Pages

15 December 2011

Putin i berza

Ovo pokazuje kako funkcioniše ruska ekonomija. Posle izbornih protesta berzanski indeksi su pali, ali su najviše pale vrednosti kompanija za koje se smatra da su povezane sa režimom. To je definicija burazerskog kapitalizma. Berze obično reaguju na političke promene, ali ne znam da je u bilo kojoj drugoj zemlji vrednost nekih pojedinačnih kompanija tako povezana sa opstankom na vlasti konkretne političke opcije.

Što se tiče samih protesta -- neko je napomenuo da to nismo prokomentarisali -- i jesu i nisu važni. Nisu jer konkretnog efekta sasvim sigurno neće biti, izbori neće biti poništeni i niko neće odgovarati. Važni su zato što su ovo ipak najveći ruski protesti još od pada Sovjetskog Saveza, a pre toga najveći od 1917. To zvuči nestvarno kad se vidi da je u gradu veličine Moskve na ulice izašlo tek oko 60 hiljada ljudi, ali Rusija jednostavno nema tradiciju građanske inicijative i prava je retkost da se i ovo dogodilo. Ako ništa drugo, protesti će učiniti predsedničke izbore u martu zanimljivijim.

12 comments:

VladimirV said...

U Moskvi su bili veliki protesti avgusta 1991. kada je sprecen drzavni udar komunistickih tvrdolinijasa protiv Gorbacova, zar ne?

Slaviša Tasić said...

Da, na to mislim, sve to računam u pad SSSR. Bilo je i '93. kad je Jeljcin ratovao sa Dumom mada nisam siguran koliko je to bilo masovno.

GajaR said...

Molim vas da uporedite ove proteste u Rusiji sa protestimau Beogradu u gpdinama 1991, (9. mart); 1996/7, (od novembra pa do februara)i 2000. (5. oktobar).
Kod nas je na vlasti bio pravi diktator, te shodno tome sudite o Rusiji i političkim slobodama...

Slaviša Tasić said...

Nisam siguran da je Miloševićev režim bio strožiji od Putinovog poslednjih godina. Rusija nema nijednu nezavisnu TV, dok ih je u Srbiji uvek bilo, mada se povremeno obračunavao sa njima. U Srbiji je uvek bilo lako osnovati stranku i izaći na izbore, u Rusiji to nije slučaj. Izborni rezultat je ovakav (komunisti, Žirinovski) i delom zato što su ostali eliminisani iz takmičenja. Dalje, cenzus je nečuvenih 7%, tako da i ove manje partije koje su učestvovale ne mogu u parlament. Izbore su krali i jedni i drugi i rekao bih da je ova krađa očiglednija od Miloševićevih.

Naravno, sve to ne bi moglo bez podrške koju režim još uvek ima u narodu, ali tako je bilo i sa Miloševićem do pred sam kraj. Tako da mislim da režim sam po sebi nije ništa bolji od Miloševićevog, ali je otpor slabiji pa onda i ne izgleda kao diktatura. Takođe, mada se zna ko je glavni, nema kulta ličnosti i nije u pitanju neprikosnoveni lider nego više neka oligarhija, što takođe ne liči na klasičnu diktaturu.

Anonymous said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Al odjednom danas vest godine-našli na moskovskom aerodromu tipa koji krijumčari radioaktivni materijal u Teheran. Naravno sad će Zapadu odjednom Putin postati ,,garant mira,stabilnosti i demokratije na čitavom prostoru bivšeg SSSR-a" jer im je sad i zvanično na tacni poslužio izgovor za novi rat u Iranu(jer su ovaj prethodni okončali pre par dana,nema smisla nolka vojna mašinerija u praznom hodu da radi".
Mudrim rečima našeg naroda ,,Vrana vrani oči ne vadi"

Aleksandar Stevanović said...

Putinj je jedan klasican moderan diktator, koji je imao srece jer su cene sirovina znacajno skocile i otuda preporod Rusije, kao i problemi 2008. i 2009. godine. Medjutim, kada pogledam njegovu opoziciju uopste mi ne izgleda kao toliko losa opcija za Ruse. Naravno, kao sto sam podrzavao pravo Arapa da izaberu i najidiostskije rezime, tako i Rusi imaju puno pravo da im neku vladu naprave Zjuganov i Zirinovski.

VladimirV said...

Rusi spajaju RTS i MICEX berze i kreiraju jednu od 10 najvećih svetski berzi a što treba da bude preduslov za kreiranje svetskog finansijskog centra u Moskvi.
I još jedna važna vest - Rusija primljena u WTO!.

Marko Paunović said...

Ovo za berze manje-vise, ali clanstvo u STO jeste vazna vest.

Anonymous said...

"Nisam siguran da je Miloševićev režim bio strožiji od Putinovog poslednjih godina."

Ко може бити сигуран?

"Rusija nema nijednu nezavisnu TV, dok ih je u Srbiji uvek bilo, mada se povremeno obračunavao sa njima."

Добро, која је телевизија "независна" у Србији данас?

"U Srbiji je uvek bilo lako osnovati stranku i izaći na izbore, u Rusiji to nije slučaj."

Можда сте чули за појам "картелизација политичког система", те закон о странкама, изборима?
Изборни закон?

"Izborni rezultat je ovakav (komunisti, Žirinovski) i delom zato što su ostali eliminisani iz takmičenja."

Знате ли колико је гласова било "испод цензуса" на претходним изборима у Србији?

"Dalje, cenzus je nečuvenih 7%, tako da i ove manje partije koje su učestvovale ne mogu u parlament."

У Србији је 5%, у Хрватској 3% и постоји 10 изборних јединица (плус две).

"Izbore su krali i jedni i drugi i rekao bih da je ova krađa očiglednija od Miloševićevih."

Избори се "краду" на много више начина од пуког пребројавања.

"Naravno, sve to ne bi moglo bez podrške koju režim još uvek ima u narodu, ali tako je bilo i sa Miloševićem do pred sam kraj."

Тоталитарци увек на крају остану без подршке, али ни то не значи да је у питању демократска подршка (а да не улазимо у то шта се све дешавало у Србији за време Милошевића).

"Tako da mislim da režim sam po sebi nije ništa bolji od Miloševićevog, ali je otpor slabiji pa onda i ne izgleda kao diktatura."

А колики је био отпор према Брозу? Је л' то била дитатура?

"Takođe, mada se zna ko je glavni, nema kulta ličnosti i nije u pitanju neprikosnoveni lider nego više neka oligarhija, što takođe ne liči na klasičnu diktaturu."

Реч коју тражите је ауторитарни режим.

VladimirV said...

Aleksandar Stevanović said...

Putinj je jedan klasican moderan diktator, koji je imao srece jer su cene sirovina znacajno skocile i otuda preporod Rusije
---------------------------------------
Nisu samo cene narasle vec je i obim proizvodnje nafte narastao sa 6 na 10 miliona barela dnevno od 1999. do 2009.
A i udeo nafte i gasa u ruskom izvozu je oko 60-65% a sto je mnogo manje u odnosu na arapske zemlje kojima je taj udeo 90-95% (Saudijska Arabija, Kuvajt, Libijia, Irak,...), a i koji god reformator bio na vlasti u Rusiji i koliko god taj reformator uspesno sproveo program modernizacije, diverzifikacije ekonomije verujem da taj procenat nikada nece pasti ispod 40-45%.

VladimirV said...

Marko Paunović said...

Ovo za berze manje-vise, ali clanstvo u STO jeste vazna vest.

-----------------------------------

Meni je i ta vest u vezi spajanja MICEX-a i RTS-a važna, Rusija ima jedno 10000 puta likvidnije tržište kapitala nego Srbija, jučerašnji promet akcijama i obveznicama na MICEX-u je iznosio 9,3 milijardi dolara, dok je promet fjučersima i opcijama na RTS-u iznosio 5,5 milijardi dolara, spajanjem MICEX-a i RTS-a biće kreirana jedna od 10 najvećih berzi globalno sa tržišnom kapitalizacijom preko 1000 milijardi dolara, a Moskva ima potencijal da postane globalni finansijski centar.