Pages

03 May 2010

Istorijski kontekst

Broj Atinjana koji su prilikom plaćanja poreza prijavili da imaju bazen: 324.

Broj kuća sa bazenom u Atini koji se vidi satelitskim snimkom: 16,974.

Ne bih krivio nikoga što izbegava porez na bazen, ali ovo možda pomaže da se bolje razume grčka situacija. Za razliku od razmaženih, recimo, Francuza, deo grčkih problema dolazi iz istorije sukoba, građanskog rata i vojne diktature. Tako su oni koji su izgubili rat i kasnije bili pod diktaturom osećaju obespravljenim i ubeđeni su da im određene benificije zasluženo pripadaju. To objašnjava nasilnu reakciju, štrajkove i sukobe kad god se pokuša skraćivanje budžeta, kao i potpuno bizarnu tradiciju nasilnog anarhizma u Grčkoj. Posle građanskog rata, anarhizam je tu došao kao zamena za diskreditovani komunizam. Dok je komunizam u Francuskoj i drugim zemljama zamenjen postmodernizmom ili kritičkim teorijama i skrasio se na akademiji i po pariskim kafeima, u Grčkoj je promenio ime i ostao na ulicama. Tako su sindikati stalno besni na ove sa bazenima i kad god nekome pokušate da skrešete budžet on pali molotovljeve koktele. Slično je u Italiji, i tamo se građanski rat do skoro vodio, pre desetak godina ubijen je ekonomista, savetnik ministra rada koji se suprostavio sindikatima. Ukratko, kad je komunizam diskreditovan, neki su dobili Deride i Habermase, a neki crvene brigade i anarhiste.

Ako pogledate koje zemlje su u budžetskoj krizi, Grčka, Italija, Španija i Portugal, sve su u prošlosti imale građanske ratove i/ili vojne diktature. I njihovi problemi nastali su ne pre ili za vreme diktatura - naprotiv, čisto ekonomski su režimi dobro funckonisali - nego posle, kada je počela kompenzacija gubitnika. Od tada, kad levica na vlasti, onda kompenzuje, kad je desnica, onda zbog osećaja krivice i pritisaka opet ništa ne uradi. I na kraju dođe račun.

3 comments:

perica said...

Voleo bih da mogu da se složim sa konstatacijama o odlasku kumunizma u zapadnim zemljama u akademiju i kafiće. Komunizam je živ i zdrav, u državnim školama i na fakultetima, komunizam je u državnim bolnicama i penzionim i socijalnim ustanovama.
Za ogromnu većinu komunizam nije diskreditovan. Diskreditovana je ruska izvedba komunizma, realsocijalizam. Zapadnoevropski pristup realizaciji ideja komunizma - velferizam - ne da nije diskreditovan, nego je zvezda vodilja svih mejnstrim političkih stranaka i političkih elita.

Paranoid Android said...

Na kaziprstu b92 sam gledao pre neki minut coveka koji je pricao o grckoj krizi, i potegao sve argumente iz ovog posta (bazeni, istorija). Nisam mogao da ga prepoznam ko clana TR, ali nesrecno sam se ukljucio-promenio kanal da nisam video ko je, ako se vodi kao emisija od 5. maja trebalo bi brzo da se pojavi na sajtu

http://www.b92.net/video/videos.php?nav_category=900

Paranoid Android said...

Prokopijevic...