Pages

29 October 2011

Spin NBS

Posle iniciranja bankarskog kartela u okviru kojeg su se banke dogovorile da ne povećavaju kamatne stope na štednju, NBS tvrdi da nije uradila to što je uradila. I kaže:

"U jednoj od najliberalnijih tržišnih ekonomija, u SAD, iz istih razloga, zakonom o bankama, kamatne stope na depozite u bankama su bile ograničene decenijama unazad."

Trik je u reči "depozit". Tačno je da su u SAD kamate na depozite tekućeg računa decenijama bile ograničene, odnosno potpuno zabranjene -- ali u našem slučaju se ne radi o depozitima po viđenju nego o kamatama na štednju. Te kamate u SAD nikada nisu bile ograničene.

Razlika je bitna, jer je ograničenje kamata na depozite po viđenju, koje je do skoro bilo na snazi, ionako bilo beznačajo. Svako je mogao da drži novac na štednom računu, a samo po potrebi premešta na tekući, i to vrlo lako i besplatno.

Ne verujem da ovo NBS ne zna, jer u izjavi promišljeno kaže "na depozite u bankama". Ne kaže "štednju" ili "štedne depozite", što bi bilo pogrešno. Umesto toga, navodi ispravnu ali irelevantnu stvar -- "kamate ne depozite". Što bi se reklo, maže nam oči.

2 comments:

dr Marko Đogo said...

Dvije stvari.
Prvo: američke banke su tražile načine da mimoiđu ovu zabranu čak i ako se odnosila isključivo na depozite po viđenju. Pa su djelile plišane mede, tostere itd ako imate kod njih novac čime je zabrana eksplicitne kamatne stope dovela do pojave prikrivene kamtne stope.
Drugo: strašno je koliko NBS maže oči naivnim građanima Srbije. Nikad nisam vidio da neko bezočnije manipuliše činjenicama nego kada je početkom 2009. Jelašić odlučio da se suprotstavi odluci Vlade o smanjnju plata preplaćenim funkcionerima. Tada je tvrdio da NBS ne dobija ni jedan dinar iz budžeta pa neće ni da smanjuje plate. Naravno ova tvrdnja je bila tačna, ali je zaboravio da kaže da su prihodi od investiranja deviznih rezervi (mislim oko 8 mijirdi Evrića u to doba) izvorni prihod iste i da u nevjerovatnim iznosima odlaze na plate, doplatke, druženja i druge privilegije zaposlenih u NBS-u. Suma summare, država vam da milijarde evra da na njima zaradite, a vi bi ste još i da vam da iz budžeta!

Slaviša Tasić said...

Tačno. Odavno pokušavam to da kažem, to je praksa NBS još iz vremena pre Jelašića.

http://trzisnoresenje.blogspot.com/2009/04/plate-nbs.html
http://trzisnoresenje.blogspot.com/2008/11/orvel-u-nbs.html
http://trzisnoresenje.blogspot.com/2008/12/orvel-u-nbs-ii-likvidnost-trita-i-obim_01.html