Pages

14 October 2011

Elemental

Elemental je jedan od retkih bendova iz zemlje i regiona koji mi se stvarno svideo u poslednjih nekoliko godina. Muzika je OK, ali je poenta u stvari u tekstovima. Preporučujem za početak dve pesme koje su meni možda najzanimljivije - "Iz dana u dan" i "Priroda i društvo".





Između ostalog, u pesmama se bave i ekonomskom politikom. Prvo, inflacija (Iz dana u dan):

Sve te tisuce, hiljadarke, konjanici i rudari
stavljali davno na stranu, za neki san da se ostvari
nestali u brojkama, brojke ko snijeg okopnile
dok mi smo prezivljavali, zivotne stvari poskupile

Onda, problem sa prvim stubom penzijskog sistema (Priroda i društvo):

Penzića je previše, a proračun je koma
al pitaj bilo koga u penziju bi išo odma,
da može nešto smuljat, da komisija to potpiše
iz firme bi odma, pun mu je k..c više

Ima i o privatizaciji, iz iste pesme:

Prodali bi sve, al da ostane naše, da
drugi s tim upravlja, e, to nam ne paše

Odslušajte i Zašto te imam (stihovi), pesmu koja je bila cenzurisana u Hrvatskoj. Nekoga nije mrzelo, pa je napravio i "srpsku verziju" ove pesme.

12 comments:

Anonymous said...

Hm, ako su agnažirani bend, a čini se da jesu, prije će biti da su lijevo nego desno politički. Ne znači ako su jednom spomenuli inflaciju da žele ukinut FED ;)

Marko Paunović said...

Iskreno, ne zanima me previse njihova politicka orijentacija, prosto mi se pesme svidjaju.

Speaker said...

Ja imam potpuno obrnutu percepciju, Marko, prilično mi se dopada muzika, iako nije previše originalna, ali tekstovi mi uopšte ne leže, nekako su trivijalni. A moram da priznam da i ja nekako ceo život ignorišem politički angažman bendova koje slušam, pa sam tako bio (i još sam) popriličan fan nekih od najgorih komunjara u istoriji rokenrola, poput Rage Against The Machine ili, u nešto skorijoj eri, System Of A Down :)))

Leone said...

Elemental slušao nisam, nisam neki ljubitelj hip hopa, ali ne bih rekao da je Priroda i društvo levičarska pesma, bar ne po pljuvanju YU i kontekstu u kojem se pominje privatizacija.

Inače su na mene lično snažno uticali domaći bendovi koji su išli protiv sistema tokom 90ih, a koji su nakon '00 izgubili tu snagu koju su ranije imali.

Speaker said...

@Leone
Pa nije nimalo čudno da je posle 2000. protestna muzika izgubila oštricu i smisao, Srbija je danas ipak jedna demokratska i kapitalistička država u kojoj ne dolazi do masovnih i organizovanih državnih zločina i krađa usmerenih na vlastitu populaciju. Tačno je, doduše, da je u pitanju izuzetno korumpirana i nekvalitetna demokratija i izuzetno deformisan kapitalizam, ali je situacija ipak prešla onu crtu preko koje neki izraziti politički angažman privlači uglavnom ljude sa prenaglašenim političkim senzibilitetom ili ekstremističkim sklonostima i agendom, jer, ako mi dozvolite da za trenutne potrebe porpilično simplifikujem i generalizujem stvari, :) muzika, u krajnoj liniji (zato su meni tekstovi Elementala malo banalni i dosadni) nije baš najpogodniji medijum za seckanje na sitna crevca ekonomskih i političkih detalja, već pre emocijama nabijeno sredstvo za snažnu kritiku najgrubljih nepravdi i zloupotreba i mobilizaciju oko nekih velikih, jednostavnih ijasnih tema, a situacija u srpskoj državi, makar koliko da je drljava i musava, srećom ipak nema tu vrstu naboja i kod većine ljudi, uostalom sasvim opravdano i razumno, ne izaziva tu vrstu reakcija.

YoKey said...

Speakeru, svaka ti je zlatna ovim povodom. BTW, lično gajim takoreći istovetna čuvstva prema RATM: odlična svirka i vanredna zabava, barem za uživaoca dovoljno zrelog i samosvesnog da uspeva ignorisati propagandne bedastoće.

YoKey said...

Naročito mudro zboriš o savremenom regionalnm kontekstu priče: ipak je Srbija taman dovoljno daleko od Jamajke da i nema mogućnosti da se pojavi ikakav lokalni Bob Marley (isto važi i za HR i the rest of ex-YU).

Leone said...

Naravno Speakeru,
Milošević je ipak bio unikatna muza :)

Marko Paunović said...

Cisto da znate, ima na Facebooku grupa "Conservative and Libertarian Fans of RATM". Ima nas 33. :)

Speaker said...

Marko, idite u peršun sa vašom FB-grupom, :)) imao sam nesreću da jedem neke kiflice sa marcipanom i pijem čaj kad sam pročitao, i samo što se nisam udavio od smeha :))))

YoKey said...

Sad nas ima 34 ;)
Nego nešto ste neaktivni: "This group is scheduled to be archived"

Thriller said...

Preporučujem svima grupu Jarboli i njihova poslednja dva albuma, "Buđenje proleća" iz 2006. (po mom mišljenju najbolji konceputualni album na ovim prostorima uz "Odbrana i poslednji dani" od Idola) i "Zabava" (2011).

Idividualna samosvest i odgovornost se promiču u svim njihovim tekstovima. Ne želim ni da komentarišem muziku i produkciju. Savršen bend.