Pages

11 July 2012

Program nove vlade

Praviteljstvujušči sovjet, kako nas Dorćolac u komentaru obaveštava, objavio je svoje načertanije.

Nekako mi je uzaludno da raspravljam o programu koji su sastavili likovi poput Vučića, Dačića, Palme, Krkobabića ili Dinkića. Ni bilo koja druga garnitura ne bi bila drugačija, u svakoj kombinaciji imao bih osećaj da se neko podsmeva mojoj naivnosti -- zar ovaj stvarno misli da smo mi ovde zbog nekakvog programa?

Ali progutaću knedlu i prokomentarisati ukratko. Ekonomski deo programa počinje dosta dobro, mada su te iste stvari stajale u verovatno svakom programu vlada od 2001. i uvek ostajale nerealizovane.

Tu je recimo fiskalna konsolidacija zasnovana na smanjenju rashodne strane budžeta. To je vraški teško, budžet se ne može smanjiti štednjom na kancelarijskom materijalu već smanjenjem krupnih rashoda, plata, penzija, subvencija i socijalnih davanja. Mnogo je veća verovatnoća da ova vlada ubedi NBS da potrošnju finansira inflatorno ili čak proglasi bankrot na spoljni dug, nego da osetno smanji ozbiljne rashode. 


Tu je i pojednostavljenje poreza i smanjenje parafiskalnih nameta. Koliko puta smo ovo u raznim programima videli? Ovaj input je nema sumnje Dinkićev, ali on je sam sedeo u svim vladama koje su to isto nekoliko puta obećavale. Sada, posle 11 godina reformi, u programu opet stoji isto obećanje. Ako se to nije uradilo tokom dobrih godina, kada je u budžetu bilo i viška novca, budite sigurni da neće ni sada. 

Tu je i plaćanje PDV-a po naplati robe umesto unapred po fakutri, što mali privrednici odavno traže. I za ovo je potrebna budžetska rezerva tako da opet sumnjam da će se ostvariti.

I to je sve što se pristojnog dela ekonomskog programa tiče. Ostatak programa čine iste stare zablude -- subvenciije, besplatni krediti, bespovratna sredstva, privrednicima, preduzetnicima, ovome i onome. Razvojna banka, podsticanje investicija, dvostruko veći budžet za poljoprivredu, trajno opredeljenje za zadržavanje vlasništva u Komercijalnoj banci,  ulaganje u ovo i ono, rudarstvo, nacionalni projekti. Sve to uz, setite se, smanjenje rashodne strane budžeta. 

Da skratim priču, program sadrži:

a) nekoliko dobrih obećanja za koje nemamo razloga da verujemo da će biti ispunjena, i

b) mnogo loših ideja, intervencionističkih i rasipničkih politika, koje najverovatnije hoće biti sprovedene jer su bile, sa fantastičnim rezultatima za sprovodioce, dosledno sprovođene i do sada.

6 comments:

ridjobradi said...

Jedan od vecih bisera po meni je:

"Ukoliko se ukaze prilika i potreba, razmotricemo i mogucnost akvizicije pojedinih banaka sa inostranim kapitalom."

Aleksandar Stevanović said...

Nece se ukazati prilika, a ne mogu da budu razbojnici kao Kirsnerova, valjda.

Dorćolac said...

http://pescanik.net/2012/07/cena-dacicevog-populizma-kuku-nama/

Branko Stojanovic said...

Ovo je sustina programa:
http://www.nspm.rs/hronika/ivica-dacic-finansijski-sektor-najveci-neprijatelj-naroda.html

tiki said...

Danu za premijerku.
sve drugo je sviranje q..........

ziggy said...

Tu je i plaćanje PDV-a po naplati robe umesto unapred po fakutri
---
meni je najveći hit, što je to "ludom radovanje" isključivo namenjeno za mala i srednja preduzeća, valjda je procenio ciljnu grupu. puna usta dovođenja velikih investitora, a sa druge strane, upravo takvima se nameće stara, dokazano loša, praksa pla'anja poreza po fekturisanoj, ne i naplaćenoj robi.

ispravite me ako grešim, ali zar nije svuda gde pdv postoji uobičajna praksa da se on obračunava/naplaćuje upravo prilikom naplate faktura? ako je tako kao što mislim da jeste, zar niko da se zapita ko je uveo praksu plaćanja odmah po fakturisanju, ne i plaćanju?

ko je povraćaj pdv-a firmama sprovodio uz bahatost države, koja je na svaki zahtev povraćaja potezala finansijsku inspekciju na dotičnu firmu, koja se na taj korak "usudila". pa su se privrednici veoma brzo dali u štimovanje i obesmišljavanje knjigovodstva -- pa, naravno -- upravo dinkić.

a sada se nudi da sprovede "dijametralno suprotno", doduše, parcijalno.

posebno mračan deo je onaj, u kojem se tvrdi kako je politika velikih subvencija prava stvar i kako će se time i dalje žnjeti "uspesi"; negde na nivou bajatovićeve bravure kako se svaki euro u poljoprivredi magično oplodi petostruko samim tim što se plasira u poljoprivredu.

opet, sve to će sprovoditi tip, koji je osmislio i vodio agenciju za razvoj srbije (auh, kako to potseća na slobin "privredni preporod"), agencija koja je javno raskrinkana da je nemilice trošilo novac na burazerske šeme? genije, koji je osmislio i pokrenuo "nacionalni investicioni fond", koji je nemilice dispergovao novac na seoske stadione, domove kulture i, zapravo, preskupe oglasne table sa dinkićevim imenom... taj će ponovo držati ključeve ekonomije u srbiji.

heh. gotovo sam siguran da čak ni jorgovanka tabaković ne bi uspela više da našteti.