Pages

25 December 2010

Kolaž ljudskih prava

Gradonačelnik dobio vetar u leđa na skupštni stranke pa prionuo. Elem, problem alkoholizma mladih će se rešiti tako što niko neće moći da u trgovinama pazari alkohol od 22h do 6. Ne znam zašto misle da je ovo potrebno kada je maloletnicima svakako zabranjeno da kupuju alkohol. Valjda da bi se zlostavljao ostatak stanovništva. S druge strane, zašto bi se ovo poštovalo ako prethodna odluka nije?

Đilas je očigledno dobio inspiraciju od Kleri Per, koja je kao jedan od problema britanskog društva našla činjenicu da neko dete može slučajno nabasati na Internet pornografiju. Rešenje, da se ti sadržaju automatski blokiraju. Ovo se zove cenzura i njoj kraja biti neće. Država pruzima ulogu porodice i uz to je beskrajno cinična.

Konačno, jedna od tekovina modernog doba je da smo svi potencijalni pedofili, a posebno Deda Mrazovi. Nadam se da nećemo uvesti i ovu glupost u naše živote, a da će pedofliji koji ispolje svoje preferencije biti osuđivani na kazne koje nisu simbolične kao što je do sada bio slučaj.

6 comments:

Slaviša Tasić said...

Može li uopšte po ustavu grad to da radi? Gledam i Ustav i Zakon o glavnom gradu i nigde ne piše da može.

Lighthouse said...

Koliko je meni poznato, po zakonu o lokalnoj samoupravi grad je ovlašćen da reguliše radno vreme i može da generalno ograniči radno vreme prodavnica, kafića, itd. Beograd je tu, za razliku od nekih drugih mesta u Srbiji, do sada imao liberalan pristup - određivao je vreme kada obavezno moraju da rade (tokom dana) a ostavljao vlasnicima da mimo toga prošire svoje radno vreme kako sami misle da treba. To je pomagalo razvoju turizma (koji je u Beogradu pretežno omladinski i pretežno u cilju provoda) ali i značajno podizalo kvalitet života samih Beograđana.

Bila protivustavna i protivzakonita ili ne, najnovija mera, ako bude usvojena (što još nije izvesno), ugroziće i turizam (nisu svi pili u kafanama, dosta stranaca se oslanjalo na kioske) ali i kvalitet života u Beogradu.

Istorijski, sećam se da je prelomni momenat u metropolizaciji Beograda nastupio posle smrti J.B.Tita, kada su, zbog danonoćnog obilaska odra, prvi put i noću proradile kafane, dragstori (seća li se ko značenja te reči na ovim prostorima) i ozbiljan noćni prevoz. Od tada pa nadalje imamo uspon, a menjali su se samo muzički ukusi i odgovarajući mindset, kao i sastav lokalnih kasnokasnilaca. Zar je moguće da je nekome palo na pamet da nas vraća u 1970-te, kad su se kafane (faktički) zatvarale dvadesetak minuta pre 22h i kad je u celom gradu samo jedna samoposluga radila celu noć? Ako misle da tako pomognu "reindustrijalizaciju" (o kojoj govori Program Srbija 2020 Demokratske stranke) i razvoj radnih navika, onda se varaju, jer pored sve atmosfere palanke 1970-tih niko ništa nije radio pa smo i zato tu gde smo sada.

Lighthouse said...

I da dodam - pitanje svrhovitosti, kao i namera donosioca propisa na stranu - odavno nije bilo ovakvog udara na ekonomske i lične slobode.

tiki said...

dušebrižnici :)
jebate zbog takvih "genijalnosti " Zgb je bliži kotarskom/županiskom središtu nego metropoli
vidim i beograd je na zgb putu

Marko Paunović said...

Ja ne znam da postoji bilo kakva zakonska mogucnost da Beograd ovo uradi.

Novi Zakon o trgovini dozvoljava samoupravama da regulisu radno vreme, ali sam ja to shvatio da znaci da regulisu MINIMALNO radno vreme.

Cak mi se cini i da postoji clan koji kaze da prodavnice mogu slobodno da rade prekovremeno, ako tako zele.

A ogranicavanje prodaje jedne vrste proizvoda u neko vreme se ne pominje....

Anonymous said...

Ево да се помогнем дискусију, ово је правни основ на који су се позвали код сличне одлуке коју је донео град Шабац:

Na osnovu člana 20. stav 1. tačka 24, člana 32. stav 1. tačka 6. i člana 66. Zakona o lokalnoj samoupravi ("Službeni glasnik RS", br. 129/07) i člana 32. i 99. Statuta grada Šapca ("Sl. list grada Šapca", br. 32/08), Skupština grada Šapca, na sednici održanoj dana 18.06.2010. god., donela je: ODLUKU O ZABRANI PRODAJE ALKOHOLNIH PIĆA NAKON 22,00 ČASA U TRGOVINSKIM OBJEKTIMA NA TERITORIJI GRADA ŠAPCA

ПОзивају се на ове одредбе ЗЛС:

24) stara se o razvoju i unapređenju ugostiteljstva, zanatstva i trgovine, uređuje radno vreme, mesta na kojima se mogu obavljati određene delatnosti i druge uslove za njihov rad;

6) donosi propise i druge opšte akte;

А ово је из Статута града:

16) propisuje radno vreme ugostiteljskih, trgovinskih i zanatskih objekata;

U vršenju poslova iz svoje nadležnosti organi Grada donose odluke, pravilnike, planove, programe, poslovnike, naredbe, uputstva, rešenja, zaključke, preporuke i druge potrebne akte.

Чини се да овај закон и статут дају основ за постављање таквог ограничења. Ако би се нешто оспоравало, то би могла да буде првенствено (не)уставност поменуте одредбе Закона о локалној самоуправи. Наравно, ако би Уставни суд био вољан да размишља у правцу обарања акта, можда би се нашла и нека суштинска неусаглашеност између овлашћења локалне самоуправе да "уређује радно време" и градског статута где се каже да се то радно време "прописује", поготово ако закони који уређују трговину не дају основа за прописивање забране продаје неке робе после одређеног времена.