u sličnim glupostima.

elCoyote said...

Njuz je jedini profesionalno preneo vest
MUP 100% uspešan u pronalaženju ukradenih japanskih bicikala

Anonymous said...

Aleksandre,
Možda bi bolji naziv ovog posta mogao biti provincijalni politički marketing ipak ne laje kera sela radi već sebe radi...

Nemanja said...

Ne zaboravimo da je gradonacelnik Djilas bio spreman da "kupi" bicikl Japancu. Tu se uklopio u Aleksandrovu definiciju socijaliste:

"socijalista je onaj koji oseća dužnost da pomogne (komegod i kakogod) i to namerava da učini tvojim novcem (empirijski je utvrđeno da u novčaniku socijaliste živi zvečarka"

Ne vidim razlog za kritiku Duska Koraca, covek je ovekoveceni sovinista i rusofil, makar je konzistentan u svom ponasanju. Kada govori tokom intoniranja americke himne, on je samo dosledan sebi. Kao kada Memedovic komentarise boks mec, covek je dosledno nekompetentan, iz godine u godinu.

Odgovornost lezi na menadzeru Tijanicu, tacnije, na upravnom odboru koji ga je birao i kome on odgovara, a cije clanove pola Srbije nema pojma ko su.

P.S. Ceremonija otvaranja je meni bila odvratna, zar rezisera nisu obavestili da je multi-culti propao.

Nemanja said...

Ne zaboravimo da je gradonacelnik Djilas bio spreman da "kupi" bicikl Japancu. Tu se uklopio u Aleksandrovu definiciju socijaliste:

"socijalista je onaj koji oseća dužnost da pomogne (komegod i kakogod) i to namerava da učini tvojim novcem (empirijski je utvrđeno da u novčaniku socijaliste živi zvečarka"

Ne vidim razlog za kritiku Duska Koraca, covek je ovekoveceni sovinista i rusofil, makar je konzistentan u svom ponasanju. Kada govori tokom intoniranja americke himne, on je samo dosledan sebi. Kao kada Memedovic komentarise boks mec, covek je dosledno nekompetentan, iz godine u godinu.

Odgovornost lezi na menadzeru Tijanicu, tacnije, na upravnom odboru koji ga je birao i kome on odgovara, a cije clanove pola Srbije nema pojma ko su.

P.S. Ceremonija otvaranja je meni bila odvratna, zar rezisera nisu obavestili da je multi-culti propao.

400 bad request said...

"Ne vidim razlog za kritiku Duska Koraca, covek je ovekoveceni sovinista i rusofil"

Ja nazalost ne gledam sport na RTS, ali kad bih gledao, minimum ocekivanja bi mi bio da prenos komentarise rusofil, a ne neko globalisticko djubre.

400 bad request said...

Aleksandru i ostalima koji se dive Englezima na racun nase Srbije, evo vam ga Potemkinove sela na britanski nacin:
"Good golly, they’ve been putting soldiers in the seats here the past two days, just to plaster over the bad optics gap of yawningly empty venues. Yet again, the government has called in the army to set right what has gone so demonstrably wrong."
http://www.thestar.com/sports/london2012/article/1234313--london-2012-rows-of-empty-seats-are-causing-red-faces-for-olympic-organizers

Aleksandar Stevanović said...

@ 400 bad request

Nisam siguran da postoji taj odnos supstitucije prema kome divljenje UK povlaci nipodastavanje Srbije, iako sigurno u mom postu povlaci takav odnos kada su u pitanju izvrsne vlasti ovih dvaju zemalja. Put ka uspehu je upravo prepoznavnje sopstvenih slabosti (ovde je u pitanju provincijalizam izvrsne vlasti koji nikada ne moze uzdici ijednu drzavu jer je to mentalni sklop teske inferiornosti), a da li ste provincijalac mozete znati jedino ako imate neki etalon, kao i svugde gde hocete da nesto merite. Meni je da budem iskren to bila Kraljica Elizabeta koja je igre otvorila jednom recenicom, bez preseravanja.
Srbi generalno nemaju mere i kada bi da se dopadnu svetu i kada bi uz gusle da sa njim ratuju. Drugim recima, kompleks vise i kompleks nize vrednosti koji menjaju jedan drugi proizvode perverzna i samodestruktivna ponasanja.
Posebno mi nije jasno zasto se globalizam stavlja nasuprot rusofilstva jer su Rusi globalofili tacno onoliko koliko to mogu da budu i na nacin koji se meni oduvek gadi. Kada im se moglo bili su oni globalofili na svoj nacin. Isto tako nikada necu videti u cemu su patriote oni koji su se veselili kada Srbiju gaze ruski tenkovi, a pijanci iz iste zemlje siluju sirom Srbije. I zasto su placenici takve drzave super.

400 bad request said...

" a da li ste provincijalac mozete znati jedino ako imate neki etalon"
Slazem se, ali moja poenta je da ste precenili britanski etalon i time pogresno premerili (podcenili) Srbiju.
Nisam gledao otvaranje, ali ova prica na koju sam ja uputio govori da je Britancima itekako stalo sta se o njima misli "u svetu". I da su zarad potrebe da ostave dobar

utisak bili spremni da urade glupost kojom su se samo jos vise izblamirali. Obaska sto su Olimpijske igre u Londonu, kao i svuda, jedna orgija etatizma.

Ja se slazem s vama da su srpski politicaru isuvise preokupirani zeljom da se dopadnu strancima, ali treba priznati da ta zelja proistice ne iz srpskih zabluda o vlastitom prestizu, vec iz svesti o osramocenosti zemlje.

Sportski komentator "rusofil" je u mom postu imao znacenje komentatora srpskog nacionaliste. Rusofilstvo je deo srpskog folklora i, koliko ja poznajem Srbe, jos uvek deo srpskog nacionalnog identiteta. U kakvom je odnosu rusofilstvo, kao srpska (a ne ruska) karakteristika, sa konkretnim istorijskim dogadjajima i stvarnim osobinama ruskog naroda ne bih sada da raspredam. Znaci, ja sam hteo da kazem da je u redu ako su sportski komentari na drzavnoj televiziji obojeni nacionalizmom, sto u srpskom slucaju znaci obojeni rusofilijom.

Nemanja said...

400 bad request,

"Put do pakla poplocan je dobrim namerama"

Iako verujem da komentator ima najbolje namere, duboka zabluda vec iskace pri samoj definiciji nacionalizma. Sta je to nacionalizam? Posvecivanje interesima (ili kulturi) sopstvenog naroda.

Je li rusofilstvo interes srpskog naroda? Je li kloniranje ruske udbaske drzave interes srpskog naroda? Je li se u Titovoj udbaskoj drzavi Srbiji nije dovoljno nevine krvi prolilo?

Ali, cak se i Putin stidi kada vidi jedne uboge provincijalce svinjare kako pokusavaju da imitiraju pukovnika KGB-a, cije intelektualne sposobnosti daleko prevazilaze udruzene mozgove nase politicke elite.

Problem je sto nema lustracije, pa se izdanci udbasa poput pritajenog kancera Tijanica, vrebaju zdravo tkivo populacije. Pa nije taj Dusko Korac pao sa neba, vec ga je udbas Tijanic postavio na to komentatorsko mesto, da poput prave pijavice tj. placenika radi u njegovom interesu..

Podrzavati rusofilstvo, znaci raditi protiv interesa Srbije.

400 bad request said...

"Posvecivanje interesima (ili kulturi) sopstvenog naroda."
Rusofilstvo jeste srpska kultura. Raditi protiv rusofilstva znaci raditi protiv srpske kulture.

Nemam nameru dalje da diskutujem s Nemanjom zato sto mislim da je vodjen zlim i naopakim namerama.

Ostalim liberalima bih savetovao da odvoje zalaganje za ideologiju slobodnog trzista od kritike drugih elemenata srpske kulture.

Samuel Huntington je nasao tri uslova koja moraju da se ispune da bi zemlja promenila civillizacijski identitet:
"To redefine its civilization identity, a torn country must meet three requirements. First, its political and economic elite has to be generally supportive of and enthusiastic about the move. Second, its public has to be willing to acquiesce in the redefinition. Third, the dominant groups in the recipient civilization have to be willing to embrace the convert. All three requirements in large part exist with respect to Mexico. The first two in large part exist with respect to Turkey. It is not clear that any of them exist with respect to Russia's joining the West."
Po meni, isto vazi i za Srbiju - ni jedan tri od uslova nije ispunjen.

Nemanja said...

Ko voli ruse neka ih vodi kuci, ili neka ide u Rusiju da zivi i radi, ili jos bolje neka ide na crnogorsko primorje da ga ruski biznismeni siluju.

Svi gradjani placaju RTS pretplatu, 1% rusofila, udbasa i njihovih placenika namece svoj fetis i mazohizam ostalima, i tu nastaje problem. Nema rusofilija niti ikakve veze sa interesima niti sa kulturom u Srba, vec se radi o geopolitici.

Kvazi srpski nacionalisti zaboravljaju sta im je Ezop, kroz svoju pripovetku Helij i Borej, porucio jos pre par milenijuma:

"Borej i Helije prepirali se o tome tko je jači. Odluče na kraju da pobjeda pripadne
onome od njih dvojice koji svuče čovjeka što je baš nekamo putovao. Počne Borej
snažno puhati, a kako se čovjek čvrsto umatao u odjeću, još jače navali na njega.
Čovjek je pak, što ga je studen više stiskala, navlačio na sebe još više odjeće, sve dok
se Borej ne umori i prepusti ga Heliju. Helije isprva zasja umjereno, a kada je čovjek
skinuo suvišnu odjeću, stade pojačavati svoj žar, sve dok se čovjek, ne mogavši
odoljeti sunčevoj toplini, ne svuče i ne pođe na kupanje u obližnju rijeku."

U prevodu: ne moze se perverzna volja na silu nametati..