Pages

02 August 2012

Još jedan razlog za fiksni kurs

Zamislite da je Srbija do sada imala fiksni kurs (i valutni odbor koji ga zakonski garantuje).

Da li bi nova vlada sada uopšte menjala guvernera? 

Ako bi i promenila guvernera čisto zbog ugodnosti pozicije, da li bi smela da menja politiku kursa? Da li bi nova vlada smela da kaže evro je u prethodne četiri godine vredeo 100 dinara, ali ćemo mi sada postaviti drugog guvernera, promeniti zakon i pustiti kurs da pliva? 

Meni se nešto čini -- ni na kraj pameti. Mislim da bi se još u predizbornoj kampanji svi bili obavezali da to neće uraditi. 

11 comments:

zmau said...

Jes al bi birokrate koji su pre par godina "radili" za 400 evra sad i dalje zarađivali 400 evra. A ti čik im nominalno smanji plate.

elCoyote said...

Penzionerima sa minimalnim penzijama obećana pomoć od 20.000 din u naredna 4 kvartala.
Baš me zanima kako će kurs da se ponaša pred isplatu ovih "viškova" u oktobaru, januaru, aprilu i julu

ridjobradi said...

@zmau


Pa ti smanji broj birkrata a ne njihove plate.

ridjobradi said...

@Slavisa


S obzirom na tekuca dogadjanja oko NBS kakav je savet, jel jos brze da se otarasujemo dinara?

Lighthouse said...

Imali smo fiksni kurs par puta u zadnjih dve-tri decenije (1990, 1994) ali svaki put je "probijen" u roku kraćem od godinu dana. Itekako bi, sve da i imamo fiksni kurs, nova vlast žurila da zauzme guvernersko mesto, kako bi, ihaj-haj, pa još na fiksni kurs, štampala dinare. Na fiksni kurs, njihovo nepočinstvo bi se otkrilo mnogo kasnije, tek kad bi devizne rezerve bile skroz pojedene, a dileri uveliko dviz-devizali po ćoškovima. Plus što guverner ima platu nekoliko puta veću od ministarske ili poslaničke. Guvernerova plata je valjda jedina u zemlji koja je (bar za srpske uslove života) pristojna i za koju primaocu mogu da poverujem da od nje (može da) živi, ostalo je sve besramna demagogija, sistem uzajamnog varanja političara i građana, kroz koji se u političku sferu negativno selektuju i filtriraju jedino oni kojima je svejedno kolika im je nominalna plata.

Marko Paunović said...

"jel jos brze da se otarasujemo dinara"

Pa niste valjda do sada stedeli u dinarim???

ridjobradi said...

Nisam, do sada sam ih brzo trosio/prodavao pitam da li treba jos brze. :)

Slaviša Tasić said...

"Imali smo fiksni kurs par puta u zadnjih dve-tri decenije (1990, 1994) ali svaki put je "probijen" u roku kraćem od godinu dana."

Lighthouse,
Ja ove argumente stvarno uopšte ne razumem. Imali smo i pokušaje demokratije ali to nije bila puna demokratija, pa je bolje da se vratimo u diktaturu. Imali smo slobodu medija, ali mediji nikad nisu potpuno oslobođeni, bolje je da više ne pokušavamo.

CG, Makedonija, Bugarska, Bosma, pa i pola Afrike imaju fiksni kurs, a samo u Srbiji je to nekako nemoguće. Zašto -- zato što je neko pre 20 godina u SFRJ i SRJ probao pa odustao?


@ridjobradi,

kao što Marko reče. Inače da je ovo normalno devizno tržište i očekuje se da Jorgovanka bude gora, dinar bi do sada već pao, jer se ovo već nedeljama znalo. Ali pošto nije, onda ili važe neka druga pravila, ili vlada uverenje da nova NBS neće biti ništa gora.

VladimirV said...

Šta će biti sa Savetom NBS? U Savetu NBS je jedan profesor koji me je nekada mnogo maltretirao na jednom ispitu, baš bih voleo da ga najure iz NBS. :)))

andreas breme said...

Da smo imali valutni odbor od 2001, verujem da bi sada bilo mnogo manje sanse da se iko upusti u stampanje para...

Stanke said...

Danas je Vlajko Senić rekao na tviteru da je dogovoreno da se izbriše sporni član 18. To je valjda taj član koji omogućavao trgovinu NBS obveznicama preduzeća na sekundarnom tržištu.