Pages

18 June 2012

15,5

Toliko sam imao bodova na testu iz srpskog. Trebalo mi je 15-ak minuta da ga uradim.Da sam testu posvetio više vremena, možda bih izvukao 16,5 - 17 bodova.

Ako ne grešim, pre tačno dvadeset godina sam na prijemnom za gimnaziju imao 17 bodova iz srpskog i 16 iz matematike.

Probajte i vi, fore radi. Sutra ću da uradim i test iz matematike, nadam se boljem rezultatu.

Opšti utisak je da test nije loš. Treba malo i da se razmisli.

Velika se frka podigla oko toga da li će se priznavati pravopisno pogrešni odgovori, ali kao mnogo puta do sada, panika se pokazala neopravdanom i neutemeljenom - jednostavno ne postoji šansa da pogrešite u pravopisu, sve je na zaokruživanje.

34 comments:

Aleksandar Sekulić said...

Tri pitanja nisu na zaokruživanje, od njih jedno ostavlja prostora da se pogreši u pravopisu.

Ja sam imao 19 ili 20 bodova iz srpskog, iz matematike 18 ili 17, ne sećam se.

Ivan Jankovic said...

Ja sam uradio hrvatski, kao pravi balkanski poliglota. I dobio sam 16.5 poena (Imao bih i svih 17.5 da sam znao da su se Hrvati u medjuvremenu malo srbizovali, pa kazu "subjekat" i "predikat", umesto: "podmet" i "prirok", kako Bog i Gramaticar zapovedaju).

Nevena said...

Ja sam onomad, pre nešto malo više od 20 godina, imala maksimalni broj bodova iz srpskog (valjda je to bilo 20) a iz matiša 17 ili 18, nisam sigurna, sećam se samo da mi je falio bod, dva za maksimalan broj.

Uradiću sutra ovaj test iz srpskog, uverena sam da ću sada biti lošija. :) Mada, hm, preletela sam sada test i je l' vam se ne čini da su naši testovi bili malo teži?

Iz matematike ne smem ni da probam, verovatno ne bih prešla 7, 8 bodova. :)

jouissance said...

Ja totalno izgrešila pitanje o istoriji srpskog jezika, mislim da sam tu realno samo otprilike znala 2/5.

Aleksandar Sekulić
Iako nije bilo previše mesta da se pogreši u pravopisu, test ipak testira osnovna znanja pravopisa pitanjima u kojima treba odrediti koje se reči pišu velikim slovom (koje je i relativno strogo ocenjeno, s obzirom da ne daje pola poena za parcijalno tačan odgvor), pitanjem o upotrebi zareza i famozno neporavilnom pisanju "ne".

Ne mogu da procenim koliko je test težak (ne znam šta, kako i koliko uče osnovci) ali meni se čini da je dobar odnos testiranja analitičnosti, razumevanja, pravopisa, gramatike i poznavanja činjenica.

Nemanja said...

Sada je tacno 9 sati i 16 minuta. Koliki ugao zaklapaju kazaljke na satu?

:P

Pavle Mihajlović said...

158 stepeni

Nemanja said...

Netacno ali blizu :-P

zmau said...

Ni blizu.
Nemam pojma, nemam uopšte informaciju u kom su položaju kazaljke ;).

Btw, dopada mi se test, mnogo više forsira nekakvu generičku pismenost nego neko konkretno znanje. Pre 20 godina je bilo drukčije, ako se dobro sećam.

Speaker said...

Mili moji, nesretni odlikaši, volite testove više nego 'leba da jedete, samo vas gledam i u glavi vrtim jedan od Nozikovih favorita :)))
http://www.cato.org/pubs/policy_report/cpr-20n1-1.html
Naravno, kao cvet srpstva i čoveštva en général :) u ovom palocijskom dobu, vi ste intelektualno prevazišli svoju odlikašku pavlovštinu i svesrdno prigrlili liberalno-tržišno vjeruju, ali visceralno još uvek ne možete da odolite zovu transparentnog, normiranog univerzuma u kome razredni genijalci uvek imaju maksimum bodova :)))
PS
Nije ovo nikakva vitriolska pljuvačina, već samo setni capriccio sirotog, starog Speakera o socijalnom uslovljavanju, :) a o jeftinoj osveti ponavljača tek ne može biti ni govora jer SSS - koliko god da je to iz njegove sadašnje perspektive stidno priznanje, ali, šta da se radi, amicus Plato... :) - makar korenski pripada vašem metaforično-cvikeraškom cehu, o neznana braćo i sestre, :) pošto je, zemljo otvori se, iako, ipak, u svoju čast i odbranu može navesti da je od petog razreda nadalje uvek bio na ivici izbacivanja iz svih škola u koje je išao, :) bio i osnovni i gimnazijski "vukovac" (iako, u jezičkim pitanjima oduvek poprilično antivukovski nastrojen :) ) a i na oba prijemna sa ovom vrstom testova koje je polagao u životu završio je među prvih dva-tri od par stotina kandidata :)) Šta ćete, mladost - ludost, et, inévitablement, speakernost - pakost :)))
@Ivan Janković
Ivane, Hrbine, Hrbija je uz tebe! :))
@Nemanja
178 :)

Marko Paunović said...

Sto ne 180? Ni mala nije bas na devetki, i ona je pomerena za tih cetvrt casa.

Speaker said...

@Marko
Pa baš zato :) I nije pomerena za "četvrt sata" već za 16 minuta, odnosno, u ritmu male kazaljke, 8 stepeni :) A velika isto nije na 15 nego na 16, što je 6 stepeni, i ta razlika između 6 i 8 stepeni upravo čini dva stepena manje od 180, naravno, samo na idealnom matematičkom satu, kod običnih slanika, bez obzira na marku, u igru stupa gomila stvarnosvetskih začkoljica, od mehaničkih do kvantnih, pa je potpuno tačan ugao nemoguće izračunati :)

Nevena said...

Citat: "Mili moji, nesretni odlikaši, volite testove više nego 'leba da jedete,"

http://www.nerd-test.com/the-nerd-test/

http://www.nerdtests.com/ft_nq.php

:)

Marko Paunović said...

"Pa baš zato :) I nije pomerena za "četvrt sata" već za 16 minuta, odnosno, u ritmu male kazaljke, 8 stepeni :) A velika isto nije na 15 nego na 16, što je 6 stepeni, i ta razlika između 6 i 8 stepeni upravo čini dva stepena manje od 180, naravno"

I posle sam ja streber? :)

Nevena said...

Sramota me da priznam ali stepen mog matematičkog neznanja i logičkog razumevanja takvih i sličnih problema je toliki da ja čak ni ne razumem to pitanje. :)
Mislim, ne razumem u kom pravcu uopšte, i na koji način, treba da razmišljam da bih samo pokušala da dođem do odgovora.
Čitam ove vaše odgovore i opet ne vredi. :)

zmau said...

Ne čudi me.

Nevena said...

Citat: „Ne čudi me.“

Pa da, to se i moglo očekivati, ni sama nisam iznenađena. :)
Šta da se radi, ne moram ja baš sve da znam. :)

Speaker said...

@Marko
Pa ako štrebera definišete kao kompulzivnog problem-solvera, onda da, :) ali u svoju odbranu moram da kažem da me ova vrsta bodova nikada nije previše zanimala, za razliku od šuškavih "jedinica", poena kod dama, maligana ili procenata čistoće izvesnih kontrolisanih supstanci, :)) bio sam dobar učenik jer pri datom sklopu okolnosti nisam mogao a da ne budem (bog mi je dao potpuno protraćen talenat za prirodne nauke i matematiku i uglavnom protraćen talenat za društvene "nauke" i jezike :) ), iako sam uvek bio problem broj jedan ili broj dva u celoj školi sa konstantnom dvojkom iz vladanja a pri kraju školovanja, to jest, najvećem delu gimnazije, u najbukvalnijem smislu više nisam bio u školi nego što jesam, pa bih rekao da su i oni profesori kojima sam možda bio simpatičan na neki način, častili kafanu kad su mi videli leđa :))

Vladimir said...

Speakeru,

tek sad, nakon ovih podataka, razumem zašto ste otišli u filozofe. ;)

Inače, meni se desilo nešto čudno pre par godina na fakultetu. Polagao sam neki kolokvijum na zaokruživanje, 10 pitalica, svaka ima 6 ponuđenih odgovora. Zaokružio sam svih 10 pitalica, onako bez razmišljanja, za cirka 40 sekundi. Predao sam papir asistentu, izašao iz učionice, nesvestan šta sam zapravo uradio. Ispostavilo se da sam pogodio 9 od 10.
Možete li zamisliti izraz lica asistenta kada smo se sreli nakon te male magije? :)

P.S. Zadatak za Nevenu: kolika je verovatnoća da se desi ovakav događaj?

Nemanja said...

Speaker je tacno izracunao, Pavle je promasio samo jednu cifru :)

Najefikasniji nacin racunanja mi se cini 3*30+16*5.5. Jer za 1 minut obavi se 6-0.5 kretanje, a u 9 sati je 3*30 stepeni. NPR. 7sati i 30 minuta = (12-7)*30+30*5.5=315

Inace, zadatak je sa okruznog takmicenja iz matematike za 6 razred :)

Marko Paunović said...

Iz matematike, 19 bodova... Prokleta povrsina kupe, ko bi se toga setio.

Nevena said...

Citat: “P.S. Zadatak za Nevenu: kolika je verovatnoća da se desi ovakav događaj?”

Pa ako ste pre izlaska na kolokvijum imali njegovo rešenje, verovatnoća je negde oko 99 % (ovaj preostali procenat se odnosi na nepredviđene, slučajne, situacije kao što je zbog brzine nehotično zaokruživanje pogrešnog odgovora). :)

Marko Paunović said...

Kad smo kod toga "vec ste imali resenje", evo jedne zanimljive pricice. Desilo se mom dobrom drugu, cak smo u to vreme bili cimeri.

Oni su imali foru na FON-u da prvi koji odgovara uzme DVE kombinacije sa pitanjima. Onda on (verovatno) padne, ali odnese ceduljicu drugu koji ceka da polaze. Ovaj pogleda pitanja, nauci odgovore za 15 minuta, izvuce novu cedulju, ali profesoru pokaze staru i odgovara na ta pitanja... I tako ceo dan, izredja se njih nekoliko. Na kraju dana, ostane im ceduljica viska, koju daju mom drugu.

Dakle, sada ima dva meseca da nauci odgovore na ta tri pitanja. Nauci sve detalje, izadje na ispit, sve zna, nema nikakvih potpitanja i profesor mu da sedmicu. Nije mogao da veruje, a opet, nije smeo da se buni.:)

Anonymous said...

Vladimire,

Nije pristojno postavljati zadatke bez dovoljno potrebnih podataka.

Anonymous said...

mrzelo me je da čitam komentare nadam se da je ovo sprdnja,ali očigledan odgovor sa kazaljkama je 174 stepena,mislim da je trivijalno objašnjavati da između 15 i 16 minuta ima 6 stepeni

Marko Paunović said...

Milane, trebalo je da procitate komentare... :)

Velika kazaljka jeste 6 stepeni pomerena u odnosu na 15 minuta, ali je i mala kazaljka pomerena 16/60 od punog casa (koji je 30 stepeni), sto mu dodje 8 stepeni. Ukupan ugao je tako 180-8+6=178 (ili 182, kako hocete).

Pavle Mihajlović said...

ma ja sam napravio tipe feller. ovo već računam napamet zbog raspalog GRE. Ko hoće da upiše dobru ekon školu na zapadu mora da razvali GREaza to mora da zna da u minut izračuna ugao između kazaljki. Zašto, nemam pojma?

Pavle Mihajlović said...

ma ja sam napravio tipe feller. ovo već računam napamet zbog raspalog GRE. Ko hoće da upiše dobru ekon školu na zapadu mora da razvali GREaza to mora da zna da u minut izračuna ugao između kazaljki. Zašto, nemam pojma?

Vladimir said...

Pavle,

šta je to GRE?

Vladimir said...

Evo sad konačno pogledah testove.
Testovi su, kao i čitav naš obrazovni sistem jako debilni.
Kao prvo, zadaci su idiotski. Za drugi, eventualno treći razred osnovne škole. Osim par zadataka iz matiša.
Kao drugo, ako sam dobro shvatio, đaci imaju zbirku iz koje padaju potpuno isti zadaci.
U Srbiji se na kraju sve svede na ispunjavanje nekih besmislenih normi.

Speaker said...

@Pavle
Zato što se čovek u svom radnom veku, a to a fortiori važi ako je taj čovek privatni preduzetnik, sreće sa gomilom praktičnih problema, za čije rešavanje se ne isplati i nije uvek moguće pozvati "eksperta" ili ih "odautsorsovati" (već i zato što su ti problemi ponekad sastavni deo osnovne preduzetničke zamisli, pa ako taj preduzetnik nema makar intuiciju u kom pravcu se fizička i tehnološka realnost prelama, verovatno od svega neće baš ništa ispasti :) ), a podrazumevaju makar neko rudimentarno znanje matematike i fizike. Ja sam na primer, poslednje formalne časove matematike i fizike imao u drugom razredu gimnazije, ali kada treba da neki poslovni ili privatni plan na brzinu procenim "na servijeti", makar umem da iskoristim nekakvu elektronsku verziju "mini-formula" iz fizike i matematike koju imam na smartfonu, i da pravilno postavim problem. Ako postoji nešto što me dovodi do ludila, onda je to ekipa polukretena koji su završili nekakve društvene pseudonauke (i ja sam studirao slične stvari, pa mogu to mirne savesti i pod punom moralnom odgovornošću da ustrvrdim :) ), veze s mozgom nemaju kada su u pitanju makar i najelementarnija naučna saznanja, matematički principi ili nivo na kome je savremena tehnologija, s jedne strane, ili ekonomija, praktični biznis i pravljenje para uopšte, s druge strane, a kao Platon imaju grandiozne pretenzije da bi baš oni, odnosno duduci opšte prakse lišeni bilo kakvih korisnih znanja i iskustava, trebalo da vode glavnu reč, i na ovom potpuno dekadentnom kontinentu im pomoću raznih laži i manipulacija i zahvaljujući lenjoj i tupavoj stoci bez osnovnog nagona samoodržanja koja ga uglavnom nastanjuje to uglavnom i uspeva. Dok se takva gamad ne očisti iz politike i sa svih mesta gde se donose odluke ili kuda teče novac iz nekog budžeta, i evropske države ne počnu da vode dominantno ljudi koji su u životu prethodno uspeli da naprave neke pare, možemo da zaboravimo na bilo kakav oporavak i napredak. A taj kvazi-intelektualni ološ čije su nas ideološke svinjarije, mesijanski kompleksi i iluzije da nešto umeju i da nešto mogu da vode koštale dvadesetog veka u današnjem svetu spada u McDonald's, ako i tamo...

Pavle Mihajlović said...

govorim o akademskim zeorijskim programima. e tu GRE nema mnogo.logike

Marko Paunović said...

Kako nema logike? Cist test inteligencije... Cak je ranije MENSA u Americi priznavala dobro uradjen GRE za clanstvo.

Nemanja said...

Kriticko razmisljanje nema mnogo veze sa inteligencijom, iz prostog razloga zato sto se uci (barem na zapadnim univerzitetima). Sa druge strane sa inteligencijom se radjas, sta je tu je..

Pavle Mihajlović said...

pa zašto je bitna matematička inteligencija? Zbog neoklasike ne zbog.ekpnomije in general. Zato škole uglavnom ne gledaju verbal i analytical writing. Pritom, neke vrhunske škole tipa GSE Barcelona može i bez GRE da se upiše i PhD da se završi.