Pages

07 October 2010

Ulaganje u zlato?

Javni poziv za upis i uplatu investicionih jedinica fonda Ilirika gold počeće krajem meseca.

"Prinosi fondova koji ulažu u zlato u poslednjih šest-sedam godina kreću se izmedju 20 i 30 odsto godišnje", kaže portfolio menadžer Ilirike Predrag Pavićević i podsetio da se zlato među investitorima smatra "sigurnom lukom u nemirnim vremenima".

To je trebalo uraditi pre dve godine, ali nisam siguran da je dobra ideja sada. Ustvari je to što su fondovi ostvarivali po 20-30% godišnje već nekoliko godina znak da sada ne treba ulagati u njih. Zlato nema neke sopstvene karakteristike nego se kreće u suprotnom smeru od inflacije svetskih valuta i svetske ekonomije. U proteklih par godina je njegova cena već porasla zbog ekonomske krize, neizvesnosti i loših očekivanja od svih alternativnih ulaganja. Ako mislite da će svetska ekonomija i dalje ići nadole -- što nije nerealno -- onda kupovina zlata ima smisla. Biće zanimljivo videti reakciju cene zlata na američke izbore u novembru.

Ni inflacija svetskih valuta se ne očekuje, tako kažu tržišta. Sa druge strane centralne banke su odštampale mnogo novca, koji za sada još uvek stoji u bankama ali kad jednom krene da se pretače u kredite neće ga biti lako povući. Takođe i SAD i EU i UK i Japan i imaju velike javne dugove, a najlakši izlaz iz toga je inflacija. Mene zato zbunjuje zašto u svetu nema inflacionih očekivanja. Ako i vi mislite da svet greši u prognozi onda je to razlog za zlato.

Sve u svemu, pretpostavke za dalji rast zlata nisu skroz nerealne, ali teško je kupiti bilo šta kad vidite da je cena već na istorijskom maksimumu.

5 comments:

Anonymous said...

Zar nisu rekli da će ulagati u firme koje proizvode zlato,srebro itd... Slažem se sa svim tvojim ocenama ali ako ulažu u proizvodnju zlata to je nešto drugo. Kad bi kupovali zlato na tržištu trebalo bi da ih brine slab rast cena,pa čak i stagnacija cena zlata,srebra(ne kažem da će biti,ne znam). Ali ako ulažu u firme koje proizvode to jeste verovatno manji prinos,ali i sigurnije ulaganje jer je teško očekivati neki nagli pad cena plemenitih metala. Jedino ostaje pitanje dal su same akcije tih firmi već precenjene. Ako stvarno ulažu u te firme treba se informisati više gde ulažu,kakve rezerve poseduju,kakav im je menadžment,u kojim zamljama rade kakvo je poslovno,političko okruženje itd...bez obzira što sredstvima raspolaže fond,ne treba im slepo verovati

Jovan said...

Cena zlata je najbolji pokazatelj inflacionog ocekivanja, jer je za razliku od papirnih valuta "imuno" na inflaciju.
Kad ne bi bilo inflacionih ocekivanja zlato bi valjda bilo nize nego ranije, ili barem isto.

Unca zlata 2000, Oktobar 2010.
USD: oko 280, 1346 (+380%)
EUR: oko 300, 966 (+220%)

Slaviša Tasić said...

Nije najbolji, u zlato se ulaze i zbog ekonomske neizvesnosti, ne samo zbog inflacije, pa je tesko razluciti zbog cega tacno njegova cena raste. Postoje bolji pokazatelji koji izoluju samo ocekivanu inlfaciju, kao npr. razlika izmedju prinosa na obicne obveznice i prinosa na inflacijom indeksirane obveznice. Oni za sada ne pokazuju inflaciona ocekivanja.

Jovan said...

Ekonomska neizvesnost, sta god to tacno bilo, znaci vise "ulaganja" u kes, bilo to zlato, depozit, obveznice, ili nesto trece. Ne vidim zasto bih zbog neizvesnosti drzao kes bas u zlatu, a ne u obveznicama, osim ako ocekujem i inflaciju. Na obveznice barem dobijem prinos, na zlato ne.

Po meni obveznice nisu na trzisnom nivou, jer FED moze vestacki drzati cenu obeznica dole, barem neko vreme, dok cenu zlata ne moze (osim da krene da prodaje svoje zlato).

Takodje, TIPS nisu neka zastita od inflacije, jer CPI daleko podcenjuje inflaciju.

Ivan Jankovic said...

Postoji jos jedan potencijalni razlog zasto zlato skace, i zasto ce mozda tek dramaticno da skoci: moguce je da zapadne vlade vec decnijama, da bi sacuvale fiat novac i sprecila porast cene zlata, lazu o stvarnoj kolicini zlata koje drze u sefovima. Recimo americki Fed koji je otkupio posle Ruzveltove konfiskacije sve zlato americkih gradjana nije zvanicno oditovan od 1950. Ako bi se ispostavilo da asu vlade, a posebno americka, krisom prodavale zlato ne prijavljujuci nikome, to bi dovelo do dramaticnog dodatnog skoka cena. Te spekulacije i neizvesnost oko stvarne kolicine zlata su verovatno bar delom iza ovog buma. U Americi ce pocetkom sledece godine biti predlozena kongresna istraga o zlatu, gde je skladisteno i koliko ga tacno ima. Ako istraga pokaze da ga ima manje nego sto Fed tvrdi, ili ako se pod nekim legalistickim izgovorom istraga spreci, ocekujte eksploziju cene zlata.