Pages

17 January 2012

Gojaznost i džank fud



The new study published in journal Sociology of Education was produced from a review of data from the Early Childhood Longitudinal Study by Jennifer Van Hook, professor of sociology and demography at Pennsylvania State University, and her colleague Claire Altman. Van Hook and Altman found that in the subsample of 19,450 children grades fifth through eight, more than 59 percent of fifth graders and 86.3 percent of eighth graders attended schools where junk food was sold. According to the press release, while 
there was a significant percentage of students attending schools where junk food was sold, there was not a disproportionate number of students considered obese or overweight in these schools compared to institutions where junk food was absent.

“There has been a great deal of focus in the media on how schools make a lot of money from the sale of junk food to students, and on how schools have the ability to help reduce childhood obesity,” Van Hook said in the release. “In that light, we expected to find a definitive connection between the sale of junk food in middle schools and weight gain among children between fifth and eighth grades. But, our study suggests that — when it comes to weight issues — we need to be looking far beyond schools and, more specifically, junk food sales in schools, to make a difference.

Takođe, obratite pažnju na ovo:

Van Hook said that the findings surprised the researchers so much that they held off publishing for nearly two years “because we kept looking for a connection that just wasn’t there.”

19 comments:

elCoyote said...

Pa proglasili su da je Pizza povrće jer ima kečap na sebi i da zbog toga može da se prodaje deci u školama.
Na stranu što se po botanici paradajiz svrstava u neku vrstu voća :)))))

Nemanja said...

"Schools only represent a small portion of children's food environment, Van Hook said. They can get food at home, they can get food in their neighborhoods, and they can go across the street from the school to buy food."

Cak i kada bi u radijusu oko skole zabranili dzank fud, to ne bi ometalo roditelje da odu do pekare i kupe deci uzinu. Ta mera zabrane dzank fuda u skoli deluje izlisno.

Medjutim:

"... there was not a disproportionate number of students considered obese or overweight in these schools compared to institutions where junk food was absent."

Bila je odsutna? Te druge skole uopste nisu prodavale hranu, ili su prodavale zdravu hranu? Drugi slucaj korisniji je ukoliko se iskoristi kao edukacija, te pomeri krivu traznje za nezdravom hranom nanize.

Mislim da kod gojaznosti dece vecu ulogu igra genetika, metabolizam je drugaciji nego kod odraslih. U Srbiji, svaka druga osoba ima prekomernu tezinu, te me ne cudi sto su malisani sve deblji.

elCoyote said...

@Nemanja
Genetika ima veze sa gojaznošću samo u kontekstu kako nečiji organizam reaguje na kojekakve aditive iz serije Exxx
koji se dodaju u hranu a naj gori od svih je Monosodium glutamate (MSG)
ili E621.
Svojevremeno je išao dokumentarac Supersize Me
kada tip počinje da se hrani mesec dana u restoranima brze hrane i posle 22 dana doktor je mu savetovao da odustane jer je postojala velika verovatnoća da umre.

Nečija gojaznost je u direktnoj vezi sa kvalitetom ishrane a obzirom da večina aditiva iz serijala Exxx izaziva zavisnost lako je zaključiti šta se dobija.
Hrana doo
je dokumentarac koji opisuje kako radi industrija

Željka Buturović said...

"Svojevremeno je išao dokumentarac Supersize Me kada tip počinje da se hrani mesec dana u restoranima brze hrane i posle 22 dana doktor je mu savetovao da odustane jer je postojala velika verovatnoća da umre."

sa tim filmom pored mnogih drugih postoji i taj mali problem da nije postojala kontrolna grupa koja je unosila iste (enormne) kolicine kalorija a hranila se "zdravo".

ko mnogo jede bice debeo. za to nisu potrebni milionski filmovi i istrazivanja.

Nemanja said...

"ko mnogo jede bice debeo. za to nisu potrebni milionski filmovi i istrazivanja"

To je tacno, ali ZASTO mnogo jede?

To je kao kada kopate zlato u reci. Ukoliko je reka bogata zlatom, manje zemlje morate da obradite. Ako oskudeva zlatom, morate ogromne kolicine da obradite za dobijanje iste kolicine zlata.

Problem je samo sto covek nije masina, taj visak zemlje ostaje uskladisten.

Film je sjajan. Isto nisam citao nalepnice na sokovima i hrani dok nisam video na tv-u gostovanje jednog tehnologa, naseg coveka koji radi u Austriji.

Naime, objasnio je kako se prave industrijske virsle, one koje jedemo kao rolvirsle ili hot-dog. Prave se od mehanicki otkostanog mesa, tkz. MOM.

MOM se dobija kada se sa pileta skine belo meso, ostane ona kost sa hrskavicom. To se mehanicki skida i melje. Eto to je MOM, zapravo samlevene kosti. Od tog trenutka, vrlo vrlo retko jedem industrijske virsle.

Zasto je kartonsko pakovanje sunke u frizideru uvek mokro? Zato sto proizvodjaci dodaju vodu u smesu, kako bi uvecali tezinu (citaj zaradu).

Medjutim, postoje anomalije koje doprinose porastu gojaznosti a nisu vezane za dzank fud, npr. preskakanja dorucka sto usporava metabolizam.

Ukoliko smo svi prinudjeni da jedemo nezdravu hranu, genetika je poslednja linija odbrane. Deca ciji su roditelji gojazni gube bitku na samom pocetku.

Željka Buturović said...

"To je tacno, ali ZASTO mnogo jede?"

zato sto je hrana danasnjice jako ukusna i neverovatno jeftina. u vecem delu sveta, i najsiromasniji mogu da kupe nekoliko hiljada kalorija dnevno, i to u formi hrane koja bi pre sto godina zadovoljila najvece gurmane. da vekna hleba kosta 70 dolara a tabla cokolade 8000 dinara, niko ni u srbiji ni u americi ne bi bio debeo.

"Film je sjajan."

film je totalno smece i ne pokazuje apsolutno nista od onoga sto pretenduje da pokazuje. sto i ne treba da cudi, jer to sto pretenduje da pokaze jednostavno nije tacno.

Nemanja said...

Ukoliko zanemarimo da 14.505 ljudi sa imdb-a reklo da je film sjajan, meni je ok jer pokazuje do cega ultimativno dovodi minimizacija troskova i ekonomija obima u proizvodnji hrane.

Dve reci: prazne kalorije.

Taj ekonomski uslov (jeftina i ukusna) jeste neophodan, nije dovoljan. Teoretski, ukoliko cokolada kosta 0 din a zasiti nas za ceo dan, opet nema gojaznih u Srbiji i Americi.

Ukoliko izjednacimo hranljive materije u porciji zdrave i nezdrave hrane, dzank fud ce uvek imati veci broj kalorija. Otud prezderavanje i analogija sa kopacima zlata.

Pilici koje se tove 7 nedelja i 3 godine, ne mogu imati iste hranljive materije. Paul Hawken je kazao, stvar u prirodi koja se najbrze razvija su celije raka.

Saša said...

U poslednje vreme često se klonim rasprava sa neistomišljenicima, jednostavno zato što je u 99.9% slučaja takva rasprava bespredmetna, a evo i zašto mislim tako.

"Pilici koje se tove 7 nedelja i 3 godine, ne mogu imati iste hranljive materije."

Pa ko te tjera da kupuješ piliće koji se tove 7 nedelja? Odgovor je: NIKO!

I tu se završava svaki oblik rasprave.

Nemanja said...

Sasa,

Pa ako zelis debatu i jednoumlje, ko te tera da citas diskusiju hehe.

Steve W said...

"Ukoliko zanemarimo da 14.505 ljudi sa imdb-a reklo da je film sjajan,"

Naravno da treba zanemariti. Jos veci broj ljudi (99 billion) bi rekao da je MaCD sjajan.

Dorćolac said...

Postoji i druga strana medalje, naravno, a to je nutricionistička i health food mafija. Ono što većina tih "eksperata" ne zna ili ne želi da prizna je činjenica da je za ljudski organizam i najkvalitetnija neprerađena žitarica - junk food u određenoj meri. Zašto? Zato to agrikultura postoji tek nekoliko hiljada godina, premalo vremena da bi se ljudska vrsta mikro-evolutivno privikla na distorziju metabolizma koju izaziva insulin preko ugljenih hidrata. Na tim principima je zasnovana i trenutno najekspanzivnija dijetetska terapija na Zapadu:

http://primalblueprint.com/pages/What-We-Do.html

Dorćolac said...
This comment has been removed by the author.
Steve W said...

Da, verovatno zato danas ljudi u dzank-fud zemljama zive svega 80 godina, dok su nasi preci koji su se hranili paleodijetom ziveli 900+ godina, ako je verovati Svetom Pismu.

Ljudi, opustite se i uzivajte, samo ne preterujete u kolicini, jedite raznovrsno, ne pusite i hodajte pomalo svaki dan.

andreas breme said...

Da li neko zna da mi objasni doleopisani mehanizam, posto mi nije najjasnije?

Niža kamata NBS, slabiji dinar?

Slaviša Tasić said...

Mehanizam je niza kamata > vise kredita > rast novcane mase > slabiji dinar.

(Kao i uvek, ima i drugih nepovezanih faktora koji mogu sve to da neutralisu.)

andreas breme said...

Hvala Slavisa, to mi je jasno. Mislio sam na pojasnjenje sta ove kamate ustvari znace, posto novinar spominje blagajnicke zapise na koje NBS placa kamatu, pa mi je to nesto nelogicno. Po novinaru ispada da banke kupuju blagajnicke zapise od NBS??

Slaviša Tasić said...

mogu i da kupuju, to je onda povlacenje novca. ali neto na duzi rok to ide u suprotnom smeru, banke prodaju NBS hartije od vrednosti, a ona im daje kes. a ova referentna kamata je na takvu dvonedeljnu repo transakciju. tu ustvari i nema prodaje nego banka zalozi hartiju na dve nedelje kod NBS, dobije dinare, i za dve nedelje vrati dinare a uzme nazad hartiju. i onda opet tako.

elCoyote said...

@Slaviša
Pošto je gornji dialog bio o uticaju jeftine (junk) hrane na ljudsko zdravlje, kakav je onda uticaj jeftinog novca na ekonomiju države i naravno na štednju građanja?

Slaviša Tasić said...

"@Slaviša
Pošto je gornji dialog bio o uticaju jeftine (junk) hrane na ljudsko zdravlje, kakav je onda uticaj jeftinog novca na ekonomiju države i naravno na štednju građanja?"

samo nemoj da izvlačiš analogije gde ih nema.