Pages

04 January 2011

Javno mnjenje

Pogledajte ovaj izliv gneva u komentarima na vest B92 da će država možda prodati Komercijalnu banku. Uostalom i samu vest, pristrasnost sa kojom je pisana, ekonomiste koje je novinar pitao za komentar.
Zamolio bih ekonomiste čije su izjave citirane da mi objasne iz koje teorije su izvukli to da država treba da se bavi bankarstvom? Možda nisam pratio literaturu. Šta je u pitanju, tržišna greška, javno dobro? Možda politekonomski razlozi, superiornost stranačkih menadžera?

I u vreme najveće finansijske krize, kad je američka vlada privremeno ušla u vlasništvo banaka, to je bilo samo u svrhe kolaterala za pomoć koju im je dala i do sada taj udeo uveliko prodaje. Ni intervencionističke ekonomiste poput Krugmana i Stigliza nećete čuti da traže da država upravlja ili bude vlasnik banaka, ili da bulazne o nekakvoj "razvojnoj banci" za bilo koju zemlju.

Da li Komercijalna banka nudi bolje uslove od stranih banaka? Da je tako, do sada bi imala monopol na tržištu a druge banke bi pobegle. Naprotiv, Komercijalna banka preživljava kao državna firma jer je konkurencija tera na pristojnost, a imala je dobru startnu poziciju i aranžman sa EBRD.

S vremena na vreme mi dođe da se izvinim političarima što ih ovde napadamo. Ne znam drugu zemlju gde vlast mora da se izvinjava ekonomistima što hoće da privatizuje državnu banku na čijem je čelu stranački kadar.

9 comments:

Anonymous said...

Živ je Sloba umro nije... Socijalisti smo veći od 90ih postali,al tako nam i treba kad su političari sa vrha nauzeli sebi kinte koliko im je dosta sad su postali najveći demagozi socijalizma od primarne poljoprivredne proizvodnje pa sve do finansijskog sektora. A ako nam trebaju razvojne banke,što onda ne i razvojna osiguranja,razvojno ovo,razvojno ono... Demagogija za mase koju su nažalost i pojedini prorežimski ekonomisti potapšali po ramenu i prikazuju te stavove kao krajnje zaključke svoje struke

Nemanja said...

Secam se saveta jednog uspesnog americkog preduzetnika. Ako vam treba novac, prvo idite kod vase "lokalne" domace banke.

Inostrani igraci su vrlo podlozni uticaju centrale.U dvoboju interesa lokalnog stanovnistva i boljeg plasmana u inostranstvu, ocigledno je ko odnosi pobedu.

Slaviša Tasić said...

Nemanja, pa zar ne vidiš da je taj preduzetnik stranac? Neće on tebi da da dobar savet, daće ga nekom svom. Zato ti je i rekao tako naopako.

Nemanja said...

Hm, hocete da kazete da savet koji sam platio 10$, autora cija knjiga ima 44 ocene (sve petice!) na amazonu nije validan?

Ja vas, Slavisa, molim da se ne ljutite na mene ako istinu slobodno izrecem :D

Ivan Jankovic said...

Slavisa,

dobrodosao u klub onih koji se izvinjavaju politicarima zbog ekonomista. :) Ja sam se svojevremeno izvinio Tomici Milosavljevicu kad sam procitao neke Mankiwove teorije.

U tom smislu, verovatno ces za svaku glupost koju kaze neki nas ekonomista naci isto ili slicno "naucno dokazano" od strane nekog Nobleovca.

tiki said...

meni bi bilo interesantno videti kako uzgleda "glasačka statistika" gnevnih komentatora

Vlada said...

@tiki:
100% korisnika kredita*
0% štediša


*oni koji priželjkuju propast evra, dinara i obezvređivanje njihovog duga....

Vlada said...

@tiki:

a možda i članovi partija koja priželjkuju vlast i mesta u upravnom odboru...

mileusna said...

Valjda su se svi uželeli vremena kad je Sloba pokupio deviznu štednju iz državnih banaka pa malo ratovao. Ili su se zabrinuli u čijem trezoru će DB da čuva zaplenjeni heroin? Te državne banke su višenamenske, ipak to ne može nijedna privatna banka. :)