Pages

02 April 2012

Jeza

Dušan Bajatović nas je danas podsetio šta su koreni SPS. Hvala mu na tome, u nekoliko rečenica je prikazao pravu enciklopediju zla u oblasti ekonomije. NAdam se da nikada neće imati prilike da nas upropasti primenom ideja koje su svojevremeno primenjivale njegove starije kolege.

13 comments:

Marko Paunović said...

Sad tek vidim da si i ti pisao o Bajatovicu... :)

Vladimir said...

Srpski su komunisti, ugledajući se na hrvatske i slovenačke istomišljenike, s kojima ni o čemu isto nisu mislili, najpre naivno smatrali da je najekonomičnije, najbezopasnije i najbrže ništa sem imena na sebi ne menjati. Da je dovoljno promeniti firmu koja budi rđave uspomene a izgubila je sav istorijski kredit. Nije nažalost, palilo. Ispod prefarbane firme prozirala se ružna boja stare socijalističke stvarnosti.
Pošto narod nisu tako brzo ni bezopasno mogli promeniti kao firmu, mada je to najekonomičnije, pogotovu ako izaberemo da budemo Japanci, prešli su na striktnu podelu progresivnih snaga na pravu komunističku Partiju i kriptokomunistički Socijalistički savez, gde će, po mudrom projektu, isti komunisti kroz Partiju vladati, a kroz Savez sami sebi kao opozicija oponirati.
Druga je ideja tzv. bespartijska demokratija. Nisam siguran hoću li pojam dobro objasniti, jer spada u najnoviju komunističku kritiku Kantovog čistog uma, pa je bolje da se posla kanim.
Najzad se došlo do konačnog, prilično morbidnog rešenja. Socijalistički savez i Komunistička partija ujedinjuju se u Socijalističku partiju Srbije. Komunisti se, dakle, ujedinjuju sa samima sobom, jer su i do sada udobno boravili u obe organizacije. To rešenje krije izvesne eugeničke rizike i jednopartijski je sistem za državu, ma kako se partija zvala, isto što i hronično rodoskrvljenje za porodicu. Incest će genetički proizvoditi IDIOTE, a jednopartijski sistem odgovarajuće političke potomke.

Polsednje pismo iz tuđine

Aleksandar said...

Nijedan od blogera mi nije odgovorio sta misli o ekonomskom programu Dveri.

http://www.youtube.com/watch?v=Nai4AKhADiE&feature=related

Vladimir said...

Dveri su, po meni, nacionalsocijalisti. Ili da ne bude zabune, to je zapravo nacionalsocijalistička radnička partija Srbije.

Slaviša Tasić said...

Šta da odgovorimo, sve je već viđeno, nacional-socijalističke nebuloze.

Vladimir said...

"Господин Бранко Драгаш је дао подршку Дверима и окосницу за наш економски програм, са којим наступамо у кампањи за предстојеће изборе, тренутно је ангажован на пословима управљања предузећима у иностранству, те због преузетих обавеза неће бити у моућности да учествује у кампањи.

Даљу сарадњу Двери са Бранком Драгашем Двери настављају одмах после избора, сагласно њеовим пословним обавезама."

Ovo piše na njihovom sajtu. Ovo me malo zbunjuje, jerbo je Dragaš jednom prilikom izjavio da je ekonomiju učio od Borislava Pekića, klasičnog liberala, a slobodno možemo reći i "starog vigovca". Ili su Dverjani slagali, ili se Dragaš promenio. A možda je Dragaš čitao Pekićevo "Besnilo", ko će ga znati...

Nemanja said...

Pekic se prevrce u grobu kada ga pominje Branko Dragas, a covek voli da se poziva na njega.

Pavle Mihajlović said...

@Aleksandre @Marko Upravo je u emisiji Bajatović tvrdio da ga je novinarka pogrešno prenela da nije za štampanje para, nego da se udvostruči monetarna masa i poveća likvidnost u privredi. Nisam siguran da znam raliku al dobro

Aleksandar Stevanović said...

To mu dodje na isto, u nasim uslovima, posebno ako se jos ponudi "pod povoljnijim uslovima za razvojne strateske projekte".

Stanke said...

Aleksandre S.
Sinoć Olja za malo da baci kašiku kad si pričao o PDV za bebe. Jako je smešno bilo. Voleo bih da kažeš šta je pričala u pauzi. :)

Aleksandar Stevanović said...

Olja je u potpunosti privatno podrzala to sto govorim. Smatra besmislenim da se subvencionisu dobrostojeci ljudi, da oni koji imaju novac glume fukaru pa dobiju vrtic za dzaba, a onda se svi cude sto deca jedu salamu itd. Respect.

Anonymous said...

@Speaker
Морам рећи, да кад неко помиње банкрот државе, то звучи обећавајуће :)

Бранко Драгаш: економски манифест Двери

1. "Наднационална влада стручњака", не допада ми се идеја, делује аполична, док је влада изразито политичка ствар, а опет, разлика између трнутног, и предложеног стања је мала... О стажу потребном за место министра, делује разумно, али опет, министровање је политичка функција, а не предузетничка.

2. Шема са пшеницом - ?

3. Распуштање апарата, смањење бирократије - изузетно, вероватно би на референдуму 90% људи подржало :) Један антитоталитарни потез, је л' тако Спикеру?

4. Смањење буџета у првој години за 25%, до краја мандата 50% - још један антитоталитарни потез.

5. Избор извозног тржишта - ?

6. Енергетика - минихидроелектране су слабо решење... Генерално, ништа се у енергетици не може решити без приватизација електрана и топлана.

7. 1 Евро плата - ?

8. "Наши људи иностранству" - пореске олакшице...

9. Смањивање пореза :)

10. "НБС народу" - сама по себи, лоша идеја. Али она иде уз монетарне слободе (abolish legal tender law!), те је чини изврсном :)

11. Едукација - ?

12. Отварање медија - ако се под овим подразумева слобода медија, онда је то још један изврстан предлог.

Ово су предлози које бих одмах подржао! За разлику од сиротог, старог Спикера, који изгледа под старе дане постаје некаква баба која кука, нариче и проклиње, те не распознаје тоталитаризам ни кад би налетео на њега на улици :) ја немам сентимента ни за једну страначку багру, те је нешто лукративно, или није. Дакле, поред предлога (који су за мене најбоље што се може наћи у понуди), ваља размотрити кредибилитет предлагача, тј. да ли је у стању их спроведе, и да ли су му намере искрене. Пошто су предлози адекватни, једино што се може оспорити тој екипи је кредибилитет и способност, али како Александар рече на Утиску, све су веће странке имале своју ролу до сада, и оне су се приказале као преварантске, неспособне и штеточинске, неспособне да смене своје руководство (што је последица недемократичности, тј. власници странака су Вође), па у том светлу не видим са које позиције оне некоме "соле памет".

Најважније тачке програма за мене су монетарна и пореска реформа, уз дебирократизацију и смањење надлежности и буџета. Све остало су неке "шеме", потпуно у сенци ових предлога, јер ће горе наведено потпуно променити привреду, али и државу, или како то Спикер каже: све што није комунизам - мора да је фашизам :)))

Vladimir said...

Srđane, promašio si temu. A možda i nisi, pod uslovom da pišeš jedan te isti komentar bez obzira na temu.