Pages

08 December 2010

Spinovanje

Poslednjih dana spineri i još neki koji veruju u sposobnost tehnokratije kojoj bi oni da budu ime govore nam da će privatizacija Telekoma doneti više cene. Reč je o klasičnoj zameni teza, ali barem je to jedan od proizvoda koji bi mogli izvoziti do mile volje.

Prvo, ovaj scenario je moguć ukoliko se proda infrastruktura i broj licenci ostane nepromenjen. U tim okolnostima novi vlasnik neće imati nikakav podsticaj da barem u prvo vreme nudi išta povojnije cene, a moguće je i da se odluči za poskupljenje da bi otplatio troškove kupovine tržišta zajedno sa firmom. Politikanti bi imali više novca za trošenje u izbornoj godini, a račun bi se plaćao u narednim godinama.

Drugi i sličan scenario je da država ne proda i infrastrukturu, ali da broj licenci ostane nepromenjen, a odnosi sa novim vlasnikom postanu burazerski.

Kako se naša vlada gotovo uvek odluči za ono što je protivno interesima građana, a izvrsno za kratkoročno fliperisanje, vrlo je verovatno da će se puniti budžet umesto da će se izdati desetine licenci, a infrastrukturu ponuditi svima pod normalnim uslovima.

Međutim, ima tu jedna začkoljica koju svesno prenebregavaju naši spineri. Fiksna telefonija ima ozbiljnu konkurenciju u drugim vidovima komunikacija, pa je zidanje cena jednostavno idiotska strategija. Osim ako nam dragi vizionari koji žele po svaku cenu da izbegnu haos konkurencije i posledičnog blagostanja ne kriminalizuju nove vidove telekomunikacija.

5 comments:

Pingvin said...

Mislim da je sada izdvajanje infrastrukture teško izvodljivo. Telekom je vlasnik infrastrukture, a 20% Telekoma nije u vlasništvu države. Da bi se izdvojila infrastruktura, potrebna je saglasnost OTE (Deutsche Telekom) ili nacionalizacija.

Milan Jovanović said...

Da li bi neko od autora koji pišu na blogu mogao da napiše nešto o reformi poreskog sistema?

Mislim da je posebno interesatno čuti mišljenje o porezu na imovinu, jer se u javnosti može čuti mnogo argumenata koji se svode na to da država putem ovog poreza može nametnuti pojedincima da sa svojom privatnom imovinom moraju da rade ono što država smatra da je poželjno.
Tako na primer, na svom blogu Saša Radulović (o kome sam u početku imao pozitivno mišljenje), piše sledeće:

"Pravo društva na razvoj je važnije od izmišljenog prava pojedinca da besplatno ili uz neznatnu naknadu uživa đedovinu."
(inače, đedovina = privatna svojina)
U opštem nadmetanju u Srbiji ko će biti veći kolektivista, ovo je apsolutni šampion!

Nažalost nije jedini, skoro pa opšti stav je da zli vlasnici imovine umesto da koriste svoju imovinu kako bi nam podarili jeftine stanove i brojen fabrike u centru Beograda, oni su se drznuli da drže svoju imovinu i čekaju da sa njom raspolažu kako im odgovara!

mileusna said...

Telenor već ima licencu za fisksnu a tu je i Orion Telekom sa WiMax licencom. Dakle tržište fiksne telefonije i konkurencija će se u svakom slučaju razvijati. Sporo, kao i sve u Srbiji, ali apsolutni monopol Telekoma će se polako topiti na svim poljima.

fg said...

Za uspeh i razvoj telekomunikacione industrije u Srbiji nije vazna privatizacija Telekoma, ali je vazna deregulacija i liberalizacija kada je u pitanju zakonska regulativa koja dopusta nesmetanu konkurenciju.
Konkurencija ce naci nacin da razvije sopstvenu infrastrukturu samo da joj to regulativa dozvoljava.

Anonymous said...

Već je odlučeno da se proda i infrastruktura jer po je rečima ministarke Matić ,,to već učinjeno i 97e pa se tako i vodi u knjigama.. Već sam način izdavanja licenci je protivan samoj logici slobodnog tržišta. Elektrotehnika definiše frekvencije kao prirodni resurs pa ga zato prodaju samo malom broju onih koji imaju par stotina miliona evra,tako da tu nema konkurencije ni načelno. Alternativa je,kao npr u Belgiji a što kod nas radi VIP,da male firme koje hoće da se bave mobilnom telefonijom budu virtuelni provajderi,koji plaćaju infrastrukturnu naknadu ovim velikim.
Aleksandre slažem se da postoji izrazita konkurencija fiksnoj telefoniji u vidu novih tehnologija,al ne i onim penzionerima po zabačenim krajevima,kojima je fiksni telefona jedino preostalo sredstvo komunikacije sa spoljnim svetom