Pages

24 December 2010

KONEPS

Pre neki dan sam bio na prezentaciji KONEPS-a, južnokorejskog online sistema za javne nabavke i još uvek ne mogu da se načudim šta su sve ljudi pričali i pokazali. (Možete da pogledate sajt, ali ne verujem da ćete išta ukapitati, pošto je na korejskom. Ovde je pomotivni video, ali na španskom!)

Ukratko, radi se o sistemu preko kojeg se prošle godine obavilo transakcija u vrednosti od preko 45 milijardi dolara, pošto ga koriste praktično svi državni organi u Koreji. Sistem ima dve osnovne komponente - platformu za aukcije/tendere i "shopping mall".

Otprilike, funkcioniše na sledeći način. Nakon što državni organ odluči da nešto kupi, mora da popuni potrebne elektronske formulare u kojima preciziraju šta tačno traže i definišu kriterijume za izbor (najniža cena ili nešto drugo). Istog trenutka, sve firme koje su nekada izrazile zainteresovanost da prodaju državi taj proizvod dobijaju email (i/ili SMS) da je raspisan tender i da mogu da daju ponudu. Uloguju se na sistem (potrebno je samo jednom da se registruju, ne mora za svaki tender posebno), pogledaju uslove i daju ponudu. Svako može u svakom trenutku (dakle, i javnost, mediji, ko god želi) da vidi kako napreduje koji tender - šta država traži, ko je dao kakvu ponudu i slično. Nama su pokazali neki aktuelni tender za izgradnju biblioteke na koju je ponudu dostavilo preko dve hiljade firmi. Nakon što istekne rok, tender se zatvara, a sistem automatski dodeljuje posao firmi koja je dala najbolju ponudu. Firma imejlom dobija link na stranu na kojoj se nalazi elektronski ugovor, klikom na jedno dugme se elektronski "potpisuje" ugovor koji postaje pravno valjan i to je to. Sistem čak omogućava i da državni organ preko njega izvrši plaćanje dobavljaču.

Druga stvar je "shopping mall", koji liči na bilo koju shopping stranu, poput Amazona, a služi da državni organi mogu da kupe manje količine nekih tipičnih proizvoda. Svake godine se raspisuje nacionalni tender za dobavljače te robe, tako da recimo A4 papir prodaje određena firma koja je dala najnižu cenu na godišnjem tenderu. Svaki državni organ može bez posebne javne nabavke da kupi direktno papir preko ovog portala.

Pored toga, KONEPS je povezan sa 77 državnih organa, tako da može, recimo, da proveri sa Poreskom upravom da li firma koja dostavlja ponudu redovno plaća porez.

Procena je da bi uvođenje ovog sistema u Srbiji koštalo nešto manje od 10 miliona dolara. Mislim da bi se isplatilo za manje od mesec dana korišćenja.

6 comments:

Nikola said...

"Mislim da bi se isplatilo za manje od mesec dana korišćenja."

Како коме...

Marko Paunović said...

Da, to je tacno...

Vlada said...

Ima i na engleskom

http://www.pps.go.kr/english/

fg said...

Spreman sam da se opkladim da ovaj ili neki drugi sistem koji garantuje efikasnost nece videti Srbiju bar 15 god.

Ivic said...
This comment has been removed by the author.
Ivic said...

Evo prezentacije na engleskom:
www.youtube.com/watch?v=IWW29X0qE48