Pages

22 June 2012

"Austrijska" odbrana evra

Veoma važan članak Jesus Huerta de Sotoa pod nazivom "Austrijska odbrana evra".

Par citata:

Moreover, the arrival of the Great Recession of 2008 has even further revealed to everyone the disciplinary nature of the euro: for the first time, the countries of the monetary union have had to face a deep economic recession without monetary-policy autonomy. Up until the adoption of the euro, when a crisis hit, governments and central banks invariably acted in the same way: they injected all the necessary liquidity, allowed the local currency to float downward and depreciated it, and indefinitely postponed the painful structural reforms that where needed and that involve economic liberalization, deregulation, increased flexibility in prices and markets (especially the labor market), a reduction in public spending, and the withdrawal and dismantling of union power and the welfare state. With the euro, despite all the errors, weaknesses, and concessions we will discuss later, this type of irresponsible behavior and forward escape has no longer been possible.

...
 
Hence, to a certain extent it is amusing (and also pathetic) to note that the legion of social engineers and interventionist politicians who, led at the time by Jacques Delors, designed the single currency as one more tool for use in their grandiose projects to achieve a European political union, now regard with despair something they never seem to have been able to predict: that the euro has ended up acting de facto as the gold standard, disciplining citizens, politicians, and authorities, tying the hands of demagogues and exposing pressure groups (headed by the unfailingly privileged unions), and even questioning the sustainability and the very foundations of the welfare state.

Da ne citiram više, najbolje je da pročitate ceo članak.

26 comments:

Ivan Jankovic said...

Ja sam prvi put procitao tekst pre nekoliko nedelja i nisam mogao da verujem. :)

Glavni problem je politicka naivnost cele teorije. On ozbiljno tvrdi da iako je evro zamisljen kao instrument izgradnje evropske superdrzave on dejstvuje u praksi kao ogranicavajuci faktor i neka vrsta kvazi zlatnog standarda. Ali, upravo pred nosom mu se desava transformacija unije u superdrzavau, makar kad je rec o monetarnoj i fiskalnoj politici.

I drugo (mislim da su mnogi to vec primetili) cinjenica da je ECB bila manje ifnlacionisticka nego Fed je posledica fakta da su Nemci upravljali njome do sada, sa svojom konzervativnom i opreznom filzoofijom. To uopste ne znaci da ce tako biti i ubuduce. Naprotiv, vec vidimo da se drasticno menja pod pritiskom Amerikanaca, Francuza, MMFa i drugih.

Mislim da je on upao u zamku americkog centralizatorskog "libertarijanizma 14 amandmana": u strahu od spanskih inflacionista i levicara on je spreman da preda nacionalni suverenitet centralnim "evropskim ustanovama" i da se onda pobozno nada (svom iskustvu nasuprot) da ce libertarijanci da upravljaju njima!

Anonymous said...

Da, naivan tip, to sam hteo da napišem.

Ivan Jankovic said...

Srdjane,

de Soto je ekstra vazan teoreticar, i zato je ovaj clanak interesantan, slagao se s njim ili ne. I teorijska potka uopste nije losa, samo je problem u prakticnoj primeni na EU, koja deluje kao da je to pisao u pijanom stanju.

Marko Paunović said...

Slagali se ili ne sa njime oko ove tvrdnje vezane za ECB, cinjenica je da postojanje evra specilo evropske zemlje da se "prilagode" bez ikakvih reformi. I to je dobro.

A da li ce uspeti, to cemo tek da vidimo. :)

Speaker said...

@Ivan
Ivane, imate vi pravo, ali ima i De Soto, :) hoću da kažem da ste dugoročno i globalno, naravno, vi u pravu, ali da je evro kratkoročno zaista onemogućio omiljene inflatorne "strategije odlaganja" najgorih "ciganštura" u EU, te iznudio mnoge pozitivne reforme koje su, barem u nekim zemljama, verovatno ireverzibilne,šta god da se desi sa evrom i EU. Naravno, iako ne delim vašu purističko-libertarijansku, gotovo paleokonzervativnu opsesiju centralizacijom i averziju prema njoj, potpuno se slažem da je evropska super-država u trenutno aktuelnoj verziji, uključujući i evro kao njenu preteču i vehikulum, krajnje loša ideja (iako ja, kao što već znate, za razliku od vas, naravno ne mislim da bi svaka zamisliva evropska super-država bila nužno loša stvar :) ), pa je tu naš cenjeni teoretik vaistinu malčice u faulu, :) ali, iako me nije čudesno konvertovao u evrofederalistu blistavih plavih okica punih žutih zvezdica, isto kao Marko mislim da je ovo koristan uvid, i da još jednom demonstrira staru narodnu mudrost da nijedan đavo nije potpuno crn :))

Anonymous said...

O kakvom prilagođavanju i reformisanju je reč? Poslednji put kada sam pogledao, EU nije (još) bila država, a "mere štednje", budući da su antidemokratske, biće održane uz pomoć vojno-policijskih snaga, sve uz spašavanje deutschebanka... :) uz kolektivnu žrtvu nekih Slovaka, Slovenaca itd... Bravo klimavci!

VladimirV said...

Ima i zanimljivijih aktuelnih tema o kojima se može napisati nešto, eto recimo sirijska PVO danas olupala jedan turski avion RF-4E Phantom II - izgleda da je novi ruski protivavionski sistem Buk-M2E danas imao vatreno krštenje
http://www.standupamericaus.org/breaking-news/syria-shoots-down-turkish-recon-aircraft/
A i Pol Krugman nešto mnogo pominje Batičke tigrove u negativnom kontekstu na svom blogu, čudi me da o tome nije bila neka tema ovde

Anonymous said...

Drugman :P budala, mrzim skota, nek' crkne u najgorim mukama

Dorćolac said...

S obzirom na faktičku pljačku koju je FED izveo 1930.-ih zaplenivši evropsko zlato (a pitanje je koliko je od istog ostalo u Fort Knoxu), jedini povratak na "tvrdi" standard se i može dogoditi isključivo preko sličnih "proxy" supstituta, poput evra ili trenutnog zamrzavanja zatečene količine novčane fiat mase od strane utopijskih benevolentnih nacionalnih vlada. Tertium non datur.

Anonymous said...

Secundum no datur - vivat rex!
Dosadni ste aman

Ivan Jankovic said...

Dorcolac,

kakva je veza izmedju plenidbe zlata 1930ih i mogucnosti obnove zlatnog standarda 2012? Ako sutra Fed ukine legal tender law, i dozvoli konkurenciju valuta, eto zlata kao glavnog novca i oblika stednje preko noci. Mislis da to nije realisticno, da Fed nikad nece tako sta uraditi? Ja se slazem, samo onda ne vidim zasto bi Fed ili ECB dozvolili da se napravi neki fiat proxy zlatnog standarda? Zar nije poenta i jedina svrha postojanja centralnih banaka upravo da sprece disciplinujuce desjtvo "rigidne" valute na banke i vlade, pa bila ta valuta zlato ili fiat?

Dorćolac said...

Како каква је веза? Па треба то злато прво вратити оригиналним власницима, а не пију-пике не важи. Кад би Рон Пол победио којим чудом и увео златни стандард (а испостави се да су се првобитне резерве злато само додатно увећале), па се то још наметне на глобалном нивоу - шта би то било него легализована пљачка?

Наравно да ни ФЕД ни ЕЦБ нису претерано вољни да у оквиру својих ингеренција дозволие ригидне фиат валуте, зато сам хипотетички претпоставио да то ураде "утопијске, беневолентне, националне владе".

Anonymous said...

Takva valuta postoji danas. Ona je tamo negde, u hipertranzitnoj magli globalizacije.

Slaviša Tasić said...

Dorcolac,
Ne znam o kakvoj plenidbi evropskog zlata govoris, zaplenjeno je, tj. prisilno otkupljeno privatno zlato americkih gradjana.

Dorćolac said...

Ne, ne mislim na otkupljivanje zlata od građana, već na posledice ukidanja zlatnog standarda u smislu američkog odbijanja da evropska potraživanja plati u zlatu (koje je zauvek ostalo u Fort Knoxu) i kasnije prisiljavanje da prihvate "fiat dolar sa zlatnom podlogom". Pritom se ni ne zna koliko je zlata "redistribuirano" i u čije ruke, niti je berzanska cena zlata odražavala realnu količinu zlata u svetu. Pa recimo špekulanti koji su decenijama obarali cenu zlata radi ojačanog dolara, a s druge strane to pojeftinjeno zlato gomilali u štek, u momentu povratka na zlatni standard bi em bili privilegovani (i ne samo oni, već mnoge zapadne vlade), em bi mogli da koriste netransparentne štekove koji nigde nisu popisani kako bi pravili monetarne udare sa inflatornim učinkom tako što bi ih ubacivali u sistem, uz dogovor sa svojim pajtosima iz vlasti, ili bi same vlade to činile. Tako da bi u početku nova globalna cena zlata bila arbitrarno utvrđena, a zbog nepoznate realne ukupne količine bi se morala modifikovati često, što bi dovodilo do monetarne nesigurnosti. DeSotovskim rečima, ponovno uvođenje zlatnog standarda bi funkcionisalo kao proxy centarlnih banaka koje danas imamo, samo što bi prevara bila gora, naraočito za nerazvijene i zemlje u razvoju.

Anonymous said...

Postoji ocena koliko zlata ima, te i koliko je 'sakriveno', ovog puta od strane vladajućih, što je valjda presedan. Ta niska cena je značila mali obim investicija u rudnike i obradu, te odliv u nakit. Ideja da je centralizovano, čak i najvećom plenidbom u istoriji, neka značajna količina, koja bi omogućila slične igrarije današnjim, na duže staze, nije baš smislena. Da je to tako izgledno i izvodljivo, te da pruža veće mogućnosti u odnosu na papir, SUTRA bi zlato bilo zvanična valuta. Al' neće biti. Glupi su :)))Postoji ocena koliko zlata ima, te i koliko je 'sakriveno', ovog puta od strane vladajućih, što je valjda presedan. Ta niska cena je značila mali obim investicija u rudnike i obradu, te odliv u nakit. Ideja da je centralizovano, čak i najvećom plenidbom u istoriji, neka značajna količina, koja bi omogućila slične igrarije današnjim, na duže staze, nije baš smislena. Da je to tako izgledno i izvodljivo, te da pruža veće mogućnosti u odnosu na papir, SUTRA bi zlato bilo zvanična valuta.

Slaviša Tasić said...

Ali sve valute su tada otisle sa zlata, zasto je Fed poseban. Svi su imali zlatnu podlogu pa onda nisu. Nije jednostrana pljacka.

Anonymous said...

Slavisa,
U pravu si pljačka nije bila jednostrana samo je jednostrano izvršena,nema smisla tražiti krivca u nikome sem USA. Siguran sam bar za Nemačku da bi da su uspeli zlato da povrate i dan danas njihova valuta bar delimično bila vezana za zlato kao što je i švajcarski franak

andreas breme said...

Sta mislite o ovome?

Nemacki model

Speaker said...

Da li je to onaj isti Katić koga je juče spominjao g. Đogo u komentaru na jedan drugi skorašnji post? Aktivna neka štetočina, a i izgleda kao pacov, treba ga zapamtiti i imati na počasnom mestu takozvane "shit list" :)) Ako ja dobro razumem, on u suštini predlaže inflaciju kao metod "samokreditiranja" samo nešto malo odloženu i zamaskiranu. U zemlji u kojoj je inflacija već bila jedan od faktora koji su doveli do građansko-međunacionalnog rata i raspada države i drugi put zamalo do građanskog rata u samoj Srbiji, ovakve bi trebalo slati na radni oporavak o državnom trošku u Zabelu :)) Fino je i što eksplicitno spominje Hitlerove ekonomske "uspehe" po receptima Hjalmara Šahta zbog kojih je, između ostalog, morao da započne i rat, jer su realni prihodi i standard stanovništva pali toliko da su samo ratna ekonomija i pljačka mogle da kompenziraju "briljantne" rezultate štampanja para i ogromnih deficita.

Speaker said...

A evo i odakle vetar otprilike duva, ako nekom, već posle onog članka u "Politici" to nije bilo jasno:
http://nkatic.wordpress.com/2012/01/29/kriza-kapitalizma-i-novi-pocetak-istorije/
Međutim, ovaj londonski luzer i kandidat na još jednog Danijela Šifera/Radmilu Milentijević je, naravno, najmanji problem, ono što kolje naše kokoške a da to nije pevac, :) jeste srpska udbaška oligarhija koja plače za ovakvim malim smrdama da zaluđuju ionako već terminalno zaluđen narod i nudi im instantnu medijsku promociju i mogućnost da se ogrebu za koješta, kućća, odnosno mi, častimo...

andreas breme said...

"jeste srpska udbaška oligarhija koja plače za ovakvim malim smrdama da zaluđuju ionako već terminalno zaluđen narod i nudi im instantnu medijsku promociju"

Koliko mi se cini, Katic i jeste na neki nacin deo te udbaske oligarhije. Bar mi smrdi po tome sto je radio u Energoprojektu zajedno sa nekim poznatijim "kolegama" a onda ih je pratio i u London.

"on u suštini predlaže inflaciju kao metod "samokreditiranja" samo nešto malo odloženu i zamaskiranu. U zemlji u kojoj je inflacija već bila jedan od faktora koji su doveli do građansko-međunacionalnog rata"

Mislim da u njegovom modelu, inflacija nije najveci problem (ne znam da li stoji ova logika koju Katic navodi "Коначно и најважније, свака издата меница је покривена изведеним радовима или купљеном робом.", vec uticaj na povecanje strukturnih problema srpske privrede i dalje smanjenje efikasnosti u upotrebi resursa.

A inace, mislim da ovaj mehanizam koji Katic predlaze nije nista drukciji od sadasnjeg predloga "evroobveznica" u EU odnosno onoga sto su centralne banke vecine evropskih zemalja radile pre uvodjenja evra, a mislim da sada radi FED, mada nisam siguran...

Anonymous said...

Tužno

charlie said...

Evo jedne dobre kritike na "avstrijsku odbranu":
http://www.garynorth.com/public/9702.cfm

A još jedan dobar članak:
The tragedy of the commons at the European Central Bank and the next rescue
http://voxeu.org/index.php?q=node/8122

andreas breme said...

Nisam se precizno izrazio, mislio sam da pitam da li je ovaj mehanizam koji Katic predlaze u sustini isti kao otkupljivanje drzavnih obveznica od strane ECB, sto su predlagali neki evropski politicari. I da li FED to radi, koliko znam ECB to ne radi, osim indirektno kada su dali ove zajmove na 2 godine poslovnim bankama koje su ih iskoristile za kupovinu dugova grcke i italije?

Takodje me zanima koje mere monetarne politike koristi NBS, posto stalno citam o referentnim kamatnim stopama i o kupovini zapisa od strane NBS, odnosno da li ova referentna stopa znaci stopu pod kojom NBS daje kredite poslovnim bankama ili nesto drugo? Isto mi je logicno da NBS kupuje hartije poslovnih banaka ali mi nije jasno koja je poenta da banke kupuju hartije NBS, sto sam procitao u nekim novinskim clancima?

Slaviša Tasić said...

@breme,

(mogao bi da apdejtujes u lahm), uvek je to suština, svako štampanje para je otkuplivanje nečega od strane CB, nebitno je šta se kupuje. CB uvek kupuju kratkoročne hartije, razlika u poslednje vreme (i Fed i ECB i BoE i BoJ) je što su kupovali i dugoročne, i mortgage backed securities i mnogo šta još. isto bi bilo i kad se kupuju te menice.

razlike su u nijansama -- Fed je to radio da bi kao još smanjio kamate, to je bio QE i QE2, ECB da bi pomogao PIGS, kupovao je njihove hartije, itd... ali to uvek znači štampanje novca (mada se na nekoj drugoj strani novac može u isto vreme i povući da ne bude previše).

NBS kupuje zapise od banaka sa ciljem da reguliše ref. kamatnu stopu. ref. kamata je međubankarska kamata, kamata koju banke međusobno naplaćuju jedna drugoj za veoma kratkoročne (kod NBS dvonedeljne) zajmove, a NBS stalnom kupovinom i prodajom zapisa cilja tu kamatu. zato uvek ima i kupovine i prodaje zapisa, jer ponekad ref. kamata ode gore, ponekad dole, pa je stalno potrebno i jedno i drugo da se ona drži na ciljanom nivou. to je praksa uglavnom svih CB, samo se kamate drugačije zovu ili su malo drugačije definisane.