Pages

19 August 2010

Advokati kao humanitarci

Lobiranje je proces kojim grupe koje imaju zajednički interes utiču na donošenje zakona. Advokati u Srbiji su odličan primer. Uspeli su da ubede vladu Srbije da je advokatura naučna delatnost:
Kada to kažem, mislim na to da smo radili sve kako bismo izašli iz oblasti turizma, prodaje robe, usluga, s obzirom na to da advokatska delatnost nije komercijalna.

Nije, takoreći radi se o humanitarnoj disciplini. Lekari bez granica i advokati.

Jednakost pred zakonom bi bar advokatima trebalo da bude jasan koncept. Ne kažem da su advokati iznad zakona, ali izgleda da su ostale profesije ispod. Sa druge strane slažem se da advokati ne bi trebalo da uplaćuju pazar svaki dan, ali mislim da je to komplikacija za sve struke. Advokati dobijaju bolji tretman jer su bolje organizovani od pekara ili taksista. U ovom slučaju jedina uteha su mi vicevi o advokatima.



6 comments:

Anonymous said...

I meni je delovalo cudno da su advokati podvedeni pod nauku, ali izgleda da nije to sustina price. Oni su podvedeni pod strucnu a ne naucnu delatnost sto mi se cini razumljivim, obzirom da bi druga opcija bila "komercijalna" delatnost. U tom slucaju bili bi neravnopravni jer nemaju pravo na reklamiranje, trzisno formiranje cene, preprodaju robe itd. E sada da li ima zloupotreba u advokaturi - ima - ali to je vec neka druga prica koju ne mogu da rese fiskalne kase nego neke druge mere. Cini mi se da je ovo resenje na neki nacin smislila vlada kako se ne bi osramotila da advokaturu podvodi pod komercijalnu delatnost pa da vidimo koji bi advokat sutra smeo da tuzi drzavu ako sme da mu u kancelariju udje svaki birokrata kojem padne na pamet.

Lazar Antonić said...

Taj cenovnik je tek posebna prica. Zasto bi ocekivali da Zdenko Tomanovic naplacuje isto koliko i neko ko je tek polozio pravosudni.

Anonymous said...

Pretpostavljam da onaj ko je tek postao advokat i onaj ko je duze vreme advokat ne rade iste poslove. Jeste da im je tarifa ista, ali ne rade isto taj posao, pa verovatno ovaj prvi i ne dolazi u priliku da radi poslove koje radi i Zdenko iako bi mogao da ih naplati isto.
Ako se vlada sada vadi na to da su neke agencije za promet nekretnina glavni razlog uvodjenja fiskalnih kasa, jer one naplacuju neke procente koji su nezakoniti, zasto su uopste i dozvolili tim agencijama da se bave advokatskim poslom!? Uostalom promet nekretnina je trgovina, pa neka advokatima koji se bave tim poslom uvedu fiskalne kase, a ne onima koji zastupaju gradjane koji tuze recimo - poresku upravu.
Pravicno resenje: advokate koji se bave trgovinom (nekretnina) izjednaciti sa trgovcima, advokate koji zastupaju na sudu izjednaciti sa strucnim delatnostima.

Lazar Antonić said...

pravicno resenje je da advokati cene svojih usluga formiraju na trzistu a ne da ih formira advokatska komora, esnaf, stajevec. Da li neko zna kako to funkcionise? Da li ja mogu da radim kao advokat ali ne i da budem clan advokatske komore? Ako je odgovor ne, onda je to srz problema.

Anonymous said...

Ne mozes da radis kao advokat ako nisi clan komore .

Drugo sto se tarife tice njena glavna funkcija i nije cena usluge , svi su slobodni da ugovore drugu cenu . Njena funkcija je sastavljanje troskovnika koji placa stranka koja izgubi . Kada bi se ugovorena cena stavljala u troskovnik onda bi svi fiktivno ugovarali veliku cenu da oderu suprotnu stranku koja izgubi .

Marko Paunović said...

Nije bas samo to... Koliko ja znam, taj tarifnik sluzi i za obracun troskova kada advokat radi po sluzbenoj duznosti.

Ako sam ja dobro shvatio, posla po sluzbenoj duznosti ima dosta, tako da je u praksi to nesto kao minimalna cena.