Pages

29 February 2012

Državni zdravstveni sistem

Pošto ne znam kako ovo da prokomentarišem bez upotrebe teških psovki, uzdržaću se od bilo kakvog komentara.

12 comments:

Aleksandar Stevanović said...

Socijalizam je uvek nakazan, ali me ne bi čudilo da neko kaže da je to posledica neoliberalnih reformi.

Stanke said...

Neko u komentarima na vest kaže:

"Fluorouracil od Sandoz - a ( 1000 mg/20 ml , max. dnevna doza ) kosta u velepprodaji 5,52 eura . potrebe za godinu puta 100000 ampula , nesto preko pola miliona eura . i neke africke zemlje bi nabavile na vreme . sramota. neko za ovu svinjariju mora da odgovara .
(moje ime, 28. februar 2012 22:56)"

Hoću reći da za te pare niko verovatno nije baš ugrožen, jer kutija antibiotika košta otprilike toliko u slobodnoj prodaji. Druga je stvar ako lek nije dostupan ni u slobodnoj prodaji u zemlji. Citostatici umeju da koštaju i nekoliko desetina puta više od ovoga.

Vlada said...

Ko kaže da nema?

Nemanja said...

Danas odoh do studentske poliklinike, kada gle cuda, Njegovo Uzviseno Visocanstvo, izvuceni lekar, ima sistematske preglede. Dodjite sledece nedelje!

Razume se, drugi lekar cak i da je slobodan ne moze vas primiti, zbog neuspesno kloniranog sistema izvucenog lekara.

Naravoucenije: U drzavnim ustanovama pacijenti treba da crknu, jer izvuceni lekar, u predvidjenom vremenu za koji je placen, ne radi svoj posao.

Stanke said...

Sad ispade da je nestašica 5-fluoracila na evropskom nivou pošto je previše jeftin i niko neće da ga proizvodi. Hmmm.

@Nemanja:
Besplatno zdravstvo opterećeno mamutskom administracijom mora da nadomesti neefikasnost tako što će toliko zakomplikovati dostupnost usluga da natera pacijente da se privatno leče. To im je jedini izlaz: da smanje potražnju - da se sistem ne bi raspao.

A algoritam lečenja je sledeći:
1. zakažeš kod odabranog lekara
2. lekar opšte prakse napiše uput specijalisti
3. zakažeš kod specijaliste
4. specijalista prepiše terapiju
5. zakažeš kod odabranog lekara
6. odabrani lekar napiše recepte

Ovih šest koraka mogu nekada da traju i po 10 dana. U tom roku se polovini pacijenata pogorša stanje, a druga polovina ozdravi. Ovoj prvoj polovini sledi ponovo cela procedura. Ako prežive ponovljenu proceduru.

I tako. Srbija među šljivama.

Vlada said...

Ja mislim da čekaju tanker sa robom iz Kine.

Nemanja said...

Iz neformalnih razgovora doznadoh da drzava namerno drzi lekare u neznanju, kako bi doticni slali pacijente u privatne klinike/laboratorije, te rasteretili sistem.

Ali ja i ne ocekujem vise od banana drzave, od mrtvozornika, ovaj htedoh da kazem ministra zdravlja, cije zbunjeno lice zamisljam kada cuje da se neki pacijent zali. Pa u njegovoj citavoj karijeri nijedan se do sada nikada nije pozalio na uslugu..

Aleksandar said...

Kakve su sanse za uvodjenje vaucera?

Stanke said...

@Aleksandar: nikakve, iz najmanje dva razloga:

1. morali bi da se fiskalizuju (odnosno da za svaku uslugu daju račun)
2. bolje im je da uzimaju keš od pacijenata nego da jure državu da naplate vaučere sa par stotina dana zakašnjenja.

Anonymous said...

Ovo sa javnim nabavkam koje sprovodi svaka bolnica me podseti na prijavu u kojoj je prijava protiv vlasti Beograda podnesena(od strane DRI)između ostalog jer ne poštuju proceduru nabavke ogreva za ustanove. Procedura nalaže da svaka ustanova koju grad finansira mora sprovesti javnu nabavku ogreva sama,a ne grad za sve njih. Svako ko je imao jedne sekunde makar i indirektnog učešća u kupoprodaji bilo čega zna da oni koji kupuju veće količine dobijaju veći popust a i ostali uslovi isporuke roba i usluga su bolji za njih. Inače ne dovodim dobre namere u pitanje al ovakva zakonska rešenja kao da je smislio neko za potencijalne marifetluke javnih nabavki. Al većina bude indolentna dok ne dodje do ovakvih problema.
Da i Djilas ih je mrtav ladan iskulirao,u početku mi delovalo malo bahato al kad se dođe u ovakve ekstremne situacije koje drugo rešenje ima protiv zakonskih idiotskih rešenja.

VladimirV said...

Nisam baš siguran da li je neuplitanje države u zdravstvo prava stvar,
lako je to komentarisati nekom ko se bavi austrijskom teorijom i nije imao problema sa zdravljem,
malo je teže kada imaš neki zdravstveni problem, mene su pretukla dva kriminalca (angažovana od strane
jedne opet privatne agencije za obezbeđenje koja bez uplitanja države regrutuje skoro isključivo razbojnike sa podebljim
policijskim dosijeima i višegodišnjim zatvorskim stažom) tako da su mi povredili nosnu pregradu i napravili jedan manji
ožiljak na licu tako da me uskoro čekaju operacija nosne pregrade i hirurška revizija ožilja i svuda mi je preporučeno da
mi ni slučajno ne padne na pamet da radim to kod kod nekog privatnika jer su to kod nas ljigavi biznismeni kojima su zdravstvena
i poslovna etika potpune nepoznanice, imaju samo dobar marketing i ljubazni su i obećavaju sve i svašta, u Srbiji državne
zdravstvene ustanove (recimo VMA) su daleko ispred privatnih što se tiče stručnosti, medicinske i poslovne etike a što je
važnije od marketinga i od ljubaznosti, jedno su trgovina i industrija a drugo je zdravstvo.

Anonymous said...

Prvo što bi trebalo uraditi, to je ukiniti rfzo.