Pages

30 December 2010

Poruka studentima

Charles Crawford ima sledeću poruku za studente:

Students! Grow up! Start campaigning against the state's meddling in your lives and education, not whining for even more of it.


Poruka se, doduše, odnosi na engleske studente, ali važi i za naše.

11 comments:

Pavle Mihajlović said...

teško da će studenti ikada razumeti ovu poruku

Marko Paunović said...

Ti si student, pa razumes! Znaci, moze. :)

danica said...

Nisu krivi igrači što je sistem loš, zar ne? A dok ovaj sistem traje, važi samo ono od Miće Danojlića: "loši nastavnici uče loše đake..."

Saša said...

Kad čujem da studenti protestvuju i traže više socijalizma, padne mi napamet ona Geringova... Šalu na stranu, naši studenti su užasni... Prosečan srpski student boluje od teškog oblika produžene adoloscencije, zanima ga samo kratkoročni interes i čini mi se da suviše bukvalno shvata LLL koncept. Jedina nada su nam "priglupi" preduzetnica, ali samo ako ih država ne natera da zapošljavaju fakultetski obrazovane "stručnjake".

Nemanja said...

Sasa,
Ne sikirajte se previse za studente, oni su svakako manjina u odnosu na vas polusvet.

Mene vise boli sindrom "jedem pljeskavice a promovisem zdravu ishranu"..

Saša said...

Nemanja,

uopšte ne volim zdravu hranu, a u pljeskavicama uživam, odmah nakon toga sledi Karneksova salama i paštete, tako da Vaš primedba uopšte ne stoji... Žao mi je ako ste se prepoznali u mom komentaru, ali ja sam govorio o prosečnom srpskom studentu, a ne generalno o svim studentima, jer pozitivnih izuzetaka svakako ima... Sećam se dok sam bio student, tvrdio sam da je uslovno polaganje ispita nepravedno prema natprosečnim studentima, jer se time stimuliše nerad, a destimuliše rad. Drugim rečima, prosečni studenti se nagrađuju tako što im se stalno pruža druga prilika (zadržavaju budžetsko finansiranje), a natprosečni studenti ne dobijaju nikakvu nagradu za svoje natprosečne rezultate koji bi trebalo da budu prosečni. Dakle, krajnje destimulativno i pre svega štetno. Od kada znam za sebe studenti stalno nešto protestvuju i stalno traže da se granica proseka spušta. Infantilnost, produžena adoloscencija, sindrom Kalimera... Inače, bio sam prosečan student...

Nemanja said...

Sasa,

Ne volim da citam predrasude i stereotipe, otud reakcija.

Inace, nisam mislio na vas. Mislim na studente koji koriste budzetsko finansiranje, a zalazu se za placanje/povecanje skolarina.

Anonymous said...

Ne radi se ovde o prosečnim ili ne prosečni studentima,iako nije tačno da nadprosečni studenti ne dobijaju stimulaciju,stipendija fonda za talente je na nivou plate u Srbiji. Poenta je da studenti kažu ako ste se vi školovali džabe,što mi ne možemo. Naravno ovo je socijalizam,da ne ulazimo dublje u temu pa da kažemo da je kvalitet takvog budžetskog studiranja katastrofalan. Ali ukinuti budžetsko studiranje a ne ukinuti npr obavezno zdravstveno osiguranje ili državne penzije je kao seći zmiju od repa a ne od glave. Koliko iznose subvencije fondu PIO budžeta Srbije za ovu godinu-246 milijardi dinara,a nema za studente...klasična kupovina socijalnog mira

Anonymous said...

@Nemanja

Evo ja u recenom kontekstu zderem pljeskavice, a na sav glas promovisem zdravu hranu :) Cak sam i zaradio ako se uracuna stipendija.

To sto je sistem los ne znaci da je treba da budem budala pa da ga ne koristim i da dozvolim drugi imaju prednost u ondosu na mene.

Los sistem mora da propadne, ali ce pojedinac koji u istom ne manevrise u svoju korist propasti mnogo pre sistema. Ima mnogo anegdotalnih dokaza za ovu tvrdnju u okruzenju svakog od nas.

Nemanja said...

Neko ko se iskreno zalaze za jedan sistem, a uveliko koristi potpuno suprotan, ili nema izbora, ili nema morala.

Anonymous said...

Nema tu ničeg nemoralnog.
Sve sto sam uzeo od drzave smo ja i moji roditelji platili kroz previsoki harač. Država uvek više uzima nego što daje.