Pages

27 January 2011

Ko je ovo rekao?

Građani Srbije su se dugi niz godina suviše oslanjali na državu i sada imamo inerciju kada radno sposobni ljudi razmišljaju na način "hajde da vidimo šta država može da uradi za nas". Moj odgovor je da država nije tako jaka, nije ni bogata, i sve dok budemo smatali da će ona da rešava sve naše probleme, nećemo ni ići napred. Radno sposobni građani ne treba da očekuju pomoć države, i sramota je da je očekuju. Na njima je da se iskažu i dokažu u jednoj fer, otvorenoj utakmici.

Privatizaciju ne samo da nismo završili, već idemo unazad, pa čak pojedina javna preduzeća uzimaju u svoje vlasništvo kompanije koje smo pre toga privatizovali, čime se država ponovo vraća na scenu. To je najveća glupost koja može da nam se dogodi. To je uništavanje ekonomije. Privatizacija mora da se završi, kompletno i što pre. 

Odgovor će vas iznenaditi. 

13 comments:

Anonymous said...

Неуспех привреде у светским и оквирима наше државе је очигледан путоказ куда морамо кренути. Последице неолибералног капитализма су толико страшне да ће нам бити потребно много времена и новца да се повратимо. Свакако да ћу бити срећан уколико се запослим у државној фирми. Не само да су плате веће, већ су и одмори дужи, посао сигурнији и мање захтеван.

fg said...

Imam vise razumevanja za pantljicaru nego za ljude poput komentatora Srdjana!

Anonymous said...

Ево само да пријавим да у погађању нисам био ни близу.

mileusna said...

Ovo je za kviz "Želite li da postanete milioner". Da mi posle pomoći pola-pola ostanu ponuđeni Krkobabić i bilo ko drugi, sigurno bih izabrao tog drugog. :)

Leone said...

@Срђан

Neoliberalni kapitalizam? Kad? Gde?

jovanović said...

Meni je prvo pao na pamet Martinović iz SRSa :).
A ovaj čovek počinje maltene da mi se dopada, u celom intervjuu zvuči izuzetno trezveno i inteligentno.

alektrich said...
This comment has been removed by the author.
Marko Paunović said...

I sam sam se iznenadio. U stvari, trazio sam ovaj intervju, jer sam hteo da vidim sta je tacno rekao kada je napao SPS da su oni partija "volstrita i emirata", ali sam naleteo na ovo.

Inace, imao sam problema da nadjem intervju na samom sajtu Danasa, ali sam nasao preko naslovi.net. Mileusna, svaka cast!

VladimirV said...
This comment has been removed by the author.
VladimirV said...

Leone said...

@Срђан

Neoliberalni kapitalizam? Kad? Gde?
-----------------------------------
Pa eto recimo neoliberalni kapitalizam u Rusiji 1990-ih godina, tamo su tada sprovodjenje preporuke Vasingtonskog konsenzusa i liberalnih ekonomista poput Dzefrija Saksa, sprovedena je sok-terapija Jegora Gajdara i privatizacija Anatolija Cubajsa - to je za posledicu imalo pad BDP-a za 60%.

Pavle Mihajlović said...

@VladimirV

Problem je što reforma nije sprovedena nego su obojca napenaljena i mnogo pre nego što se reforma završila. Da je bilo promašaja (npr. podela vaučera) bilo je, ali pitanje da li je bilo drugog rešenja, shodno tome da je moglo da se bira ili da se krene u privatizaciju (kakvu god) ili da komunisti obore vladu. Najlakše je optužiti "liberalni kapitalizam" za promašaje koji su nastali zbog niza uslova.

mileusna said...

@marko Služimo narodu. :) Nije tajna da su Naslovi.net omiljeni alat mnogih novinara, čak i po nekim studijama i anketama koje su rađene među novinarima. Postoje čak i materijalni dokazi za to :)

Marko Paunović said...

Sad kad si postao medijski tajkun, dobro se pazi... Vidis sta se desilo tvom kolegi Mitrovicu. :)