Pages

14 December 2010

Obavezna oprema

Toliko smo navikli na prvu pomoć i trougao, a od skoro i žuti prsluk, da ni ne razmišljamo o tome da li je normalno tako nešto zahtevati od svih vozača.

Pogledajte sajt britanskog Automobile Association-a, na kojem je prikazano šta je od opreme potrebno u kojoj evropskoj zemlji.

Trougao je obavezan skoro svuda, osim u Nemačkoj, Holandiji i Portugalu, gde je samo "preporučen". Žuti prsluk je obavezan u Austriji, Belgiji, Hrvatskoj, Francuskoj, Italiji i Španiji, "preporučen" je u Norveškoj i Portugalu, a nema nikakve obaveze u Danskoj, Nemačkoj, Irskoj, Holandiji, Švedskoj i Švajcarskoj.

Što se prve pomoći tiče, obavezna je samo u Austriji i Hrvatskoj.

5 comments:

Aleksandar Stevanović said...

Odgovorno mogu da tvrdim da kada bi jedna zemlja EU uvela da vozaci moraju da imaju jelenske rogove na sebi da bi nasi to uveli kao vrhunski prilog bezbednosti saobracaja. Upaljena svetla po danu i jelenski rogovi se razlikuju samo u nijansama.
Uz to bi se lepo mogli dilovati od strane vladi bliskih firmi, recimo, letnji i zimski rogovi.

Marko Paunović said...

Jelenski rogovi bi mozda bili smisleniji. Barem ne povecavaju potrosnju. :)

blue swan said...

Све знате о Кини а о "Викиликсу" ништа.Ви као да сте новинари у шиптарским медијима јер, бар како пише у "Гардијану" - Мартијевом извештају у косовским медијима је покоњено мање пажње него било где другде у свету" или сте ви можда пилоти или падобранци у америчком ваздухопловству па морате да поштујете наредбу ваздухопловне команде која гласи: " Приступ сајтовима "Викиликса" забрањен.Интернет се надгледа".
О овме ништа не знате али знате колико новаца Кинези штеде. Није ваљда да вам је бака Хилари доставила неке бројеве кредтних картица имућнијих Кинеза.

Aleksandar Stevanović said...

Plavi labude, ti si ocigledno na pogresnom blogu. Ima nekih koji bi ti mnogo bolje legli.

mileusna said...

Stiže nam i zakon koji propisuje koje veličine mora da bude poštansko sanduče. :)

Omiljeni citat: "Pošta Srbije će uskoro lansirati reklamnu kampanju u kojoj će građani biti obavešteni ko su proizvođači novih sandučića - kažu u RAPUS."