Pages

20 January 2011

Vaclav u Beogradu

Vaclav Klaus je danas bio u Beogradu, gde je održao govor u SANU gde je postao inostrani član.

Više puta smo ovde diskutovali o šansama liberalizma u Srbiji, i po mom mišljenju, Vaclav Klaus je model liberalnog političara koji u Srbiji može da ima sasvim solidnu prodju. To se donekle vidi i po komentarima na vesti u srpskim novinama - nije ih bilo mnogo, ali su praktično svi bili pozitivni. A sam izbor u SANU nešto govori.

Naravno, najveći deo te pozitivnosti proizilazi iz njegovog stava prema bombardovanju, Kosovu, i donekle, Evropskoj uniji. Ali, to i jeste jedna od pouka koju treba izvući, umesto kačiti liberalne ideje na problematične i na kraju ekstremno nepopularne spoljno-političke pozicije (e.g. priznavanje Kosova, NATO, unitarna Bosna) a koje sa liberalizmom nemaju nikakve veze.

Pri svemu tome, Klaus nije nikakav paranoidni mrzitelj SAD, nego, naprotiv, prijatelj SAD koji u njoj uživa veliki ugled. Dakle, može se sedeti na vise stolica i u tome biti ne samo uspešan nego i popularan.

21 comments:

Aleksandar Stevanović said...

Potpuno potvrdjujem ovakav pogled na promociju liberalizma.

Жељко Симовић said...

Поштована Жељка, слажем се са Твојим коментаром.

tiki said...

Jel može neko da veruje da na B92 blogu ima jedna tuka koja Klausa naziva fašistom.(inače narečena tuka je plačeni komentator )

Marko Paunović said...

Pa nije levicar. Onda mora da je fasista. :)

Anonymous said...

Čim je Klaus, onda je fašista!

Doš'o Klaus, otiš'o Klaus. Super.

Ivan Jankovic said...

Da se ne zavaravamo, jasno zasto je Klaus popularan u Srbiji. Svakako ne zato sto je liberal.

Problem u Srbiji je sto nema liberala, a ne sto su za NATO ili sto nisu dovoljno dobre patrijote. Nasi "desnicari" misle da je Amerika Veliki Satana, dok je verovatno najobrazovaniji medju politicarima, levicar Djindjic, mislio da je Amerika vrlo neefikasan politicki sistem u kome predsednik nista ne moze da uradi ni obeca bez konsultovanja sa kocnicarima u Kongresu. To je nasa scena.

Ocekivati da se Seselj vrati iz Haga i vrati ekonomskoj politici iz 1991, i okane doktrina "hleba za dva dinara", "lopove u zatvore" i "dole pljackaska privatizacija za dva dolara", nije mnogo realno.

Anonymous said...

Možda je upravo model konzervativne stranke ono što nedostaje na našoj političkoj sceni,koja bi sprovela liberalizaciju ponajpre ekonomije Srbije ,ono što nam nedostaje. Naši desničari su oduvek bili socijal-nacionalisti,od njih leba nema. Mislim da prostora za takvu stranku ima,jer ako se pogledaju zadnjih par izbora izlaznost građana se značajnije ne menja a radikali uvek dobijaju isti broj glasova,dakle biračko telo im je isto,a nezadovoljstvo građana veliko

mika said...

Dakle, Ivane, nezajebivi ste. Što bi rekli sremci: Neću ni kako ja oću.

vucko said...

Ćao Željka,

ne baš direktno vezano za Klausa, htedoh da pitam: jesi li čitala možda "Bad Samaritans" od Ha-Joon Chang-a?

http://www.scribd.com/doc/20987474/Ha-Joon-Chang-Bad-Samaritans

Anonymous said...

Ne mogu da verujem!
Liberali, konzervativci... Pa ljudi, u Srbiji NE POSTOJI NIJEDNA DEMOKRATSKA STRANKA. U Srbiji nema demokratije, postoje samo totalitarne grupe sa svojim vođama. Te totalitarne grupe dele i smenjuju se na vlasti samo privremeno, i to dok a) postoji spoljašnji pritisak b) se ne odluči koja je najjača tj. dok ne ostanu samo dve.

AJDE BUĐEEENJEEE

"Budalo, Srbija* jeste totalitarna država!" - parafraza iz Kako upokojiti vampira, B. Pekića.
Kad prestanu da važe uslovi prividne demokratije, tada ce se prestati sa "izborima" i znate sta?
Ukoliko i dalje budete u Srbiji, na vaša vrata će pokucati čike u crnim mantilima i ta-daaaa!
Arhipelag gulag, part tvvo.

srdjadjordjevic@gmail.com
budite slobodni i pišite, da vam pošaljem materijal.

Anonymous said...

demokratski mrak
http://www.youtube.com/watch?v=yBuVtphOvXg

Vladimir Đorđević said...

"Naravno, najveći deo te pozitivnosti proizilazi iz njegovog stava prema bombardovanju, Kosovu, i donekle, Evropskoj uniji. Ali, to i jeste jedna od pouka koju treba izvući, umesto kačiti liberalne ideje na problematične i na kraju ekstremno nepopularne spoljno-političke pozicije (e.g. priznavanje Kosova, NATO, unitarna Bosna) a koje sa liberalizmom nemaju nikakve veze."

Naraavno, slazem se da ovo poslednje pobrojano nema veze sa liberalizmom, ali me interesuje koliko i ovo prvo (stav prema bombardovanju, Kosovu, EU...)ima veze sa liberalizmom? Drugim recima, kakve veze Klausova popularnost u Srbiji ima sa liberalizmom?

Unknown said...

Liberalni stavovi su u Srbiji podjednako vanzemaljski koliko i politički stavovi koji odudaraju od pojma "nacionalnog interesa" koji je definisan devedesetih u potrebe pohoda na belu tehniku po Hrvatskoj i Bosni i pljačke u samoj Srbiji.

Da je Klaus u Srbiji predstavljen kao liberalan politicar njegova popularnost ovde bi bila daleko manje ili je ne bi ni bilo. Celokupna njegova popularnost se bazira na priči o Kosovu i bombardovanju i ako neko misli da će Srbima moći liberalizam da se podmetne uz "patriotske" oblande to nije ništa manje pogrešno nego pokušaj da se on progura uz "izdajničke".

I na kraju pričati o Srbiji u kontekstu političkih ideja razvijenih zapadnih društava je pogrešno. U Srbiji su jedna ili dve teme dominantne i sve ostale padaju u drugi ili treći plan pa tako i pitanje liberalizma. Samim tim se i politička diverzifikacija pravi na osnovu tih tema a ne realnih političkih pitanja.

Marko Paunović said...

Srdjane, imas nase email adrese kada kliknes na nase ime, bilo ovde u komentarima, bilo na glavnoj strani u "rubrici" blogeri, pa posalji sta mislis da treba.

Anonymous said...

Marko (brate?), fajl je veliki zbog prvog zipa, ukupno 2,2 mb, pa ce se verovatno pojaviti u junk mail-u.

Željka Buturović said...

ja nigde nisam ni rekla da je klaus popularan zato sto je liberalan, naprotiv.

uprkos tome, ostaje cinjenica da on jeste liberalan i jeste popularan. dakle, u srbiji se moze biti liberalan i popularan.

cinjenica da srpski glasaci u ogromnoj meri orjentisu prema spoljnoj politici je objasnjenje kako je to moguce a ne negacija te mogucnosti.

pri tome, ne znam zasto mi povlacite seselja i kradju bele tehnike po hrvatskoj kao nekakve tipicne primere srpskog patriotizma. vecina srpskih biraca je na nekoj mnogo razumnijoj poziciji. postoji razlog zasto su sve stranke konvergirale ka (u praksi doduse nemogucoj) kombinaciji "i kosovo i EU". uostalo, kao sto sam rekla, sam klaus nije nikakav chomsky ili cak ron paul. njegova varijanta 'srpskog nacionalnog interesa' je nesto sasvim razumno.

Anonymous said...

Željka, pa nemojte tako.

To za mnogo prizemniji stav glasača koji postoji (siguran sam u to), je pored imbecilnih stranka zaslužan i izborni sistem koji u prvi plan "baca" spoljni politiku a ne prizemne, zemaljske, ekonomske potrebe.

Жељко Симовић said...

Цитат:Ocekivati da se Seselj ... vrati ekonomskoj politici iz 1991...

Није из 1991 него из 1996. Програм из 1996 је поднет и приликом пререгистрације странке по новом закону.

Цитат из програма:
Полазну претпоставку развоја друштва у програму Српске радикалне странке представља концепт либералне тржишне привреде.

Слободним уговарањем услова размене постиже се на тржишту максималан положај свих учесника у размени, а цена добара и услуга формирају се по неспутаном деловању економских закона понуде и потражње. У том случају, било каква интервенција јавне власти у сфери образовања цена је принудног карактера и нерегуларна. Интервенционизам државе и њен утицај своди се на дефинисање нивоа цена преко пореског механизма, система царинске заштите и стварања услова за улагања у областима дефинисаним политиком као приоритети. Либерална тржишна привреда, са приватном својином као основним полазиштем, треба да оствари следеће циљеве: повећање економске ефикасности, ревитализацију тржишног механизма; смањивање улоге и расхода непрофитабилне и неефикасне државе; одређивање титулара својине; повећање индивидуалне слободе и демократије и сл.

Недефинисани власнички односи и изостанак приватног власништва и тржишно рационалне политике створили су нефикасну привреду и дугогодишњу кризу у развоју. Зато приватизација мора да реши бројне проблеме: недостатак правне државе, посебно непоштовање основних закона и пословних односа, неефикасну и нестабилну монетарну политику, слаб и неефикасан банкарски систем, нестимулативан и неконзистентан фискални систем, неподешен монетарно-кредитни систем, недостатак капитала и штедње за развој, високу кредитну и другу задуженост предузећа, недостатак пословног морала и свих облигационих односа, потпуно неразвијено тржиште капитала и хартија од вредности, привредни систем неприлагођен производно-предузетничком сектору и др.

Vojvoda said...
This comment has been removed by the author.
Vojvoda said...

Вацлав Клаус либерал?

А ха ха ха ха.

Свашта човек може прочитати :-).

Вацлав Клаус је евроскептични либерални конзервативац.

Он је пример десничара (искрено не волим овај израз) каквог треба Србија, а не троцкисти који се представљају као десница у Србија.

Мислим да је проблем одређених (класичних) либерала/либертаријанаца на овом блогу што заборављају да су истински конзервативци за систем слободног тржишта (зато у Србији не постоји права конзервативна странка), баш као и Клаус. Разлика између (класичних) либерала/либертаријанаца и конзервативаца је по питању личних слобода - то је лепо објаснио Дејвид Нолан (не волим поделу на левица - центар - десница) и баш због тога Клаус није либерал како неки од вас замишљају.

Једино ако су либерали против истополних бракова, онда је Клаус либерал :-)).

И после је Клаус либерал? Ха, ха :-).

Anonymous said...

Све што се налази у zip-у сам прочитао.
Приметићете да је полазак формирања СРС-а почео из Слободарског покрета.

Е сад, ја сам сад закупио страницу slobodarski.org као почетак напора добрих људи са ове стране, у циљу промоције либералних вредности и непосустајања пред кукавичлуком и нерадом слабих личности!

Дакле, верујем да ће добри људи са ове стране приступити материјалу и схватити ЗАШТО СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА НИЈЕ У МОГУЋНОСТИ ДА СПРОВЕДЕ ПРОГРАМ?!

Другим речима, програм није списак лепих жеља већ одраз целокупне структуре тог сложеног организма који окупља све те људе сличних назора. СРЦЕ ТОГ ОРГАНИЗМА ЈЕ СТАТУТ.