Pages

17 June 2010

Kritički osvrt na ofanzivne strategijske i defanzivne taktičke mere

Predlozi sadrže dve grupe mera: ofanzivne strategijske i defanzivne taktičke mere.

Ali autor predloga nije Radomir Antić -- radi se o antikriznim ekonomskim merama koje su u pismu funkcionerima predložili predsednik Saveza ekonomista Dragan Đuričin i predsednici udruženja privrednika Toplica Spasojević i Branislav Grujić.

Evo šta su spremili:

Glavni igrač u novom modelu ponašanja je država. ... Po tom predlogu jedan oslonac su „arhitekte sistema, odnosno, ekspertska elita u državnoj administraciji i javnom sektoru pošto u uslovima krize ’vidljiva ruka’ države treba da koriguje negativne efekte ’nevidljive ruke tržišta’ kroz novu regulativu i ekonomske politike koje dovode do proinvesticione orijentacije. Drugi oslonac je, smatraju autori pisma, privredna i naučna elita.

...Prirodno je da o ceni kapitala kao bitnom trošku poslovanja treba da vodi računa Vlada... Takođe, vlada mora da vodi računa o finansiranju investicija koje utiču na rast zaposlenosti...

...Prva putanja su investicije u strategijske grane (energetika i telekomunikacije, pre svega) čiji dominantni oblik prikupljanja sredstava treba da bude dokapitalizacija državnih preduzeća sa strateškim partnerima iz Kine, Rusije, Norveške, Kuvajta... Drugi paralelni put investiranja treba da budu investicije u prehrambenu industriju i selektivne delove poljoprivrede koje će se finansirati iz privatnih izvora ili kroz projekte partnerstva javnog i privatnog vlasništva.

Šta je treće -- ujedinjavanje predsedničke i premijerske funkcije u "vođu", a onda militarizacija i mobilizacija radi vraćanja teritorija oduzetih sramnim Kumanovskim sporazumom? Jer na to me ovaj plan podseća. Slične ideje su u nekim delovima Evrope bile veoma popularne pre 70-ak godina.

5 comments:

Crni said...

Gomila gluposti od Djuricina koji je u gomili upravnih odbora, koji maznjava tonu novca, a nema nikakve sveze ideje, nego sve pricam ti pricu. Uzgred, Trivanka u Utisku Nedelje spomenu Prokopijevicu kako je za 2009 prognozirao 13% inflaciju, a ona bila 6.6 na sta Dr Miroslav ciknu tipa: "Nemojte govoriti o necemu o cemu ne znate nista" . Posle ispadne da je fulao procenu za 100% :) Kakav sujetan lik, kao i ovi mainstream ekonomisti. A ja se secam kada je rekao da novac treba povlaciti iz banaka pre godinu dana jer ce biti slom sistema, pa i od toga nista. Kao ptica zlosutnica je, a tastina mu je veca od SSSRa. Sa takvim likovima + ovakvim politicarima + narod = jasno zasto nam tako ide...

TataBuda said...

Aman ljudi, ekonomija nije nauka. Nažalost! Više liči na alhemiju.
Znam da će sada autori sajta i drugi ekonomisti da vrisnu, ali preuzimam rizik. Čitajući većinu ključnih autora (Fridman, Hayek, Mises, Galbrajt, Marks...) jedini zaključak je: "Mož' da bidne - ne mora da znači". Stvar je, jasno je, u antropologiji, ljudskoj prirodi. Jači diktiraju pravila; otimaju, propisuju pravila, a kolo sreće se okreće...Njihovi trabanti daju prognoze i pišu debele tomove knjiga koje niko neće pročitati. Sorry. Advokat

Pavle Mihajlović said...

Za početak ova trojca nisu ekonomisti.

Slaviša Tasić said...

Budimire, nećemo vrisnuti, nisam ni ja daleko od te pozicije. Ekonomija je nauka u smislu da postoji neki sistematizvan skup znanja koji je zajednički za ekonomiste (ponuda, tražnja, cena). A nije nauka jer je taj skup veoma mali. Čim se mrdne van prvih sto strana udžebenika mikroekonomije neslaganja su ogromna, a "naučni" nalazi obe ili više strana se čudesno poklapaju sa ideologijama.

TataBuda said...

Zahvaljujem Slaviši koji je ukoliko se ne varam jedan od autora ovog sajta i koji je btw odličan.
Moja sujeta je sada potpuno zadovoljena. Amin.