Pages

26 February 2012

Zašto kineske kompanije ulažu u proizvodnju u inostranstvu?

U poslednjih par godina raste broj investicija kineskih kompanija u proizvodnju u inostranstvu. Noviji primer, kompanija Great Wall, otvara fabriku automobila u Bugarskoj. Postoji više strateških razloga za outsourcing proizvodnje, od povoljnijih troškova radne snage do pristupa intelektualnom kapitalu i tržištima. Sa druge strane, pošto kineska vlada motiviše kompanije da investiarju u inostranstvu moguće je da postoje i manje očigledni politički razlozi. Šta mislite?

6 comments:

Marko said...

ne bi me zacudilo da u toj fabrici budu radili radnici iz kine, kao kod izgradnje mosta u beogradu

Marko Paunović said...

Zavisi sta podrazumevas pod "politickim razlozima".

Ja bih rekao da Kinezi ne znaju sta ce sa parama od trgovinskog suficita jer ne zele da renminbi ojaca. Onda traze nacine da ih plasiraju negde u inostranstvo.

Valjda su konacno shvatili da od ulaganja u drzavne obveznice nemaju neku veliku vajdu, pa pokusavaju sa ovakvim nekim stvarima.

L2 said...

Evropski mediji revnosno prate Kinu jer shvataju da ona izrasta u velikog igrača na tržištu kapitala. Na prvom mestu štampa konstatuje da Kina raspolaže velikim dolarskim rezervama i traži najpogodnija mesta da ih investira. Država, prema tim istim medijima, podstiče kapital i banke na prodor u Evropu težeći manjoj zavisnosti od dolara. Pošto Evropa ne nalazi pravo rešenje za političko-ekonomsku krizu, i sve je jasnije da nema nameru da je radikalno prekrati, vlada mišljenje da Kina,shvativši situaciju,koristi situaciju kako bi se poput Japanskih i Koreanskih konstruktora,( da ostanemo kod primera automobilske industrije) ubacila na ovo tržište na duži termin. Mediji takođe ne propuštaju da informišu javnost da je prodor na EU tržište daleko manji od onog koji Kina čini na području Afrike,u koju je,samo u periodu od 2008 do 2010,uložila oko 26 milijardi dolara.Prema njima je Afrika nova zona interesa pa se i ona zbirno trpa u sliku o ekspanziji Kine i stvaranju multipolarne globalizacije.
Ovo nisu manje očigledni “ politički razlozi”, ali su bar kratka vest o tipičnim razmišljanjima evropskih medija.
pozdrav

400 bad request said...

Bilo bi dobro da Kinezi otkupe Holivud od Jevreja. Verujem da bi se onda snimalo manje antisrpskih filmova.
Pod kineskom upravom, Holivud bi mozda snimio film raketiranju kineske ambasade u Beogradu.

400 bad request said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Marko Paunovic,
U pravu si Marko meni se čini da je prosto taj višak deviza uzrok svim investicijama koje stimuliše kineska KP. Samo mi se čini,iako se radi o profesionalnim centralnim planerima,da im planovi i nisu baš tako sofisticirani. Oni enormnu većinu tih viškova deviza plasiraju na US tržište državnih zapisa,iako je to najbolji način da se spreči rast juana u odnosu i na dolar,većina biznismena bi rekla da ima i mnogo profitabilčnijih načina. Samo što očigledno njima profit nije u prvom planu već sistemsko planiranje kineske privrede