Pages

09 December 2010

Wikileaks ponovo

Evo da kao još jedan tajni plaćenik Hilari Klinton doprinesem i ja daljem zataškavanju afere Wikileaks. Ja ću da prokomentarišem jedan zapostavljeni aspekt cele afere. Naime, oni koji prate špansku seriju zvanu globalno zagrevanje-klimatske promene-klimatski poremećaj sećaju se prošlogodišnjeg skandala zvanog Climategate. Neki whistle-blower iz vodećeg istraživačkog centra Climate Research Unit na Univerzitetu East Anglia je postavio na internet hiljade emailova vodećih klimatologa u kojima oni, između ostalog, raspravljaju kako da najbolje falsifikuju podatke koji im ne idu u prilog, kako da spreče skeptike da igde objavljuju u profesionalnim žurnalima, kako da politički manipulišu javnost, instrukcije da obrišu zvanične mejlove u kojima o svemu ovome govore itd itd.

Posebno kultni status je stekao poznati "sakrij pad" ("hide the decline") email u kome klimatolog Phil Jones objašnjava "trik" kojim je proxy rekonstrukcija prošlih temperatura skraćena, izbacivanjem podataka, tako da se sakrije pad temperature posle 1960. Naime, temperaturna merenja pokazuju snažno globalno zagrevanje posle 1960. S druge strane, klimatololozi koriste te takozvane proksije (godove na drveću, kiseonične izotope ledenih kora itd) da rekonstrukišu kakva je bila temperatura u prošlosti pre ere termometara. I na osnovu rečenih proksija tvrdili su da je u srednjem veku bilo hladnije nego danas (suprotno tradicionalnim nalazima klimatologije) i time današnje zagrevanje "bez presedana", i time čovek krivac za njega. Ali problem se pojavio jer su ti isti proksiji pokazivali zahlađenje od 1960 naovamo, suprotno onome što termometri kažu! Logično pitanje koje bi se postavilo da je originalna rekonstrukcija obelodanjena bi bilo - što bi iko verovao toj vašoj rekonstrukciji 1000 godina unazad kad ona pogrešno prikazuje podatke u poslednjih 40 godina? Ili možda termometri greše, pa je cela priča o zagrevanju apriori besmislena? I Jones i ekipa su odlučili da ovu goruću dilemu reše tako što će da "odfikare" deo grafika koji se nije slagao, i tako sakriju pad od 1960 naovamo.

Šta na to kaže naš Asanž? U svom intervjuu koji možete naći na youtubeu, on prvo, laže da on stoji iza Climategatea. Drugo, opravdava Jonesa i ekipu, ponavljajući njihovu nemuštu odbranu da je "trik za sakrivanje pada" bio samo ime za statističku tehniku obrade podataka, a ne ono što je stvarno bio - fikarenje 40 godina grafika da bi se, za potrebe izveštaja IPCC, sakrilo od javnosti da se podaci ne poklapaju sa modelima. Meni stav o klimatskim promenama izgleda kao najbolji lakmus elementarne političke (ne)uračunljivosti. Čovek koji veruje u to smeće i opravdava korumpirano bratstvo oko IPCC može biti samo hipi levičar, i polagati nade u njega i njegov sud je jalova rabota. On čak ide dotle da ponavlja "teorije" alarmista kako ruska tajna služba stoji iza Climategatea jer hoće da minira Kjoto. Ross McKitrick, čovek koji je izvorno otkrio celu aferu sa hide-the-decline, i to još pre Climategatea, ovako piše o Asanžu i njegovom pomoćniku koga možete da vidite u ovom snimku:

What a pair of blowhards. They were obviously unnerved by the question. They evidently like leaks that embarrass their political opponents, but in this case they found themselves tagged with a leak that had damaged the side they like; and since it seems to be more about political warfare against governments they dislike than some impartial ideal of transparency and freedom of information, they were stuck scrambling to make up a story about how it really served some nobler purpose. Of course they should simply have said that they weren’t the source of the leak, that it was in full circulation long before anyone looked to them for a copy and they didn’t know much about the details of what followed. But that would have been too humble, especially in front of a room full of simpering hero-worshippers. So they pretended to be insiders and proceeded to deliver a few minutes of sheer drivel.

While I was in the UK last fall, there was brief interest by the UK tabloids in the Russian angle, and an article appeared in the Daily Mail speculating that Russian intelligence officials had hacked the UEA and stolen the emails. But nobody took that line seriously and the story died within 48 hours. If Assange has a shred of evidence to support his lunatic theory he should release it. What’s with these secret communications between him and UK intelligence: out with it, Mr Wikileaks! Bloody poser.

On this issue at least they are nothing but fakes and cretins. Saying that UEA released all the background emails and whatnot to provide the full context is beyond idiocy; and Assange’s discussion of the “trick” is just painful to watch


Za kraj, jedan komentar generalno o celoj aferi. Kao što kaže Victor Davis Hanson u National Review, Asanžov problem je što je zakasnio dve godine. Da je obelodanio išta od svojih "otkrića" u vreme Bušove administracije bio bi slavljen kao heroj od strane medija. Ovako, mediji uglavnom pokrivaju Obamu: levičarski jer brane levičarskog predsednika a konzervativni jer poziraju kao patrioti koji štite državni interes bez obzira ko je predsednik, (čak i ako im je Asanž delimično koristan, jer njegovi leakovi često potvrđuju njihove teze). Zato sam ja i napisao da Asanž nije baš najbistriji ako je verovao da će se lako provući ako udari na Mesiju i Nobelovog laureata direktno u ovim okolnostima. Da je istu stvar uradio pre tri godine ne bi mu ginula Nobelova nagrada za mir (koja se već bila pretvorila u anti-Buš nagradu, od Kartera, Gora, IPCC do Obame) i bio slavljen kao veliki heroj borbe za ljudska prava i protiv arogantnih moćnika. Ovako će dobiti ignorisanje, i niko neće mrdnuti prstom ako ga slučajno pregazi auto ili se ispostavi da je u više zemalja napravio finansijske i druge prekršaje za koje se ide u zatvor. Još jedan dokaz da je čovek potpuna banana i amater.

11 comments:

blue swan said...

Е,ово је стварно храбро и истинито.Човек тј.Асанж ће добити игнорисање.Видим.Нико га више нигде не помиње.
А још кад га згази ауто(може ли камион?) па уз то осим што силује,сад је и неоткривени финансијски преварант.Тржишни либерали или ти либертаријанци ви више не би хапсили, сад би и газили,а можда и черечили.На колац набијали или инекцијом убијали.А све зато што је мадам Хилари дрписала кодове туђих кредитних картица и при том откривена.Да је из Трбушана или Бугарске већ би била код судије на информативном разговору,овако је брани тржишно решење.Као награду добиђете саксофон или Вробела.

Ivan Jankovic said...

"Тржишни либерали или ти либертаријанци ви више не би хапсили, сад би и газили,а можда и черечили"

Ne mi, nego razne vlade ovog sveta, ukljucujuci mozda i americku (krug onih koji ne vole nejgove objave je mnogo siri, i mnogi drugi su vise pogodjeni od americke vlade). Ako mu se ista lose desi, tesko da ce moci da racuna na kuknjavu u Njujork Tajmsu ili 24 sata pokrivanje na CNNu, ali na na Foxu i WJS. To je poenta. Njega mrze svi, svako iz svojih razloga.

fg said...

Ovaj blue swan mi lici na Smajsera iz Crnog bombardera!
Gde nabasa bas na Tr, nije mi jasno?!

tiki said...

Blue
idi na blog.B92

Anonymous said...

Ne mogu da se ne odam utisku da svi koji relativizuju wikileaks,personifikovan u vidu Asanža,deluju poput onih penzionera koji pred najezdom novih tehnologija viču kako je u njihovo vreme sve to bilo bolje,bore se protiv promena a sve sa ciljem ostanka birokratije raznih vrsta.U celoj aferi wikileaks,pored političara,izgleda da se se najuvređeniji našli prezenteri mišljenja,poput novinara,komentatora,savetnika. Tako i mnogi u ovom slučaju se nepotrebno koprcaju pred najezdom golih činjenica koje je wikileaks objavio,sve u nadi da će kao i do sad njihovo mišljenje ostati važnije od fakata. A USA političari,kao Kalimero ,,to je nepravda"...

Opet,lični napadi na Asanža,a ne na wikileaks,su upravo ono na šta su i ciljali u svrhu skretanja pažnje,igrate igru koju je wikileaks i hteo.
Rečima Pitera Schiff-a ,,am not gonna go by the government numbers,if the government weathermen tells me its sunny outside and I look out the windows its raining, am gonna take the umbrela"

blue swan said...

У праву је фг(ваљда скраћено од трактор "фергусон")човек каса па набаса.Пошто се ви очито не слажете са питањем(што је веома цивилизовано и либерално) нећу вас више ништа ни питати.Мени је јасно шта и кога заступате, а то што сами о себи мислите да сте најпаметнији,најслободнији и најнезависнији је ваше право.Штета што вам нико са стране неће поверовати. Показали сте се на питању г.Асанжа и Викиликса.Зато водите ваше јалове међусобне расправе и сањајте баку Хилари верујући да чаробно огледалце постоји и да ће вам увек одговарати како сте најлепши...

Marko Paunović said...

Ivan je jedan od vecih zaljubljenika u lik i delo Hilari Klinton, cak planira da osnuje Hillary Clinton Fan Club za Juzni Ontario.

Slaviša Tasić said...

"Мени је јасно шта и кога заступате"

:)

Marko Paunović said...

Svakom postenom i dobronamernom coveku je sve jasno. Sve.

Ivan Jankovic said...

"Djuro, prvo pravilo spijunskog posla - sve je suprotno od onog sto izgleda da jeste".

Željka Buturović said...

"Mени је јасно шта и кога заступате, ...Показали сте се на питању г.Асанжа и Викиликса.Зато... сањајте баку Хилари..."

ali reakcija bake hilari na vikiliks je bila potpuno suprotna onome kako smo vikiliks mi ovde doziveli. ona se zapravo slaze sa vama da je vikiliks otkrio vredne informacije i dragocene tajne.