Pages

12 April 2011

Premijerski

Na istom skupu na kojem je čovek koji je zabranio izvoz pšenice rekao da je bitno da ne dozvolimo zatvaranje tržišta, i premijer je imao svojih pet minuta:

"On je na skupu o zaštiti konkurencije podsetio da je cena osnovne vrste hleba već pod kontrolom, kao i da postoji dogovor države i šećerana o ceni te namirnice"

Da li stvarno misli da to što je država sela sa šećeranama i dogovorila cenu šećera, treba da spominje na skupu posvećenom zaštiti konkurencije?

Ovde je unos na Wikipediji za pojam "price fixing", a ovde je Zakon o zaštiti konkurencije (pogledati član 10, stav 2, tačku 1).

5 comments:

Ivan Jankovic said...

Marko,

ovo je vec vidjeno. Mislim da sam ja imao jedan post na slicnu temu pre nekoliko godina kad su pretili da ce da tuze neke pekare zbog krsenja antimonopolskih zakona, jer nisu postovali price-fixing dogovor izmedju vlade i ostalih pekara!!!

Anonymous said...

A ko će premijera da tuži?
I kada smo kod tužbi, šta mislite o ovome sa Cecom?

Ivan Jankovic said...

Srdjane,
to je jedna od lepota antimonopolskih zakona, da oni ne vaze za drzavu.

Anonymous said...

Nisam znao. Hvala na info i na tekstu dole.

Lighthouse said...

Bitno za definiciju price fixing je što je to ne samo onaj dogovor kome je cilj povišenje cena i maksimizacija profita nego i onaj kome je cilj "stabilizacija cena i tržišta".