Pages

03 March 2011

Gadafi i Srbija

Jedna od depresivnijih stvari ovih dana u Srbiji su komentari na vesti o Gadafiju. Ne znam u koliko zemalja u svetu je javno mjenje prema Gadafiju pozitivno, ali Srbija je bez sumnje jedna od retkih.
Ovo nije prvi put, komentari čitalaca su bili slični i na veoma jasnu vest, sa slikama, da je Gadafi počeo da bombarduje svoj narod. Sada se ne veruje ni izveštajima banaka iz Amerike ili Švajcarske, jer one navodno fabrikuju laži o Gadafijevom bogatsvu, da bi američka zavera uspela.

Tu ima više elemenata. Jedan je da ćemo braniti i crnog đavola, ako je on protiv Zapada, glavnog civilizacijskog neprijatelja Srbije. Drugi je neinformisanost koja ne sprečava ljude da budu stručnjaci za Libiju -- neinformisanost kombinovana sa sklonošću teorijama zavere, po kojima Amerika nekako materijalno profitira od rušenja Gadafija (ne znamo tačno kako ali nešto u vezi s naftom) pa je zato orkestrirala pobunu naroda (jer kao što svako zna, to je lako i CIA je veoma uspešna u tome).

I treće je zapanjujuće odsustvo moralnih skrupula. Neki se ne libe da kažu da Srbija treba da podrži Gadafija iz materijalnih razloga. Meni je jedan od prvih utisaka kad sam otišao u Ameriku bila sveprisutnost moralnog diskursa u debatama -- sama upotreba reči ispravno i pogrešno, right and wrong, za razne stvari i postupke. Ako gledate bilo kakvu političku emisiju, komentatori, voditelji, gosti ili obični ljudi koje pitaju na ulici, mišljenje pre svega stave u kontekst moralne ispravnosti i često se čuje da je nešto jednostavno ispravno ili neispravno. Sama reč wrong kada se govori o postupcima ima moralni prizvuk, toliko je taj diskurs prisutan. Ako bi neko rekao da je dobro sa tačke američkog materijalnog interesa što neki diktator ubija svoje ljude, bio bi razapet na krst u javnosti. U komentarima bilo novinara bilo čitalaca u Srbiji, uz časne izuzetke, gotovo da je suprotno. Javljaju se stručnjaci sa računicom naših materijalnih interesa u Libiji, a svako ko bi izašao da kaže da je jednostavno pogrešno ubijati svoje ljude i da je najvažnije od svega to sprečiti, ispao bi slab i naivan.

78 comments:

Marko Paunović said...

Status na Fejsu jednog mog druga od pre neki dan:

Citam komentare citalaca B92, Politike, Novosti, Blica... u vezi sa desavanjima u Libiji i prvi put pocinjem da razmisljam da Srbija mozda nije drzava u kojoj zelim da zivim ... Zaista tuzno....

Lighthouse said...

Slaviša i Marko,

Ima dosta i toga na šta ukazujete, znači plemenskog gledanja na stvari - dobro je kad naš poslovni partner pojede svoje neprijatelje, nije dobro ako oni pojedu njega.

Ima i toga da je kampanja orkestrirana, i to veoma dobro. Vidi se i dar da se prepozna ko suštinski radi za kremaljske i druge satrapske, a protiv američkih i evropskih interesa.

Ali, sve više mi se čini da je najvažniji razlog za takve izlive divljenja i podrške Gadafiju u javnom mnjenju dublji, da Gadafi izaziva divljenje jer odgovara na neke duboke podsvesne potrebe ovdašnjeg zaluđenog (i moralno i uopšte vrednosno deficitarnog) čoveka. Gadafi je i tradicionalista i modernista, on pokazuje kako je moguće i jesti i imati jabuku, sam krade ali i narodu daje, itd. Ostvaren tzv. "srpski san" (da voziš najskuplji džip, u džepu 45-tica ili 99-ka, pored tebe silikonka, a ne moraš mnogo, ili uopšte, da radiš). Još je i nesvrstan, pa još uz to nije priznao Kosovo. Pa još uz to tokom bosanskog rata bio što neutralan što na Miloševićevoj strani. Tito i Sloba ujedno.

mileusna said...

Niko od pomenutih "stručnjaka za Libiju" naravno nema odgovor na pitanje kako USA/CIA onda nije uspela da svog pajtosa Mubaraka održi na vlasti kad je tako moćna? I što Gadafija ne smeniše pre 20 godina kad su to želeli?

hogarstrasni said...

Dobro jutro, da li sam ja nesto prespavao:)).
Right & worng in US?
Aha, kako da ne. Bas su US poznate po tome kako nikada nijesu podrzavale diktature koje ugnjetavaju i ubijaju sopstveni narod. Naravno, narodu koji u principu ne umije na karti pokazati gdje je odredjena drzava moras pripremiti PR, kako bi oni to progutali. Gledah jednom film sa Dastinom Hofmanom kada je US planirala da napadne Albaniju:)). Mada, miljenica pojedinih, umalo potpredsjednik US blogera, mijesa Juznu i Sjevernu Koreju, pa sta ocekivati od obicnog puka?
Znaci, kome su usta puna morala obicno ga nedostaje u djelima.
Sto cemo sa Cileom gdje pobise neke civile na stadionima (ups, sorry tamo su bili momci iz Cikaga, pa je taj masakr liberalan), sta cemo sa Saudijskom Arabijom, gdje je oruzje za masovno unistenje iz Iraka... Kao, nisu znali da ga Sadam nema.
Imajte u vidu da ovo pise lik koji nije iz Srbije i koga bilo uvo za kosti predaka, vjekovna ognjista i ostale budalastine.
naravno, da treba gledati sopstveni interes i nista dalje, sto rade sve zemlje. Licemjerstvo right and wrong i moralisanje mi malo ide na zivce, tako da komentare o ekonomskim interesima zemlje cijenim kao normalne.
Cinicne komentare citalaca srpskih medija gledajte kroz prizmu cinjenice da je i njih pomilovao "Milosrdni andjeo". Tako da ne mozete ocekivati od nekoga koga je US bubala bombama prije deset godina da je vole.
No, u vezi Libije iznio bih jednu dilemu. Kako to da zbog Libije koja drzi 3% proizvodnje cijena nafte poraste 20% od kada je tamo sranje. Malo prevelika elastcnost cijene?
Off topic, glede rijatilija i nedavnog bloga "Jeftina zabava", crnogorska Agencija za radiodifuziju nalozila Pinku da Dvor ide posle 23h.

Saša said...

Uopšte me ne iznenađuje takva reakcija javnosti. Pa u Srbiji "najliberalnija" stranka sarađuje sa zločincima poput Jove Kapičića, zato što valda procenjuje da cilj opravdava sredstvo. Zašto onda kriviti običan puk za bilo šta?

fg said...

Sto mi volimo da se pravimo kao da smo pali sa duda!
Mi kao onolike godine nismo bili u pokretu nesvrstanih gde su face poput teroriste Gadafija i ugnjetena drustva poput libijskog bili ubicajna pojava? Zar i SFRJ nije bila po mnogo cemu slicna Libijskoj dzamahiriji?
Slika o Gadafiju je na ovim prostorima stvorena u periodu Titoizma i kao sve ostalo iz tog perioda je u celosti zadrzana. On je zato heroj i revolucionar, a ne terorista i kriminalac.
Iz istog razloga sto u ovom drustvu izostaje osuda svega i svacega iz tog perioda sto je sa moralnog stanovista i stanovista zdravog razuma neprihvatljivo, izostaje i osuda Gadafijeve tiranije.
Naravno, postoji tu i druga strana price, tek da se naklonost Gadafiju potvrdi, a to je segment price gde se "pukovnik" pojavljuje kao nas poslodavac i poverilac u raznoraznim aranzmanima. U ovoj situaciji (koja traje poodavno) ta pozicija se izuzetno ceni.

Zasto se cuditi ovakvim komentarima o sudbini nekog nepoznatog africkog arapskog naroda, kada ti isti komentatori pripadaju narodu cija se kupalista nalaze na masovinim grobnicama svojih sunarodnika (rodjaka, prijatelja, komsija...)?

Anonymous said...

Не знам шта цео један народ мисли и осећа, како либијски, тако и амерички. Не знам ни за српски народ!

Уверења сам да има нечега у човеку, што га нагна ка истини, ка правди и осећају исправности.
Сходно томе, ваља увек кренути од себе, шта ти мислиш, осећаш, а уздржати се од такве оцене за цео један скуп, ма кога узимао да чини тај скуп.

У обраћању појединачном може се постићи тежња ка исправноме, у обраћању скупинама - таква тежња је увек нашла своју противност. Противност таква своју крајњост налази у насиљу, почев од забране емитовања "Двора" у ЦГ до инвазије на читаву земљу какву можемо видети у случају Либије.

Željka Buturović said...

"Tako da ne mozete ocekivati od nekoga koga je US bubala bombama prije deset godina da je vole."

ja ne ocekujem da se u srbiji voli SAD. problem nije u nedostatku ljubavi nego u potpuno izopacenoj interpretaciji svetskih dogadjaja i to na dnevnoj bazi. radi se o pravoj opsesiji SAD i primitivnom projektovanju svog krajnje ogranicenog iskustva sa svetom na apsolutno svaki medjunarodni dogadjaj.

svakom normalnom je jasno da su amerikanci zateceni ovim sto se desava na bliskom istoku i da zapravo ni sami ne znaju sta da rade ni sta im je u interesu. ali srpskom egocentricnom javnom mnjenju to je po obicaju "isto ono sto se nama desilo" bla bla bla.

hogarstrasni said...

Draga Zeljka,

samo sam pokusao da objasnim zasto postoji antiamericko raspolozenje u srpskoj javnosti.

Ono sto me najvise ovdje intrigiralo jeste da se neko usudjuje da tvrdi kako u spoljnoj politici US postoji wrong i right. Ako je neko toliko naivan (mozda se ipak radi o zaljubljenosti u US, pa joj se ne vide mane, sto smo ucili iz psihologije:) nije tako lose. Vjerovati da postoji neki liberalni raj, zasto da ne. Ja, eto ne vjerujem, a malo me to podsjeca na vjeru komunista u nepogresivu Moskvu. Ali, to je vec duga prica, inace imam par frendova turbo-liberala sa kojima se natezem oko tih stvari.
Mislim da je Gadafi ekscentricni socipata (ispravi ako ne moze ovakva dijagnoza:), koji je zanimljiv da se ismijes dok je u spoljopolitickoj rubrici. Daleko lijepa kuca njemu i njemu slicnim.
Ali, i dalje tvrdim da spoljnu politiku treba voditi "juznim dijelom ledja", odnosno sopstvenim interesom. Saradjivati sa ljudozderima, sto da ne, ako drzava od toga ima koristi. I nama su uvalili Tita, a Cercil je jednom oponentu kazao " Sta se bunite, da necete zivjeti tamo".
Znaci, realpolitika je surova.
Na kraju da ponovim: Vise volim kada otvoreno cinis nego gadost ili se talis sa dzukelom, nego kada moralises. Na prvi si nacin nekako manje gadan.

Ivan Jankovic said...

Marko i Slavisa,

ja delim vase iskustvo, odnosno iskustvo onog Markovog prijatelja. Ja sam ga doziveo medjutim mnogo ranije. Tokom 1990ih tokom rata u Bosni i opsade Sarajeva. jos goru bezosecajnost jer je zlo bilo blize. Doziveo sam i 1999 da vidim ljude iz svoje bliske okoline kako odusevljeno slave kako tamanimo Siptare na Kosovu. Doziveo sam slavlje 11 septembra 2001. Mislim, slazem se sa vasom generalnom ocenom, ali mislim da je to stvar mnogo starija ovde, i da nije neka novost.

S druge strane, mislim da je veliko pitanje sta bi danas znacilo reagovati sa "moralnim skrupulima" prema Libiji, u Sribji ili van nje. Protivnici Gadafija nisu neki umiveni gradjanski aktivisti, pa cak ni nas DOS iz 2000, kakav god da je bio, nego islamisti, Al Kaida i Muslimanska braca. Al Karadavi je je pozvao da se ubije Gadafi kao otpadnik. Islamisti groznicavo podrzavaju pobunjenike. Kakav god bio Gadafi, ovi koji ce doci, bice jos gori. Tako da je veliko pitanje da li je "moralno ispravno" podrzavati Gadafijeve protivnike danas kad znamo ko su oni i sta im je program.

Evo, nece mnogo proci u Egiptu pa ce se mnogi zapadni herojski podrzavaoci "demokratije u Egiptu" probuditi i u mamurluku pitati - sta se desilo sa demokratijom? Jel bi mozda mogao Mubarak da se vrati?

Ja mislim da je dugorocno bolaj opcija da Gadafi pobedi u Libiji. Svi znamo ko je i kakav je on, ali bar nece biti dzihadisti na vlasti, koji su jedina alternativa u ovoj konstelaciji.

Жељко Симовић said...

Цитат:Ja mislim da je dugorocno bolaj (боља-Ж.С.)opcija da Gadafi pobedi u Libiji. Svi znamo ko je i kakav je on, ali bar nece biti dzihadisti na vlasti, koji su jedina alternativa u ovoj konstelaciji.

Слажем се.

Željka Buturović said...

"Ono sto me najvise ovdje intrigiralo jeste da se neko usudjuje da tvrdi kako u spoljnoj politici US postoji wrong i right."

slavisa je govorio o javnom mnjenju (reflektovanom kroz komentare) a ne o zvanicnoj spoljnoj politici. cinjenica je da opravdanje tipa "'ajmo u libiju da pomognemo libijcima" bi u javnosti imalo neuporedivo bolju prodju od "'ajmo u libiju da ukrademo naftu" - ako bi neko izgovorio ovo potonje, bio bio u javnosti rastrgan, kao sto slavisa i kaze.

u svojim spoljno-politickim impulsima narod prvenstveno hoce da pomogne "dobrim momcima" a ne da se okoristi. i iz toga proizilaze i ozbiljni problemi, jer se 'dobri' i 'losi' momci proglasavaju olako i na bazi nepotpunih informacija, pa SAD postaje u svakoj corbi mirodjija. znaci, bas zbog tog pritiska moralisticke javnosti, spoljna politike SAD je kombinacija (percipiranog) interesa i altruizma. dakle, definitivno postoji i ta nota da se pomogne ljudima koji nisu amerikanci - sto ce se u srbiji vrlo tesko sresti.

VladimirV said...

Protivnici Gadafija nisu neki umiveni gradjanski aktivisti, pa cak ni nas DOS iz 2000, kakav god da je bio, nego islamisti, Al Kaida i Muslimanska braca. Al Karadavi je je pozvao da se ubije Gadafi kao otpadnik. Islamisti groznicavo podrzavaju pobunjenike. Kakav god bio Gadafi, ovi koji ce doci, bice jos gori. Tako da je veliko pitanje da li je "moralno ispravno" podrzavati Gadafijeve protivnike danas kad znamo ko su oni i sta im je program.

-----------------------------------

Eve ih nenaoruzanu civili, goloruki narod i mirni demonstranti na koje zli Gadafi puca:

http://www.youtube.com/watch?v=Obma7B_LQQI

ALAH AKBAR! :)

Slaviša Tasić said...

Muslimanska braća u Egiptu imaju 20-25% podrške. Toliko imaju islamisti u Turskoj, budu i na vlasti pa nije nikakav problem. Problem je možda što su malo organizovanijih od ostalih pa mogu da iskoriste ovaj haos za državni udar, ali Braća nisu isto što Talibani (ako su po ciljevima i slični, po metodama su drugačiji). Tako da ako se ovo kreće ka demokratiji, ceo taj strah je preteran. Ne znam zašto Libijci, Egipćani ne bi mogli organizovati pristojne izbore.

Željka Buturović said...

"Muslimanska braća u Egiptu imaju 20-25% podrške. Toliko imaju islamisti u Turskoj, budu i na vlasti pa nije nikakav problem."

problem je sto se javno mnjenje u turskoj i egiptu prilicno drasticno razlikuje, pa je za ocekivati da demokratija ima drugacije rezultate, ne glede na uticaj pojedinacnih organizacija. primera radi:

"At least three-quarters of Muslims in Egypt and Pakistan say they would favor making each of the following the law in their countries: stoning people who commit adultery, whippings and cutting off of hands for crimes like theft and robbery and the death penalty for those who leave the Muslim religion. Majorities of Muslims in Jordan and Nigeria also favor these harsh punishments."

igrom slucaja i kod mene u preduzecu cesto radimo ankete na bliskom istoku i meni se od toga dize kosa na glavi. turska deluje prilicno razumno ali pakistan i egipat su, da se strucno izrazim, mrak. mislim, mrak pre svega za one koji ocekuju nesto sto koliko-toliko lici na liberalne demokratije zapadnog tipa.

Anonymous said...

@Željka Buturović

Хоћете рећи да постоји критеријум за успостављањем демократије? И исти критеријуми се мере испитивањем јавног мњења?

Ivan Jankovic said...

"Ne znam zašto Libijci, Egipćani ne bi mogli organizovati pristojne izbore."

enma sumnje da mogu organizovati izbore. Nije to problem. I u Gazi su organizovani izbor na kojima je pobedio Hamas! I evo sad imas iranski model. To je poznati metod svih totalitarnih organizacija; jedan covek, jedan glas, jedanput.

Muslimasnka braca imaju ideologiju globalnog dzihada. Neposredni cilj je je osvajanje vlasti u islamskom svetu, a krajnji (tzv grand jihad) osvajanje sveta. To nije nikakva tajna, to je njihov program. Oni su ucili od komunista i fasista i organizovani su vrlo slicno komunistima (front-organizacije, infiltriranje u organe vlasti i u islamskom svetu i na Zapadu itd).

Jeste, braca imaju samo 25% u Egiptu, lai i sam kazes da su najorganizovaniji, i zapravo jedina organizovana frakcija. Isto je bilo sa boljsevicima u Rusiji. Cak i da nemaju siru podrsku u drustvu (koju barem u ovom trenutku imaju), podsticanje nereda i revolucije (sto su skoro svi na Zapadu radili) je krajnje neodgovorno i stetocinski, prevashodno za interese samog Egipta.

tiki said...

Ajd što Srbi imaju odijum prema americi . Ali ovih dana intenzivno pričama o tome sa Muslimanima i Albancima (Kosovskim i Tetovskim) i njihova omraza i paranoične projekcije prema US i njihovoj ulozi na Bliskom Istoku prevazilaze sve Srpske paranoje. I naravno Židovi ,mada kad pitaš da ti objasne šta je tu židovima korist ne znaju . No bilo kako bio meni je ovaj Vuk (albanski Uka) baš simpa lik u Frankfurtu.. Ako ovako nastavi mogli bi srbi pjevat
"Geršvinova se truba sa Kosova čuje ,Srbina svakog to raduje.."

Slaviša Tasić said...

hogarstrasni,

Skroz si promašio, kakav nepogrešivi Vašingtom. Ako pogledaš arhivu videćeš koliko puta sam kritikovao američku spoljnu potliku, uključujući ratove u Iraku, na Kosovu i mnogo šta drugo.

Ali to ne menja činjenicu da ljudi u Americi, javno mnjenje, a i političari jer zbog javnog menjnja moraju, o ovim stvarima raspravljaju pre svega moralnim argumentima. To ne znači da su u pravu, kao što Željka kaže vrlo često greše zbog pojednostavljene podele na dobre i loše momke. Ali moralna ispravnost je glavna stvar o kojoj se raspravlja kod neke intervencije, nikako materijalni interesi, ili nekakvi "nacionalni" interesi osim ako to nije bezbednost, zaštita od loših momaka.

Lighthouse said...

Ivane,

I ja delim vaš strah od scenarija "jedan čovek, jedan glas, samo jedanput". Ipak ne mislim da je bolje da pobedi Gadafi. I on je fundamentalista, ništa blaži od onih iranskih ili onih iz Gaze. Ništa manje sklon izvozu nasilja, a to što je imao privremeni deal o nenapadanju sa Zapadom ne znači da bi ga zauvek poštovao. Samo što je Gadafijeva ideologija amalgam marksizma i islamizma, a ona iranskih mula čistiji oblik islamizma. S njegovim protivnicima u Tripoliju, ima šanse bar za te jedne izbore, dok bez toga nema nade ni za toliko.

Koliko god bili ovde kritički prema EU, mislim da ona možda može nešto učiniti da poveća verovatnoću demokratskog razvoja u severanoj Africi. Kao što je 1990-tih pomogla istočnoj Evropi (bar većem njenom delu) da izađe iz komunizma i da čak neke zemlje iz tog regiona postanu uzornije glede ekonomskih sloboda od nekih zapadnoevropskih. Naravno, članstvo u EU se ne može ponuditi Egiptu, Libiji, Tunisu i ostalima. Ali, možda neki drugi vid povezivanja u daljoj budućnosti ili čak na srednji rok, ako građani tih zemalja stisnu petlju i prođu trnoviti put demokratizacije, privredne tranzicije, uvođenja vladavine prava i ostalih za to vezanih reformi. Koliko mi je poznato, u EU se baš o tome ovih dana diskutuje, ali kao što biva, EU je vrlo spora i bojim se da neće smisliti dobar plan a na vreme.

VladimirV said...
This comment has been removed by the author.
VladimirV said...

I sta ocekujes od ovih sto nose kalasnjikove i RPG-ove i sto urlicu Alah Akbar da uvedu demokratiju i free market kapitalizam u Libiji?

Lighthouse said...

VladimirV,

To što nose Kalašnjikov puške a ne bukete cveća normalno je i neizbežno u datoj situaciji, jer kad su pre dve nedelje krenuli s cvećem Gadafi je na njih poslao avijaciju i kosio ih rafalima. Najblaže rečeno, Gadafi nema ni mrvicu više legitimiteta od njih.

Viču Alah akbar (ako to samo po sebi išta znači, s obzirom da smo i mi 1990-tih toliko puta skandirali "Pomo-ozi-Bože", pa većina nisu bili niti su sad ikakvi verski fundamentalisti) i jedni i drugi, samim tim Gadafi nije bolji.

Bolje je da se održe bar jedni slobodni izbori, pobedili na njima sekularisti ili islamisti, nego da komuno-islamista Gadafi ostane na vlasti netaknut. Tokom tih prvih izbora moguće je posejati klice slobode, uneti virus pluralizma i novih ideja u zemlju koja je 40 godina bila izolovana i gde su se ljudi plašili od sebe samih da politički slobodno razmišljaju. Čak i u crnjoj varijanti, da na tim izborima pobede bradonje, ostaje seme slobode za budućnost.

Zato sam ja za rušenje Gadafija u svakom slučaju.

VladimirV said...

Gadafijeva Libija je najbogatija zemlja u Africi, GDP per capita je 11.000 dolara, a pocetkom 80-ih je bila jedna od najbogatijih zemalja u svetu, bila je ispred svog bivseg kolonizatora Italije i ispred Amerike po GDP-ju per capita.

In the early 1980s, Libya was one of the wealthiest countries in the world; its GDP per capita was higher than that of developed countries such as Italy, Singapore, South Korea, Spain and New Zealand.

Lighthouse said...

"Gadafijeva Libija je najbogatija zemlja u Africi, GDP per capita je 11.000 dolara, a pocetkom 80-ih je bila jedna od najbogatijih zemalja u svetu, bila je ispred svog bivseg kolonizatora Italije i ispred Amerike po GDP-ju per capita."

Da, i?

Nikola said...

А можда људи једноставно не верују да су вести о догађајима у Либији тачне? На пример, управо сам налетео на ову вест.

Sandra said...

Masakri su se desavali i u Somaliji i u Ruandi i u sijaste drugih zemalja,, cak se i u Saudijskoj Arabiji i Zimbabveu krse ljudska prava, pa se o tome jedva javno pricalo, niti je iko pominjao sankcije i vojnu intervenciju. A da ne pricamo kako Amerika krsi ljudska prava sirom sveta.
To su naprosto dupli arsini Amerike kojoj nije stalo do pravde, vec do novca i nafte.
Nasi ljudi su ovoga svesni i zato su skepticni na desavanja u Libiji.

VladimirV said...

Lighthouse said...
Da, i?

-------------------------------------

I nakon ovih nereda proizvodnja nafte u Libiji se prepolovila.

Željka Buturović said...

"Tokom tih prvih izbora moguće je posejati klice slobode..."

za nekog ko dize paniku da ce sara pejlin da SAD pretvori u dzamahiriju vi ste poprilican optimista - pogotovu imajuci u vidu podatke koje sam vam iznela. reda velicine 80% ljudi na tim prostorima podrzava smrtnu kaznu za homoseksualce.

Ivan Jankovic said...

Lighthouse,

ima jedan faktor koji ste prevideli, zbog koga su i Mubarak i gadafi bili bolje resenje od ovog sto ce se sada desiti. Obojica su matori ljudi, Mubarak i vrlo bolestan koliko shvatam. obojicu bi nasledili sinovi koji su soklovani na Zapadu i koji nemaju niakkvu afekciju prema islamizmu. Mladji Mubarak je cak poceo neku ekonomsku liberalizaciju koliko shvatam. Jasno je da je s tim sada gotovo. Mladji gadafi mi je sumnjiv jer je doktorirao kod Helda na LSE koji je levicar i pali se na te globalisticke gluposti, i nije sklon nikakvim trzisnim resenjima,. Tu bi singapurska ili cileanska evolucija bila manje verovatna, ali ne i sasvim iskljucena. U svakom slucaju, umesto toga sada dobiajmo islamiste koji ce ne samo da zavrse sa demokratijom, engo jednako i sa bilo kakvim ekonomskim reformama koje su stidljivo pocele.

U tom smislu mislim da Slavisa gresi kad poredi buducnost Libije i Egipta sa Turskom. U Turskoj islamisti imaju izuzetno jaku i organizovanu sekularnu opoziciju. Kad su probali da proguraju dozvoljavanje hijaba na fakultetima izaslo je 200 000 ljudi u Istambulu. Oni su umereniji samo zato sto su otpori veci, sto nemaju jso snage da naprave Iran u Turskoj, ne zato sto su oni samo nesto bolji ili "umereniji". Ali uz sve otpore, oni su ipak marginalizovali vojsku i potpuno se okrenuli saradnji sa Iranom, Sirijom i Hamasom. Stoga mislim da je pojas Gaze i ono sto se tamo desava pod upravom Hamasa mnogo bolja analogija za ono sto cemo gledati u Egiptu i Libiji, nego Turska.

Kad je rec o EU, ne verujem u to. EU je propali socijalsiticki projekat koji je starotvao kao ekonomska integracija a onda bio kidnapovan od strane zapadnih socijalsita kao orudje priblizavanja Sovjetskom Savezu i spasavanja socijalizma u Evropi generalno (posto je nacionalni socijalizam u eri globalizacije postao tesko sprovodiv). I to je ostao do dan danas i posle sloma SSSR. Najbolje za bilo koga je da se drzi sto dalje od EU. Inace ne sumnjam da bi islamisti pristali na prikljucenje EU kao sredstvo da se dobiju pare od Zapada, kojima mogu da se odrze na vlasti i kupe bolje oruzje za konacni obracun sa Malim Satanom.

VladimirV said...
This comment has been removed by the author.
VladimirV said...

Gadafi je trebao vise da trosi na vojsku i moderno naoruzanje, a manje na socijalne programe, bas kao pro-americki diktator Mubarak u Egiptu, dok je ogroman broj Egipcana ziveo sa 2 dolara dnevno egipatska vojska je imala 240 aviona F-16, 60 aviona Mirage-2000 i 1000 tenkova Abrams, libijska vojska bi sa 300 aviona Suhoj Su-30 i sa 1000 tenkova T-90 lako porazila pobunjenike i mogla bi da se odbrani od agresije Amerike i Britanije, a evo sta se trenutno dogadja u Libiji, pobunjenici bez vojne obuke, naoruzani samo sa kalasnjikovima i RPG-ovima se prilicno uspesno bore protiv libijske vojske:
http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Brega
http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Az_Zawiyah
http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Misurata

Marko Paunović said...

Problem je sto moze da se desi upravo ovo sto se desilo u Egiptu - da ga vojska iskulira.

Speaker said...

Meni, ako se posmatra kao izolovana činjenica, uopšte ne smeta što Srbi podržavaju Gadafija, mislim da to nije ništa gore ni bolje nego da podržavaju njegove protivnike, jer su, u suštini, manje-više isti, rekao bih da bi nam ogromna većina tih ljudi, ma na kojoj strani da su, rado svima zavrnula šije i opljačkala nas, samo kada bi mogla, pa ne vidim razloga da se brinem za njihovu dobrobit, osim ako od toga nemam neke koristi (uostalom i razna glavata gospoda i od prethodnog adjektivuma kavaljerski izuzete :) dame na ovom forumu, koji, po mom skromnom mišljenju, čine nimalo zanemarljiv procenat ukupne ekonomsko-političke mudrosti ubogih Soraba izgleda imaju mali problem da zajedno dokonaju šta je ipak manje zlo, suludi pukovnik ili rulja koja bi da mu se napije krvi :) ). U suštini, dajem neznatnu prednost padu Gadafija (naravno, po mogućstvu, po scenariju Čaušesku :) ), iz samo dva razloga: prvi je to što mu nisam zaboravio Lokerbi i slične majstorije, a negujem hiperstarozavetni moral tipa oko za oko, pa najmanje puta dva :)) (ja bih, lično, mesto ono malo bombardovanja, za koje ipak hvala i slava Reganu, jer neka komunjara poput Kartera ili Obame ne bi uradila ništa, samo zbog tog jednog aviona sravnio sa zemljom ceo Tripoli, da ne ostane ni kamen na kamenu, a "nevine žrtve" su mogle da se obaveste koga imaju na vlasti i šta radi u njihovo ime, i poslao vojsku specijalno da pobiju kao zečeve sve što nosi prezime i DNK Gadafi, do dvanestog kolena unazad, dok bi sam Gadafi i svi direktno povezani s atentatom umirali godinama, natenane - e, to bi bila ozbiljna država koje bi se razni divljaci plašili kao đavo od krsta i poštovali je kao gospoda boga, a ne ove degenerisane i dekadentne lažno moralističke humanitarne organizacije u koje su se zapadne zemlje pretvorile), a drugi to što ga gorljivo podržava baš onaj segment Srba koji, blago rečeno, ne mogu da vidim očima, pa bi bilo lepo obradovati ih kadrovima javne dekapitacije milog pukija :))) Mislim da je daleko značajnije i daleko negativnije što ta podrška ni u kom slučaju nije rezultat neke ljubavi prema Gadafiju (osim, kao što reče Lighthouse, nešto posredne fiksacije preko večnih idola Slobe i Čede :) ), već bolesne mržnje prema SAD, koja, rekao bih, nažalost nije čak primarno ni posledica bombardovanja (jer dosta ljudi je ipak na nekom nivou shvatilo da je NATO bombardovao Miloševićev režim i njegove pristalice, a ne "Srbiju" - i, uzgred, po meni je šteta što to nije temeljnije odradio, Sloba je pao jer je šljam koji ga je podržavao konačno shvatio da nema više zezanja i smrtno se uplašio za svoje živote, ali mislim da je lekcija bila premalo bolna da ih dovoljno dugo drži, već su opet počeli da se stidljivo koprcaju), već, najjednostavnije rečeno, patološkog straha luzera i budala od konkurencije koji, kod budala, umesto želje za poboljšanjem vlastite konkurentnosti, zakonomerno rađa patološku mržnju (mržnja prema Americi je u današnje doba ista vrsta lakmusa kao što je nekada bio - a ponegde i još uvek jeste - antisemitizam: ako je društvo iz ma kog razloga trulo i oslabljeno, a ljudi glupi i nekvalitetni, to će se gotovo bez izuzetka ispoljiti u patološkoj mržnji prema simbolima inteligencije, uspeha i konkurentnosti, a i USA i Jevreji sasvim opravdano imaju takav simbolički status). Drugim rečima, progadafijevski komentari su samo još jedan od hiljada simptoma niskog nivoa i mizernih kapaciteta današnje srpske nacije.

Speaker said...

A i to me uopšte ne bi tangiralo (ne kažem da nemam i naklonosti i poštovanja za mali procenat ljudi koji potiču iz Srbije i jedan deo te kulture, ali ogromna većina tih ljudi više ne živi u Srbiji, a ovo ostalo, po meni, ne zaslužuje nikakvu podršku, sažaljenje ili samilost), da nije dve okolnosti koje se tiču mojih ličnih interesa: prva je banalna činjenica da još uvek, u perspektivnim nekretninama koje nije bilo oportuno prodavati ili to nisam stigao da uradim, restitucionim pravima i par manjih poslovnih projekata imam pristojnu sumu novca koju još barem koju godinu neću moći da u potpunosti i na zadovoljavajuće profitabilan način iščupam iz Srbije i prebacim na neko sigurnije ili interesantnije mesto, :) a druga se tiče jedne suptilnije stvari koja ipak na vrlo opipljiv način ima uticaja na živote svih koji potiču odozdo - bez obzira koliko ste uspešni i dobro asimilirani tamo gde danas živite (a ja se zaista ne mogu žaliti, iako nisam ni ministar ni multimiloner, a američki predsednik - ako je to definicija globalnog vrhunca karijere :) - kako sam rođen na Vračaru, tj., po difoltu, na Savskom vencu ionako nikada neću biti, sve i da dobijem tamošnje državljanstvo :)) ), postoje razna indirektna ograničenja ili štete koje vas sasvim sigurno pogađaju samo zato što potičete iz luzerske zemlje neopevanih primitivaca i kretena kakva je Srbija, makar i samo u trivijalnom smislu da je vaš život u nekim periodima mogao da bude lagodniji ili da ste neke stvari koje ste i inače završili mogli da završite brže i lakše da potičete iz neke ozbiljne države. S moje, potpuno egoistične tačke gledišta, već i to je dosta da svim tim ljudima želim sve najgore što u životu može da ih zadesi (prostonarodski rečeno, da crknu kao kerovi, ako je ikako moguće :)) ), pod uslovom da se to dogodi pošto ja odande izvučem sve pare :))) Znači, ako je nekom nedostajalo gledište jednog patriote, altruiste i humaniste na Gadafija, Srbiju i njihov međusobni odnos, to je otprilike to :))))

VladimirV said...

Speaker said...
ja bih, lično, mesto ono malo bombardovanja, za koje ipak hvala i slava Reganu, jer neka komunjara poput Kartera ili Obame ne bi uradila ništa, samo zbog tog jednog aviona sravnio sa zemljom ceo Tripoli, da ne ostane ni kamen na kamenu, a "nevine žrtve" su mogle da se obaveste koga imaju na vlasti i šta radi u njihovo ime, i poslao vojsku specijalno da pobiju kao zečeve sve što nosi prezime i DNK Gadafi, do dvanestog kolena unazad

-----------------------------------

Stvarno ne znam kakve veze imaju slobodno trziste, Fridman i Hajek sa ovakvim nacistickim bljuvotinama koje mogu da procitam na ovom blogu?
A inace Speakeru, ja da sam na mestu Gadafija ili na mestu njegovog savetnika, Libija bi danas imala protivavionske sisteme S-400 i protivbrodske rakete BrahMos, pa da vidimo da li bi iko na Zapadu smeo da pomene reci 'no-fly zone', 'military intervention' i sl. i da li bi bilo i jednog US Navy broda u Mediteranu, voleo bih da vidim izraze lica pilota F/A-18 dok lete iznad teritorije Libije znajuci da ih tu negde dole ceka S-400 :))))

Anonymous said...

Nema šta, čovek rođen na Balkanu (izuzetak Gr) pod tačkom "obavezno" mora sebi za života da pribavi državljanstvo neke pristojne zemlje. U suprotnom će ceo život biti u opasnosti da ga cokula Skinhead Totalitarca nagazi :)
No, iz te ružne realnosti nije nužno voditi se osećajem razočaranosti, i time ići u drugu krajnost, isto tako ružnu.

Speaker said...

Nikakve, eto kakve, druže Monomane, isto kao i tisuće vaših proruskih bljuvotina na istom ovom mestu, šta da vam kažem, život je surov, što poseješ, to ćeš i požnjeti, itd, itd, a ja se, koliko se sećam, iako neke od njihovih stavova, doduše, delim i simpatišem, nikada nisam izjasnio kao bilo liberal ili sledbenik Fridmana i Hajeka, naprotiv sebe sam već par puta sasvim iskreno i otvoreno definisao kao pragmatika sa lakim socijaldarvinističkim nijansiranjem... :))) A, by the way, ne znam zašto bi tvrda odmazda za nekoliko stotina iz čista mira pobijenih civila bila "nacistička"? Pa ne bih ja Gadafija, njegovu familiju i koju hiljadarkicu oduševljenih izmećara i fanova (u to vreme se nisu nimalo bunili, naprotiv) pobio zato što su Arapi, Libijci ili malo murgasti, :) već zato što postavljaju bombe u naše avione, i da pošaljem jasnu poruku svima ostalima šta bi i njih čekalo ako bi nešto i sami o tome snevali :)) U svakom slučaju, ne bih očekivao od velikog fana režima koji je udesio Grozni za Vrbicu mnogo gore nego što bih ja, da sam nešto bio Ronald Regan, unakazio Tripoli, ovoliku tankoćutnost i humanizam :))) A što se tiče zveckanja stupidnim igračkama mizernih mužika koji se igraju trećerazredne sile, to ne bih komentarisao, osim da mužici još uvek postoje samo zato što je Truman bio dobar čovek ili budala (što mu uglavnom izađe na isto :) ), pa nije poslušao Čerčila i mnoge druge koji su ga lepo savetovali šta da radi, i da, naravno, nikad nije kasno da se USA predomisle, a to i KGB odlično zna, i zato je, ako se izuzme nešto stupidnog blefiranja za domaće političko tržište, manji od makovog zrna, što bi barem srpskim rusofilima trebalo da bude bolno jasno :)))

Speaker said...

Srđane, da biste se razočarali, morate prethodno biti očarani, a ja, verujte mi, onu marvu dole ne marim od treće godine, a otprilke od sedme ili osme sam želeo da živim negde u inostranstvu, i pola života i živim :)) Sve ove svinjarije poslednjih dvadesetak godina su samo potvrdile i dovršile utisak, a, iskreno govoreći, mimo gore spomenutih praktičnih konsideracija s kojima će, ako srpska ekonomija ne napravi neko čudo, pa ja naprečac odlučim da još neko vreme budem prisutan u toj zemlji u svojstvu ekonomskog subjekta da bih tu konjunkturu iskoristio, biti po svoj prilici gotovo u roku od tri do četiri godine (ili, ako se restitucija iskomplikuje, maksimalno desetak), ta me zemlja zanima i u pozitivnom i u negativnom smislu kao lanjski sneg: ne volim ih sasvim sigurno, a stvarno nisam ni lud ni opterećen da mrzim nekoga bez jakih ličnih razloga, naročito ne srpsku stoku koja, uostalom, vrlo efikasno kažnjava sebe :))) Ja sam pre u fazonu, i to i radim, da ih što efikasnije upregnem da vrate derući dupe još koju deceniju za par stotina evra nešto malo od onoga što su meni i mojoj porodici dužni poslednjih pola veka :))

Anonymous said...

Iskreno se nadam da će svakome vratiti ono što su oduzeli. Ako postoji kakva pravna prepreka (mada u Srbiji nema zakona pa ni svojine), onda da restituciju sprovedu davanjem imovine odgovarajuće vrednosti. Na žalost, nada je jedno, a stvarnost je da dobar deo ljudi zainteresovan za povraćaj imovine nije više u zemlji, a ova komunistička ekipa, zaodenuta nazivom demokrata, ili liberala nema želju niti interes da se bavi svojinskim odnosima.

VladimirV said...

Srbi vole Gadafija, kometnari:
http://www.kurir-info.rs/planeta/gadafi-ponovo-kontrolise-grad-zavija-78318.php

Lighthouse said...

Pojede mi Gugl ceo poduži komentar! Samo ću prepričati kratko;

@Željka
Saru podozrevam jer SAD nisu "džamahirija", pa da ne postanu. Libija odavno jeste i nema kud niže.

@Ivan
O Mubaraku nisam ovde pisao, i to nije baš sasvim isti slučaj kao Gadafi. Duga priča. Samo ovo - verujem da će se čak i u Egiptu bolje (ili manje loše) razvijati situacija bez gadafijevskog okruženja nego s njim. A o EU - nigde ne piše da mora uvek ostati socijalistička, uostalom već se menja nabolje, a nije ni nastala kao soc nego kao liberalna tvorevina. A za Srbiju i Libiju važi da treba ne "da se klone", nego naprotiv da se drže EU kao pijane plota, jer je svaka evropeizacija za njih bolja (ili bar manje zlo) od ovog sada - tako reći čista liberalizacija.

Nikola said...

Подсетио бих дежурног нацоша, а и све остале које су заборавили, да је либијско подметање бомбе у путнички авион код Локербија био либијски одговор за америчко бомбардовање Триполија (у ком је погинуло 60 људи, укључујући цивиле); ово је пак било одговор за либијско подметање бомбе у берлинској дискотеци (у ком су погинуле 3 особе, од којих један цивил); а ово је пак било одговор на америчко потапање либијског брода (у ком је погинуло 35 морнара) а које како изгледа није било одговор ни на шта. Укратко - амери су први почели. Не верујем да ће ово променити ишта у процесу који замењује оно што је код људи размишљање, али нека остане прибележено.

Speaker said...

Podsetio bih dežurnu ćiriličnu komunjaru i drskog glodara (za koga bih, jer naciste mrzim isto koliko i komuniste, sa kojima, uostalom, dele skoro sve, uključujući i antisemitizam, a nisam nikakav pacifista i rado ih gazim ceo život kao bubašvabe koje jesu, jako voleo da utvrdim da li je toliko hrabar da ljude naziva nacistima i licem u lice, i suoči se sa maksilofacijalnim konsekvencama koje bi u mom slučaju neminovno nastupile :) ), da je incident u zalivu Sidra nastao kao posledica jednostranog i protivpravnog libijskog uzurpiranja nekoliko desetina milja međunarodnih voda i da je Libija započela neprijateljska dejstva ispaljivanjem nekoliko SA-5 raketa i slanjem lovaca MiG 25 (ovi lovci, uprkos jasno izraženim neprijateljskim namerama, čak nisu oboreni, već preciznim manevrisanjem koje je američke fantome dovelo u poziciju iza i iznad njih samo prinuđeni da se povuku u pravcu kopna) i patrolnih brodova opremljenih raketama u pravcu šeste flote. Sama akcija prelaska fiktivne Gadafijerve "linije smrti" je, osim osiguravanja slobode plovidbe u međunarodnim vodama, bila izazvana i libijskom logističkom podrškom Abu Nidalovoj terorističkoj grupi za otmicu aviona TWA na letu broj 847 i terorističke akcije u Rimu i Beču, u kojima je poginulo dvadesetak zapadnih civila, više ljudi ostalo invalidi do kraja života, a jedan pripadnik američke mornarice koji nije bio na dužnosti ubijen posle mučenja, toliko o "nevinosti" Gadafija i Libije koji su tokom sedamdesetih i osamdesetih godinama bili jedan od glavnih sponzora terorizma u svetu, "neka ostane pribeleženo"... :)) A, by the way, i titoistička Jugoslavija je bila jedna od glavnih evropskih baza raznih palestinskih (i ne smo palestinskih) terorističkih frakcija, uključujući i spomenutog Abu Nidala, pa su bombe NATO 1999. za režim koji je ostao poslednji nastavljač kontinuiteta jugoslovenskog udbokomunizma bile, između ostalog, pravedna (iako za moj ukus daleko nedovoljna) "nagrada" i za ove "zasluge"... :))

Lighthouse said...

Koliko god ovo što Speaker piše zvučalo ratoborno i nekontrolisano osvetnički, činjenice su da je Gadafi od svog dolaska na vlast pre 40-tak godina pa sve do pre koju godinu bio glavni rasadnik terorizma u ovom delu sveta, da mu je Titov režim u tome sekundirao, da je Gadafi bio pretežno na Miloševićevoj strani tokom 1990-tih (mada je posle 5.oktobra pokušao da se iskupi velikom donacijom, što je zvučalo kao skoro otvoreno izvinjenje), da je Gadafijeva ideologija totalitarna, u nekim elementima rasistička, a u većini elemenata generalno anti-civilizacijska, da je Libija zemlja izolovana i daleko zaostalija nego što bi mogla biti s obzirom na prirodne potencijale, da je Libija najbolji primer teorije o "prokletstvu crnog zlata" (stoga prvi zahtev Libijaca, ako su pametni, treba da bude - hoćemo da plaćamo porez!, a Libijki - dozvolite nama da budemo lekarke i medicinske sestre, a ne da ih moramo uvoziti iz Srbije), itd.

Anonymous said...

Meni Speaker i Vladimir zvuče slično...

U ostalom, Speakeru, u jednom delu poistovećujete Gadafa i stanovnike Tripolija (sravniti Tripoli) a u drugom govorite da bombardovanje Srbije nije protiv stanovnika već protiv Slobe bilo upereno. No Slobi ništa nije zafalilo.
I stalno zveckanje oružjem i žeđ za osvetom. Kada bi se za tim stalno posezalo, čak i u ovom svetu, ne bi mnogo ljudi ostalo. Drugim rečima, postoji razlog zašto je stari zavet - stari.

VladimirV said...
This comment has been removed by the author.
VladimirV said...
This comment has been removed by the author.
Speaker said...

Srđane, razlika između Libije osamdesetih i Srbije devedesetih je u tome što se u Srbiji statistički značajan iako manjinski procenat stanovništva (uključujući i moju malenkost, u periodima kada sam živeo u Srbiji, što je negde između trećine i polovine te decenije), aktivno suprotstavljao Miloševićevom režimu i nije mirio sa njegovom politikom. Zato je, ako znate prave informacije o frapantno niskom broju srpskih civilnih žrtava, a ne naduvanu propagandu tog režima, NATO i činio sve da precizno bombarduje samo vojne ciljeve i da unapred javlja Miloševiću (međusobna komunikacija je, naravno, kao i u skoro svakom ratu postojala sve vreme) kada će napasti neke od njih, kao, recimo, TV Bastilju, a to što je Milošević odlučio da zaključa i žrtvuje nekolicinu piona u propagandne svrhe, nema nikakve veze sa NATO (daleko od toga da ih nešto previše žalim, te priče tipa "mi smo samo tehničko osoblje koje radi za platu", može da proguta samo neko ko nije živeo u Srbiji devedesetih i nije znao koliko je televizija bila ključna za Miloševićev režim). Ja neprotivljenje logično tumačim kao pristanak i podršku (kako u slučaju otprilike dve trećine srpske populacije tokom devedesetih, tako i u slučaju sto procenata minus možda neki promil libijske populacije osamdesetih), a ako na nešto pristajete bez protivljenja ili ga čak aktivno podržavate, a to što vi podržavate ili barem tolerišete u nasumičnim teorističkim napadima ubija moje građane i vojnike, ne znam zašto bih ja onda imao neke naročite obzire prema vama i posebno vas štedeo? Time neću da kažem da bih specijalno gađao civile, to bi bila besciljna okrutnost, već samo da se ne bih previše sekirao ako u pokušajima da, za kaznu i odmazdu za moje građane koje mi je primarna dužnost da štitim, pobijem Gadafija i što više članova njegove porodice i saradnika pogine i neki civil, pošto su u takvim okolnostima praktično svi civili takođe i pristalice, to jest ni u kom slučaju nevine žrtve, osim dece ili ludaka, ali za njihovu sudbinu su, naravno, odgovorni njihovi roditelji i porodice, što je, dduše, ružno i surovo, ali je i realno i tako ovaj svet funkcioniše. A, s obzirom na to da je upravo prenaseljenost i nekontrolisani rast populacije u zemljama trećeg sveta najveći politički, ekonomski i ekološki problem ove planete (iako naročito levičari čine sve da to prećute i negiraju, jer se boje logičnih zaključaka, :) pa bih ja valjda trebalo da vozim bicikl umesto auta i ne jedem meso da bi neko u Bangladešu ili Nigeriji imao petnaestoro dece: važi :))) ), a mi, uz viruse i bakterije, već par desetina hiljada godina jedini ozbiljniji sopstveni predatori, ne vidim neki naročit problem u ratobornosti ili želji za odmazdom, u takvim okolnostima je s gledišta kontrole populacije daleko poželjnija od - u situaciji kada je čovek, ako nema ništa izuzetno da ponudi, najjeftinija roba na svetu koje svuda ima previše i nikom ne treba, čini mi se, malčice zastarelog :)) - humanizma... Ili sam negde pogrešio u rezonovanju? :))

Anonymous said...

Pa valjda niste, ukoliko je Vaše rezonovanje.

Primetio sam da među komentarima, a i autorskim tekstovima, ima dosta o naoružanju, vojnim okršajima, odmazdama, civilnim nemirima, ekstremizmu svih vrsta... Čudno je to.

Lighthouse said...

Speakeru,

Baš ste preterali, to što pišete se graniči s rasizmom. Kakve veze ima da li neko ima 15 dece ili nijedno s njegovim pravom (ili ne-pravom, svejedno) da ga zaobiđu bombe namenjene diktatoru njegove zemlje? Kakve veze ima je li građanin Norveške ili Somalije? Kakve veze ima, čak, šta je u njegovoj glavi i (najčešće ispranom) mozgu? Otkud uopšte znamo šta je u čijem mozgu?

Btw, planeta nije prenaseljena, i šta uopšte znači "prenaseljena"?

Dalje, postoji nešto što se zove međunarodno pravo i "responsibility to protect", koje nalaže svakom ratniku (bio agresor ili branilac, svejedno) da onoliko koliko može čuva civile od postajanja "kolateralnim žrtvama". Ne pišem sve ovo da bih napadao NATO (koji je 1999. u velikoj meri čuvao civile u Srbiji), nego da vam skrenem pažnju da u svom (opravdanom) besu protiv diktatora - koji seju smrt i van svojih granica - odlazite predaleko.

Ivan Jankovic said...

greskom sam obrisao komentar tikija pisuci odgovor na njega:)

'Speaker
imaju li Rusi starozavetnog parva na odmazdu prema židovima zbog oktobra ( kakva je vama draga u nekim drugim slučajevima) i imaju li rusi pravo na semitofobiju koliko i židovi na rusofobiju ( dobro mogu se skrivat iza drugih nacija kako to često židovi čine kad je širenje rusofobije u pitanju ) i da odmah razjasnim nije mi do antisemitizma niti do rusofobije nego samo pitanje zašto ne postoji simetrija u slobodi govora'

Ivan Jankovic said...

A sad odgovor.

Cudo su ti Civuti, na sve su spremni cak i da se skrivaju iza drugih nacija. Svemocni...

Lighthouse said...

Tiki,

I vi ste otišli u rasizam (tj. antisemitizam). Rusi imaju prava da zbog oktobra 1917. mrze komuniste-boljševike (a nešto ne vidim da ih današnja zvanična Moskva mrzi, naprotiv, Putin tvrdi da je propast SSSR bila ogromna greška), a poistovećivati Crveni oktobar s Jevrejima kao takvim je najblaže rečeno besmisleno, a u najgorem slučaju rasistički zlonamerno. Iz takvog poistovećivanja bi proistekla mržnja prema npr. Ajn Rand, a amnestija tolikih Rusa, Ukrajinaca ili Gruzina koji su itekako doprineli pobedi komunizma i svemu što su posle toga trpeli ljudi na prostoru SSSR i širom sveta.

tiki said...

Lightause
nisam ja otišao i nije moj stav.
ja sam izokrenuo speakerov stav da bi smo raspravljali o tome dali je ta metodologija validna ali slažem se sa vama taj stav jeste rasistički ono što je pitanje dali jednako sudimo istu funkciju rus>židov i židov > rus. Ne znam dal ste primetili ja ovde često pišem ne svoje nego tuđe stavove samo sa zamenjenom domenom i kodomenom (kako bi rekli matematičari) no Putin a ni Rusi ne kukaju za Lenjin-trockističkim rasturanjem ruske države nego za stnjinovim jačanjem značaja SSSRa
no bilo kako bilo pitanje je bilo
imaju li rusi pravo na istu količinu širenja omraze prema Židovima koliko danas Židovi šire omrazu prema Rusima .
Odnosno kava bi bila reakcija da neki mužik napiše " A to što čifuti i danas postoje mogu zahvaliti Staljinu i Crvenoj Armiji inače bi ti talmudski komunjare i glodari osjetili dah njemačke kulture) .No statistička činjenica je da je vrh oktobra bio prepun Židova (ali to ima veze sa nečim drugim a ne sa judaizmom)

Lighthouse said...

Ako baš to pitate, onda je jasno da ni Jevreji ne bi bili u pravu kad bi pogrome pripisivali Rusima kao takvima (pa ni holokaust Nemcima kao takvima). Jesu činjenice da je u Rusiji bilo mnogo antisemitizma, da je u nacističkoj Nemačkoj on bio vladajuća ideologija, ali zar antisemitizma nije bilo skoro svuda? U SAD kao nije? U Srbiji, ako baš hoćete? Isto tako, činjenica je da je boljševička ideologija "uhvatila" i brojne Jevreje. Neke "drži" i danas (Čomskog, npr). I? Zbog toga mrzeti Jevreje kao takve?

Napokon, Tiki, dajte, pišite "Židov" i "Rus" velikim a ne malim početnim slovom. Pretpostavljam da niste ništa loše mislili o tim narodima, ali eto začas nesporazuma.

Nikola said...

@нацош: Убијање људи није прикладан одговор на једнострано и противправно узурпирање међународних вода које де факто нису ни од какве међународне користи; убијање људи јесте прикладан одговор на убијање људи. Да је либијска подршка некој терористичкој групи била узрок америчког напада, не би се чекало на узурпирање међународних вода као повод.

Lighthouse said...

Nikola,

Sve od svog ustanovljenja 1969, pa neprekidno do pre par godina, Gadafijev režim je podržavao međunarodni terorizam, od palestinskog do levičarskog italijanskog, terorizam koji je odneo hiljade života. Podržavao ih finansijski, logistički, edukacijski, politički, ideološki, itd. Više puta su oteti avioni sletali u Tripoli ili Bengazi, a otmičari se iza toga mirno odšetali u nepoznato. Enough was enough.

VladimirV said...

Lighthouse, Speaker, sledeci put kada budete putovali avionom ka nekoj zapadnoevropskoj destinaciji setite se ovoga:

http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Sta-ce-biti-posle-ustanka.sr.html

Шта ће бити после устанка

Салдо се већ може наслутити: регион северне Африке и Блиског истока са више исламских режима – и ново оружје на црном тржишту на којем се снабдевају и терористи.
Ово друго је прва и непосреднија брига. Како пише „Њујорк тајмс”, позивајући се на стручне анализе фотографија и видео-снимака из првих дана либијске буне, из војних складишта је изнето подоста опреме Гадафијеве армије, од „калашњикова” до СА-7, руске верзије „стингера”, противавионске ракете која се испаљује с рамена.
Посебна брига су „руски стингери”, које би терористи могли да употребе и против цивилних авиона. СА-7 се у почившем Совјетском Савезу производила још од шездесетих година прошлог века, као оружје намењено одбрани од НАТО авиона, а разне копије се, како пише „Њујорк тајмс”, производе и у Египту, Пакистану, Бугарској и Кини.
Са СА-7 је 1979. оборен авион „Ер Родезије” када је погинуло 59 путника, једна герилска група коју је подржавала Америка срушила је 1983. анголски „боинг 737” са 130 људи, а 1986. суданска герила је оборила један домаћи путнички авион у коме је погинуло 60 особа. Геноцид у Руанди је почео када је 1994, такође ракетом СА-7, оборен авион у коме су били председници Руанде и Бурундија.
Експерти сматрају да се мало шта може учинити да ово оружје не стигне у нежељене руке:
једино утешно могло би да буде ако се после свега покаже да је либијска војска имала педантну евиденцију шта је све било у складиштима, да се бар утврди шта је нестало.

Eve ih slicice protivavionskih raketa SA-7 u posedu pobunjenika:

http://d.yimg.com/a/p/ap/20110304/capt.6dfe951990914f07a792cef40553f3eb-6dfe951990914f07a792cef40553f3eb-0.jpg?x=400&y=266&q=85&sig=rEqGVWIg5hXmDpcRb8mSng--

http://d.yimg.com/a/p/ap/20110304/capt.3682e0bd8636496c9caa4c2f13ba9b99-3682e0bd8636496c9caa4c2f13ba9b99-0.jpg?x=400&y=265&q=85&sig=Wg0NnxHOmeaN5lhAg4XVLw--

http://d.yimg.com/a/p/ap/20110304/capt.266e8eadbfc343a2bf4af43fb3e7ca52-266e8eadbfc343a2bf4af43fb3e7ca52-0.jpg?x=400&y=269&q=85&sig=HhvFnGIeWPw8WHojLQ.XyA--

http://d.yimg.com/a/p/ap/20110304/capt.d62ba987a5a64ea3ae0b6d61cda55b80-d62ba987a5a64ea3ae0b6d61cda55b80-0.jpg?x=400&y=266&q=85&sig=VgNTSSAbRkX9b6qezMQfNg--

http://d.yimg.com/a/p/ap/20110305/capt.56fafe25907c4f89b093d46a6bcb160c-56fafe25907c4f89b093d46a6bcb160c-0.jpg?x=400&y=258&q=85&sig=_Zhcjp9vGC6G8xvgBQnKwg--

Speaker said...

@tiki
Rusi imaju prava na sve što im se ushte, ako misle da je to dobro i pametno, ja nisam nikakav policajac, i nemam nikakvo strogo mišljenje po tom pitanju, istoriju će u svakom slučaju pisati onaj ko preživi, pa će se tako najbolje videti ko je bio u pravu :)) Jevreji za mene nisu nikakva sveta krava (kad vidim ortodoksnog Jevrejina, recimo, okrene mi se utroba naopačke :)), ali to je inače jedna izuzetno inteligentna grupa, kako god da je definišete, a inteligenciju treba poštovati i čuvati, i zato je antisemitizam što se mene tiče, kako sam negde gore već naveo, jedan od najpouzdanijih indikatora kolektivne i individualne gluposti i luzeraja koje znam. E sad,drugo je pitanje što sam vaš primer otkriva gomilu prilično budalastih i neistinitih ideja o Jevrejima i Rusima, kao, recimo, onu da je oktobarski prevrat bio "židovska zavera" nametnuta divnim, sirotim i, o, tako pametnim Rusima, :) ili da se Jevreji "kriju" (naravno, sa nekom implicitnom i kolektivnom zlom namerom) iza drugih "naroda". Tačno je da među izvesnim grupacijama Jevreja postoji izvestan stepen solidarnosti u odnosu na Goje i protekcionizma prema vlastitim istovercima i sunarodnicima, ali bih ipak rekao da se većina pripadnika ovog naroda određuju prema svetu kao individue (pa se tako upravo ruski Jevreji, premda su se iz materijalnih razloga preselili u Izrael, još uvek osećaju i ponašaju više kao Rusi nego kao Jevreji - što neki, zahvaljujući raznim manipulacijama, lažnim dokumantima i svedočenjima, uistinu i jesu :) - što toj državi, zahvaljujući globalno poznatom šarmu i civilizovanosti ruskog mentaliteta, :) stvara velike probleme), i nema govora o tome da, osim politike države Izrael (koja se kreira u manje-više standardnom demokratskom političkom procesu koji obuhvata za tako malu zemlju izuzetno heterogene političke opcije i poglede na svet), postoji ili je ikada postojala nekakva "jedinstvena strategija" globalnog Jevrejstva, pa činjenica da su neki od glavnih aktera komunističkog prevrata u Rusiji bili jevrejskog ili delimično jevrejskog porekla (a mnogi, opet, nisu) znači samo da među Jevrejima (postoje dosta ozbiljna istraživanja koja na osnovu incidencije nekih nervnih bolesrti kao što su Tay-Sachs ili Gaucher sindrom prilično ubedljivo objašnjavaju i zašto) postoji disproporcionalno veliki broj nadprosečno inteligentnih ljudi (Jevreji, recimo, čine otprilike tri procenta američke populacije, a dvadeset sedam procenata američkih dobitnika "egzaktnih" Nobela je jevrejskog porekla) i, takođe, disproporcionalan broj pojedinaca sa neurološkim i mentalnim problemima među njima :)) Ova se, tendencija, kako na veliku žalost ortodoksnih Jevreja, antisemita, i ostalih bolida, nije rezultat statusa izabranog naroda ili, pak, đavolskog nakota hristoubica, već oštre prirodne selekcije u specifičnim okolnostima, tiče samo Aškenaza, Jevreji iz, recimo, Jemena, ne razlikuju se (nažalost :) ) mnogo od svojih arapskih komšija...

Speaker said...

@Lighthouse
U kom smislu sam preterao, Lighthouse, i kako se to što pišem graniči sa rasizmom? Pa nisam ja naveo Nigeriju i Bangladeš zato što su "murgasti", :) već zato što imaju veliki prirodni priraštaj populacije (baš mi nije pala na pamet nijedna bela država sa takvim problemom, i još mi ne pada, i šta sad, da li čovek treba da postavlja kao prvi kriterijum toga šta će da napipše da ga neka histerična komunjara slučajno ne optuži za "rasizam": vrlo važno, ja lično nisam rasista, jer je klasičan rasizam s naučnog gledišta potpuna budalaština, iako - a to se na sve načine prećutkuje i satanizuje iz vrlo sumnjivih političkih pobuda, vidi, recimo, slučaj "The Bell Curve" - često u statističkom smislu postoje drastične, gotovo izvesno genetske razlike u inteligenciji i drugim izuzetno važnim osobinama među konzistentnim populacijama, ali, ako je neko baš zapeo da bude rasista, široko mu polje, samo neka se ne žali ako neko, opet s pravom, pomisli da je to previše tupav i kontraproduktivan stav da bi se tolerisao, i strpa ga u fioku na neodređeno ili ubije kao psa :)) ), a cela rečenica je, uostalom, bila karikiranje stavova koji se često i u mnogo radikalnijim i suludijim oblicima mogu čuti od neokomunista, ekoterorista i NGO-ista. A što se tiče građana Norveške ili Somalije, ima i te kako veze, ako govorite o državama i statistički, a ne o individuama, ne zbog boje kože, već zbog preovlađujuće kulture, koja je presudan faktor i za uspeh, i za ogromne probleme. I šta mene briga što je nečiji mozak ispran, zašto je dozvolio da mu ga isperu, i sam sam odrastao u "cerebralnoj praonici", i nešto ne vidim da im je projekat u mom slučaju uspeo? :) Zašto bih ja bilo kome davao popust i gde su granice odgovornosti ili slobode od iste? A što se tiče "međunarodnog prava", ja nisam ni rekao da bih potpuno ignorisao "responsibility to protect" (koja je vrlo rastegljiva kategorija), već samo da, pošto nisu postojali nikakvi znaci da populacija ne podržava režim i ne odobrava njegove postupke, to za mene ne bi bio priroritet, niti bi postojao nekakav naročit etički razlog (barem u mom, priznajem, prilično starozavetnom poimanju etike :) ) da bude. Konačno, o tome da li je svet prenaseljen ili ne, može se razgovarati, jer to, naravno, zavisi od kriterijuma, ali, s moje tačke gledišta jeste, jer sedam milijardi ljudi (čak i ako ta cifra ne bi rasla) pri sadašnjem nivou tehnologije ne može da dugoročno opstane na njemu na nivou standarda i udobnosti koji najcivilizovaniji narodi sveta imaju, a da ozbiljno ne ugrozi biosferu ili čak ne izazove njen potpuni kolaps.

Speaker said...

@glodarko
Baš je prijatno sedeti u svojoj smrdljivoj ćiriličnoj rupici i nekažnjeno i bez argumenata se igrati etiketiranja (jer bi, inače, glodarske koščice krckale kao drvca za potpalu, a mi male glodarske komunjarske gnjidice se jako bojimo za svoje smrdljive koščice :)) ), ali tako možete da komunicirate s vašim nesrećnim roditeljima, ako vam to tolerišu, a ni u kom slučaju sa mnom. Drugim rečima, samo vi lupetajte i dalje, što se mene tiče, od sada baljezgate u prazno, a, ako me nekada slučajno sretnete uživo, moj besplatni savet je da a) ostanete anonimni i b) ništa slično ne pokušavate, ali, mislim da uludo traćim reči, svaka mizerija vašeg tipa to odlično zna i manja je od makovog zrna kad god sluti da njeno bedno trabunjanje može imati bilo kakve posledice u stvarnom svetu.... :))

Lighthouse said...

@Speaker

Ispiranje mozga je svuda moguće, i gde je natalitet 15 i gde je 1,5. Od Minhena 1932. do Kandahara danas. Responsibility to protect, to je bila moja teza, važi bez obzira koliki je natalitet u dotičnoj populaciji. Oko "prenaseljenosti" se ne slažemo, ali recimo da je tema off topic i još pritom složena, pa da to preskočim.

Btw, ko vam je taj Glodarko?

Speaker said...

@Lighthouse
Pa da, ali ja nisam nigde direktno povezao natalitet i sniženi prag "responsibility to protect", taj sniženi prag sam doveo u vezu isključivo sa stavovima većine stanovništva prema režimu, a natalitet je bio pomenut samo uzgred, uopšteno i (polu)ironično, u smislu da u prenaseljenom svetu nasilje i odmazda možda i nisu tako glupa ili štetna stvar :) A ako vam iz prethodnih komentara nije jasno ko bi misteriozni glodarko mogao da bude, nije ni važno, važno je da je to izvesno jasno samom glodarku :))

Lighthouse said...

Uvažavam objašnjenje da je pribedba o natalitetu bila "uzgred, uopšteno i (polu)ironično".

Problem s vezivanjem RtP za stavove stanovništva je u tome što je teško utvrditi te stavove, pogotovo ako je režim izrazito represivan. Količina javnog protesta protiv režima ne zavisi samo od svesti/stavova stanovništva nego i od represivnosti režima. Ono što je Mubarak dozvolio svojim protivnicima, Ahmadinedžad ne dozvoljava. Što se smelo protiv Miloševića, nije se smelo protiv Karadžića, a o Hitleru i da ne govorim. Tamo bi i Gandi i Žene u crnom i Otpor završili u krematorijumu a ne "samo" sa šljivom ispod oka i modrim prugama po leđima. Dakle, broj i obim javnih protesta protiv režima ne govore mnogo o stepenu odbacivanja tog režima od strane stanovništva. Naprotiv, pojačana represija, zbog koje niko ne demonstrira, ponekad baš znači da je nezadovoljstvo građana veliko i da je zato režim pribegao preventivnom pucanju na prvog demonstranta koji promoli nos iz kuće. Isto tako, masovne manifestacije podrške režimu ne znače mnogo u najrepresivnijim režimima, koji ljude silom teraju na mitinge podrške diktatotu, beleže ko nije došao, pa onda hapse, otpuštaju s posla, ili čak ubijaju.

Speaker said...

@Lighthouse
Jeste ih teško utvrditi, i definitivno treba posmatrati stvari od slučaja do slučaja, ali ako neko četrdeset godina trpi nešto bez ijednog ozbiljnijeg protesta (a pritom je država ipak daleko od Pol Potove Kambodže ili Severne Koreje, odnosno još uvek postoje razne vrlo jake paralelne društvene strukture, u slučaju Libije mahom plemenske, oko kojih potencijalna opozicija može da koagulira i država, premda totalitarna, nije u stanju ili, pak, kao, po svoj prilici u Libiji, misli da nema potrebe da uspostavi apsolutnu kontrolu nad stanovništvom), onda se verovatnoća da je veći deo tog vremena (a naročito tokom najboljih godina naftne muže, koje padaju baš negde oko vrhunca libijskih terorističkih aktivnosti, kada je vlast najuspešnije korumpirala populaciju) postojala gotovo monolitna podrška Gadafijevom režimu bliži izvesnosti. To sve, naravno, čak i kada apstrahujemo činjenicu da je ogromna većina te populacije po definiciji neprijateljski raspoložena i prema Americi, i prema Evropi, i prema svemu što je zapadno ili samo hrišćansko, što je, što se tiče mene, koji sam grešan i nesavršen, pa ne delim vašu humanističku bolećivost i razumevanje za neprijatelje, :) već dovoljan razlog da me njihova dobrobit ili samo preživljavanje zanimaju kao lanjski sneg, naprotiv, mislim da takvima treba raditi o glavi iz principa kad god i koliko god je to moguće (sećam se, recimo, Palestinaca koji su slavili 9/11 pevanjem i rafalima, možda sam fašista, krvoločni manijak, ili nešto još gore, ali, da sam se nešto našao tamo u tom trenutku, ne bih razmišljao ni trenutka pre nego što bih pritisao obarač i pokosio što više mogu, i mirno bih spavao do kraja života - nije sve što ima dve ruke, dve noge i glavu između ušiju čovek, niti ga treba tako tretirati).

Lighthouse said...

@Speaker
Eto nama nove definicije čoveka ;)

Speaker said...

@Lighthouse
Nulla dies sine definitione :))

Драгољуб Михаиловић said...

...to i KGB odlično zna, i zato je, ako se izuzme nešto stupidnog blefiranja za domaće političko tržište, manji od makovog zrna, što bi barem srpskim rusofilima trebalo da bude bolno jasno...

Драги Спикер,
хммм... кагебе слабије стоји него пре тридесет година, наравно, али И ДАЉЕ ЈЕ ТУ! Зато се овдашњи "русофили" (а у ствари стаљинисти) И ДАЉЕ толико *у*че. Далеко је то од маковог зрна, нажалост,"централа" и даље ради, колико год да је то мање него раније, и радиће докле год може, а то се ипак мери са још пар деценија.

Speaker said...

@Dragoljub
Imate pravo, Dragi, trajaće to koprcanje još koju deceniju, i mislim da se neće smiriti dok potpuno ne upropaste tu veliku zemlju i narod, koji su mogli da budu primer za ugled i jedan od privrednih i intelektualnih motora sveta, da su samo imali malo više sreće i nešto više od malo više pameti :) Ali kad sam rekao "manji od makovog zrna", mislio sam na krupne i globalne stvari, ne na sitne, lokalne pakosti i petljanja, kao što su podrška komunistima i fašistima u Srbiji ili ubistvo premijera Đinđića.

Ivan Jankovic said...

Meni je potpuno sumanuce da Tiki nastavlja da opravdava boljsevizam time sto su Lenjin i Trocki (kao 'jevrjaski ubaceni elementi') rastocili rusku drzavu a Staljin je "obnovio", ap je on odna bolji, i razumljivo je sto ga Rusi vise vole!? Sto onda Putin ne ukloni Lerninovu mumiju iz Kremlja? tog civutskog "rusfoba"?

Ivan Jankovic said...

Speaker,

za mene je apsolutno neprihvatljivo da se bombarduju civili kao kazna za greske politickog rezima. Posle Jevreja i Rusa i Ukrajinaca Nemci su najvise nastradali ni krivi ni duzni u 20 veku. Sta je znacilo splajivanje sa zemljom Drezdena, Hamburga, Nirnberga itd? Kom vojnom cilju je sluzilo? Ubijanje, silovanje i izgladnjivanje i smrzavanje do smrti miliona proteranih Nemaca iz Istocne Evrope posle 1945? Ono sto je sa njiam radjeno i u Jugoslaviji? Jel to ispravilo nepravdu zbog tolikih Jevreja koje je Hitler pobio? Ili napravilo novi Holokaust kao osvetu za stari? Kao sto je trebalo povesati sto, dvesta, trista vodecih nacista, i svakome ko je imao javnu funkciju a nije cinio zlocine zabraniti bavljenje politikom dozivotno, isto tako je trebalo uraditi u Rusiji 1991 (sto je pokusano ali je to Zapad stopirao!), i isto u Libiji (i da dodam, u Srbiji u jesen 2000). Ali, ko ce to da uradi u Libiji danas? Oni islamisti koje podrzava Al Kaida i u cije ime Al zarkavi izrice fatvu protiv Gadafija? Gori od njega?

Speaker said...

@Ivan
Ne znam, Ivane, to je po meni veoma složeno pitanje, ti režimi su u velikoj meri takođe projekcija naroda, njegove kulture, shvatanja, izbora, mislim da je svođenje krivice samo na najviše predstavnike režima jedna možda povremeno korisna ali u suštini olaka simplifikacija, te da je danas tako moderno odbijanje "kolektiovne krivice" vrlo često samo gomila lažnog dogmatskog bulšita. Daleko od toga da se zalažem za programsko i masovno ubijanje civila kao Brke, :) ili da mislim da, kada je rat jednom već gotov, nasumične represalije nad celim etničkim ili sličnim grupama imaju neku svrhu (mada se, recimo, za Drezden ili druge gradove u Nemačkoj ne slažem u potpunosti, to jeste surov način da se slomi moral neprijatelja, ali je i veoma efikasan), međutim, isto tako ne bih rekao da, ako već uopšte hoćete da isterujete neku pravdu, krivičnu odgovornost treba suziti na samo par stotina ljudi (pre par desetina hiljada za neku prosečnu zemlju ili čak par stotina hiljada za nešto veličine Rusije ili Nemačke), niti mislim da su u mnogim slučajevima civili "nevini" i zaslužuju neke naročite obzire mnogo veće od toga da ćete većinu prosto ostaviti u životu ako vam to previše ne remeti ratne planove. Živeo sam nekoliko godina u Srbiji tokom devedesetih, i, po mom subjektivnom sudu, tamo su barem dve trećine ljudi bile dovoljno odgovorne za ono što se dešavalo da mi, recimo, pri nekim ratnim operacijama ne bi palo na pamet da se odviše obazirem na njihovu bezbednost - to prosto, s moje tačke gledišta nisu zaslužili (u Srbiji su, naravno, takvi ipak bili pomešani sa dovoljno onih drugih da je ne samo NATO pazio šta je radio, nego bih čak i ja na njegovom mestu to činio :) ). Međutim, u nekim zemljama koje sam obišao, taj procenat je bio mnogo veći, odnosno, oni koji s mog gledišta zaslužuju nekakve obzire su bili na nivou statističke greške, a tupavi, agresivni, fanatični primitivac skoro stoprocentna norma. U Libiji nikada nisam bio, ali po pričama onih koji jesu i onome što vidim u medijima imam neodoljivi utisak da je u pitanju upravo takva zemlja, pa se s vama potpuno slažem da tamo sreće nema, ma ko da je na vlasti, a priželjkujem Gadafijev pad samo zbog starih računa i činjenice da ga podržavaju baš one dve trećine Srbije (ne znam, ustvari, koliko je to danas, iako sam često tamo ipak ne živim u toj zemlji, nekad mi se čini da ih je nešto manje nego devdesetih, a nekad opet da ih je dosta više) koje sam maločas spomenuo. Drugim rečima, ako se poslužim primerom onih palestinskih ili inih arapskih celebranata od pre desetak godina, zar i vas, ako ste potpuno iskreni prema sebi, ne bi neodoljivo zasvrbeo prst na obaraču, i zar, ako ne u carstvu visokoparnog, megasofistikovanog i višestruko isposredovanog i od života udaljenog moralnog rezonovanja, taj svrab (kome vi, možda, za razliku od mene, koji sam, admittedly, ponekad previše podložan drevnom Ahilejevom hibrisu, :) prosto ne biste dozvolili sebi da podlegnete) makar sa gledišta prirodnih ljudskih reakcija ne bi bio sasvim normalan i opravdan?

VladimirV said...

Sledeci put kada budete putovali avionom ka nekoj zapadnoevropskoj destinaciji setite se ovoga:

http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Sta-ce-biti-posle-ustanka.sr.html

Шта ће бити после устанка

Салдо се већ може наслутити: регион северне Африке и Блиског истока са више исламских режима – и ново оружје на црном тржишту на којем се снабдевају и терористи.
Ово друго је прва и непосреднија брига. Како пише „Њујорк тајмс”, позивајући се на стручне анализе фотографија и видео-снимака из првих дана либијске буне, из војних складишта је изнето подоста опреме Гадафијеве армије, од „калашњикова” до СА-7, руске верзије „стингера”, противавионске ракете која се испаљује с рамена.
Посебна брига су „руски стингери”, које би терористи могли да употребе и против цивилних авиона. СА-7 се у почившем Совјетском Савезу производила још од шездесетих година прошлог века, као оружје намењено одбрани од НАТО авиона, а разне копије се, како пише „Њујорк тајмс”, производе и у Египту, Пакистану, Бугарској и Кини.
Са СА-7 је 1979. оборен авион „Ер Родезије” када је погинуло 59 путника, једна герилска група коју је подржавала Америка срушила је 1983. анголски „боинг 737” са 130 људи, а 1986. суданска герила је оборила један домаћи путнички авион у коме је погинуло 60 особа. Геноцид у Руанди је почео када је 1994, такође ракетом СА-7, оборен авион у коме су били председници Руанде и Бурундија.
Експерти сматрају да се мало шта може учинити да ово оружје не стигне у нежељене руке:
једино утешно могло би да буде ако се после свега покаже да је либијска војска имала педантну евиденцију шта је све било у складиштима, да се бар утврди шта је нестало.

Eve ih slicice protivavionskih raketa SA-7 u posedu pobunjenika:

http://d.yimg.com/a/p/ap/20110304/capt.6dfe951990914f07a792cef40553f3eb-6dfe951990914f07a792cef40553f3eb-0.jpg?x=400&y=266&q=85&sig=rEqGVWIg5hXmDpcRb8mSng--

http://d.yimg.com/a/p/ap/20110304/capt.3682e0bd8636496c9caa4c2f13ba9b99-3682e0bd8636496c9caa4c2f13ba9b99-0.jpg?x=400&y=265&q=85&sig=Wg0NnxHOmeaN5lhAg4XVLw--

http://d.yimg.com/a/p/ap/20110304/capt.266e8eadbfc343a2bf4af43fb3e7ca52-266e8eadbfc343a2bf4af43fb3e7ca52-0.jpg?x=400&y=269&q=85&sig=HhvFnGIeWPw8WHojLQ.XyA--

http://d.yimg.com/a/p/ap/20110304/capt.d62ba987a5a64ea3ae0b6d61cda55b80-d62ba987a5a64ea3ae0b6d61cda55b80-0.jpg?x=400&y=266&q=85&sig=VgNTSSAbRkX9b6qezMQfNg--

http://d.yimg.com/a/p/ap/20110305/capt.56fafe25907c4f89b093d46a6bcb160c-56fafe25907c4f89b093d46a6bcb160c-0.jpg?x=400&y=258&q=85&sig=_Zhcjp9vGC6G8xvgBQnKwg--

VladimirV said...

Speaker, jeste li i vi u svadji sa celokupnom svojom rodbinom zbog politike? :)

VladimirV said...

Evo komentar o ovjektivnosti CNN-ovih izvestavanja iz Libije:

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.70.html:321704-Goloruki-Libijci-jaki-kao-avioni

“Goloruki“ Libijci jaki kao avioni
Po izveštaju Si-En-Ena, Gadafijeve trupe automatskim oružjem pucale po civilima u Zaviji, ali ih je „stanovništvo“ zatim oteralo na periferiju grada

Si-En-En ne odustaje od opisa događaja u Libiji u svom stilu: „Svedok kaže da su pro-Gadafijeve snage ušle u stambenu gradsku zonu i pucale bojevom municijom i automatskim oružjem na stanovnike po ulicama“. Da li su stanovnici, potom, „ćorcima“, petardama ili praćkama oterali naoružane uljeze, nije precizirano...

Prethodno je u Bengaziju, odavno pod kontrolom pobunjenika, eksplodiralo skladište oružja i municije, odnoseći više pobunjeničkih života, ali nije jasno da li je to posledica akcije libijske avijacije (koja, inače, gađa veoma neprecizno), ili neukosti onih koji su objekat držali. Pomenuta američka televizija prenela je kao relevantnu izjavu jednog svedoka da je „napad bio dovoljno jak da razori ceo grad“, ali, zašto se to nije desilo, nije objašnjeno.

Speaker said...

@Monoman
Vlajko, Vlajko, sad je jasno otkuda potiču vaši laki mentalni problemi i luminozni politički stavovi, pa vi se njima napajate takoreći na Tiresijinim dojkama (ili već nekom supstitutivnom organu :) ) g. Manja Vukotića, doajena srpskog udbo-žurnalizma :)) Drago dete, gujino je to mleko, pazite da vam se nesasuši kičma, iako to hoće i od nekih drugih stvari :))) A što se tiče porodice, pogodili ste kao prstom u mišolovku, :) ništa protiv imigracije iz pasivnih krajeva pod kontrolisanim okolnostima, :) ali moja familija živi u gradovima, koristi pribor za jelo i može se pohvaliti univerzitetskim obrazovanjem već najmanje sto pedeset godina, tako da je fan-klub Slobe, Putina, Gadafija i sličnih idola krezubih masa, što bi matematičari rekli, prazan skup :)) Ja čak nisam ni "najluđi" s tačke gledišta vas i vaših istomišljenika, trebalo je da čujete mog pokojnog ujaka kad se zalaufa (doduše, kad bolje razmislim, otkad je njega nedavno odnela smrt u cvetu starosti, :) možda je titula vrhovnog porodičnog udboklasta prešla na mene, iako i u mlađim generacijama ima par obećavajućih talenata :) ).

VladimirV said...

Hilari Klinton kaze da zapadna propagandna masinerija (CNN i BBC) gubi globalni medijski rat od ruskih i kineskih medija (Russia Today, CCTV i Al-Jazeera), CNN i BBC vise nemaju monopol u globalnoj propagandi:

http://www.youtube.com/watch?v=L6sYB5d1Bu4