Pages

23 August 2011

Antireligiozni aktivizam

"SPC je retrogradna, treba da pojačamo ateizam u društvu", reče nam danas Vesna Pešić. Ja ovde ne vidim veliku razliku u pogledima, na sreću siguran sa da je ima u metodima, u odnosu na neke starije ateističke škole u Srbiji. Čak i da je SPC retrogradna (ja bih rekao tradicionalna i lutajuća (baš kao i njena pastva)), ne znam zašto bi to značilo ateizaciju? Nije pripadnost SPC uslov da verujete, možete biti i agnostik, možete uzimati one proizvode SPC koje želite, ne morate uz Sveto pismo konzumirati nužno Amfilohija i ekipu. Ako je jedina retrogradnost "razvaljena Bosna" i "podgrevanje Crne Gore", nema tu šta posebno ni da se zameri, ovakve konstrukcije su samo druga strana nacionalizma, koja osim novog ateiste treba da proizvede i nove Srbe u BiH i CG.

Ja bih ponajpre rekao da u Srbiji crkva i država treba da budu razdvojene i da tu nema kompromisa. I da svako radi svoj posao.

5 comments:

Anonymous said...

Mahnimo se gluposti Vesne Pešić!
Ako želimo da popravimo stvari u javnosti,

LUSTRACIJA JE MAJKA NOVE DRŽAVE!

Ne samo da ćemo se ratosiljati totalitaraca u politici, već i u medijima, nvo, pa i u SPC. I naravno, uništićemo tajnu policiju.

Pa ako ode i Vesna Pešić, Latinka Perović,
Bože moj, ne možeš biti i komunista i liberal ujedno!

tiki said...

previše je alhoholičara u društvu .
trebamo radit na ograničenje širenja delirijumskih paranoja u društvo

Anonymous said...

Jasno, previše alkohola.

Reći posredno da si protiv slobode, vladavine prava i demokratije, to je baviti se socijalnim inženjeringom. Reč "društvo", stoji za narod, u percepciji totalitaraca na relaciji raja-marva-stoka, kao "izgovor" za neuspeh u EU integracijima.Jasno, previše alkohola.

Reći posredno da si protiv slobode, vladavine prava i demokratije, to je baviti se socijalnim inženjeringom. Reč "društvo", stoji za narod, u percepciji totalitaraca na relaciji raja-marva-stoka, kao "izgovor" za neuspeh u EU integracijima.

Anonymous said...

Aleksandre ovo je ista priča od 5. oktobra na ovamo. Liberali u Srbiji(oni politički aktivni) žele da nametnu svoje viđenje ne samo države nego i društva. Dobro si primetio pa se na svu sreću njihovi metodi razlikuju od nekih ranijih agresivnih,inače da se Pešićka pita sve popove bi žigosali kao Jevreje. Da se Srbljanovićka pita svako ko nije gej ili nema prijatelja koji je gej ne bi smeo da glasa na izborima. A Amfilohiju und coo upravo ovakvi ,,neprijatelji" i trebaju da bi svoje retrogradne stavove nastavili da plasiraju kao jedine moguće

Marko Paunović said...

Ovakvim stavom samo odbija verujuce ljude koji smatraju da mnogo toga ne valja u srpskoj crkvi.

Ako joj je cilj da se reformise SPC i njena uloga u srpskom drustvu, najgore sto moze da uradi je da ih napada sa ateistickih pozicija, jer to onda nije kritika srpske pravoslavne crkve, vec religije uopste.

Po mom misljenju, ulogu crkve u drustvu mogu da promene samo verujuci ljudi, ne ateisti.