Pages

21 February 2011

EF

Ako je Nemačka rekla da je u IT sektoru budućnost i dala po 10.000 evra plate kompjuterskim stručnjacima, morali bismo i mi da favorizujemo ovu oblast", smatra Medojević (profesor i bivši dekan Ekonomskog fakulteta).

Šta Medoje misli, da u Nemačkoj država određuje plate?

7 comments:

Raiffeisen banka a.d. said...
This comment has been removed by the author.
Vlada said...

Rezultat rada profesora, asistenata i studenata ekonomskog fakulteta je rasturena srpska ekonomija.

Rezultat rada profesora, asistenata i studenata pravnog fakulteta je rastureno pravosuđe, državna uprava i loši zakoni.

Kad mi se neko od njih predstavlja kao autoritet, muka mi je. Ta dva fakulteta bih zatvorio na neodređeno...

Aleksandar Maksimović said...

Hah pa ovo je najgori profesor na faksu. Njegova knjiga Politichka Ekonomija je otprilike Kapital u malom. Sve vrvi od citiranja Marksa, Engelsa i druga Lenjina.

Saša said...

Vlado,

u potpunosti se slažem sa tobom.

"Najveći problem je što i dalje imamo mrežu visokoškolskih ustanova nasleđenu iz SFRJ, iako nemamo industriju te bivše zemlje"

Besmislenost ove rečenice ne vredi ni komentarisati. Izbor životnog poziva je preduzetnički izbor i država ne bi trebalo da se meša. Donosilac odluke, koga niko nije naterao da se odluči baš za taj poziv, treba sam da snosi posledice svog izbora. Sadašnja država, a pogotovu ne SFRJ, nikako ne može biti kriva zato što neko ko se odlučio da studira npr. etnografiju ne može sebi da nađe posao u struci. To je bio njegov slobodan izbor. Čekati godinu i sedam meseci da se nađe posao u struci uopšte nije puno. Prvo, ne može svaki akademski građanin odmah po završetku studija da nađe posao, jer naprosto ne poseduje svako isti nivo stručni kompetencija koje poslodavci zahtevaju. To je normalno, kao što je normalno da prođe izvesno vreme pre nego što se zaposlite. Infantilno je očekivati da je sama činjenica što si akademski građanin dovoljan uslov da se ODMAH zaposliš u struci.

mileusna said...

Ta oblast koju Medojević želi da favorizuje državnim putem se naravno već sama od sebe favorizuje tržišnim putem. Mnogo ljudi znam koji su bez posla ili sa poslom koji nije u struci, ali trenutno ne mogu da se setim nijednog programera/IT stručnjaka koji je nezaposlen. I što je najlepše, ne treba ni veza, ni rodbinska poznanstva, ništa osim znanja. Plate su takođe u većini slučajeva veoma solidne za Srbiju.

Anonymous said...

Neophodno je prvo prestati finansirati visoko školstvo. Ukinuti sve fakultetima. Zgrade dati u vlasništvo opština i gradova. Institute potpuno uništiti. Administraciju desetkovati.

I onda se neće školovati na nekim tzv. fakultetima tipa ekonomija, pravo, neće sedeti na guzici godinu dana jer je izmišljenog zanimanja, koje postoji za institute ili administraciju.

Paranoid Android said...

OK kontam da je kod nas ukorenjen taj marksisticki recnik.

Ali ceo nas sistem je toliko pun kukolja da bi i prosta administrativna seca broja budzetskih studenta poboljsao stanje za nekoliko redova velicina.

Recimo u mamutskom Elektronskom u Nišu ima nekoliko stotina mesta na budzetu. Kao rezultat imas fenomen da gomilu mesta zauzmu fantom studenti koji ni ne planiraju da studiraju nego samo pokupe povlastice za gsp i sl.

Ja nemam nista protiv da se potpuno ukinu mesta na budzetu i fond za mlad talente, ali kakva je prakticna politicka sansa toga? Ako je i ovom marksisti doslo iz dupeta u glavu da treba nesto da se sece onda pod hitno pritiskati da se ukinu hiljade mesta na budzetu po raznim propalim ili preraslim fakultetima.