Pages

09 September 2010

Fidel se odrekao komunizma

U intervjuu sa američkim novinarem Jeffrey Goldbergom Fidel Kastro na pitanje da li je dobra ideja izvoz revolucije odgovara da "komunizam više ne funkcioniše ni na Kubi". Skupa sa njegovim bratom Raulom koji je polako već krenuo sa ekonomskom liberalizacijom, bivši heroj zapadnih levičara je eto, u 84 godini doživeo prosvetljenje. No, bolje ikad nego nikad, masa humanističkih profesora sa Zapada nikad neće stići ni do tog nivoa spoznaje.

Pretpostavljam da je sada pravi trenutak da zapadni levičari otkriju sve zločine Kastrovog režima. Za koju godinu, kad njegov brat krene za privatizacijom i surovom "prvobitnom akumulacijom kapitala" i on bi mogao da od voljenog slobodara, antimperijaliste i borca za svetsku pravdu postane tvorac "korumpiranog režima" restauracije kapitalizma (kao što po preostalim komunističkim azilima u Masačusetsu i Kaliforniji nepodeljeno smatraju Denga).

Luboš Motl, kao i obično, ima najinteligentniji komentar:

With Obama in the White House, Cuba has finally received a nonzero chance to overtake America

2 comments:

Strile said...

Ironično je da je jednu od najdugovečnijih komunističkih diktatura predvodio čovek koji po ubeđenjima uopšte nije bio komunista. Njegovo okretanje komunizmu i SSSR-u došlo je posle revolucije, više iz geo-političkih nego ideoloških razloga. Zato su zapadni intelektualci više bili fiksirani za Če Gevaru, nego za Kastra.

Slažem se sa tvojim predviđanjem daljeg toka događaja. Pogotovo ako se ima u vidu radikalizam kubanske opozicije, mislim da je mnogo izvesnija ekonomska liberalizacija, nego demokratizacija režima, ekonomske ali ne i političke slobode (što bi bilo sjajno za Kubu), a od bivših vernika ćemo opet slušati priče o "skrivenoj dinamici kapitalizma", kako ekonomski liberalizam direkt vodi u fašizam, itd. A možda će i zločine komunističkog režima naknadno prikačiti skrivenom "fašističkom elementu" u kubanskoj revoluciji.

YoKey said...

Sad poriče
http://www.miamiherald.com/2010/09/11/1818794/comments-were-misinterpreted-fidel.html#storylink=fbuser