Pages

12 March 2010

Ekološki osvešćena vlada

Ovih dana vlada je odlučila da na novi način zavuče ruku u novčanik svojih građana. Doneta je Izmena i dopuna Uredbe o proizvodima koji posle upotrebe postaju posebni tokovi otpada. Odnosno, ko kupi neku belu tehniku, mobilni ili neki od proizvoda pobrojanih u uredbi plaća u startu njihovu reciklažu. Reklo bi se na mestu.

Jedna stvar me čini veoma skeptičnim. Sav novac koji se prikupi na ovaj način ićiće u državni fond koji će podsticati razvoj industrije reciklaže. Imajući na umu kako funkcioniše naša država čini mi se da ćemo dobiti još jedno skupo nedonošče.

S druge strane propušteno je da se kopira vrlo jednostavno hrvatsko i nemačko iskustvo sa plastičnom ambalažom koje je te zemlje za par meseci bukvalno očistilo od smeća koje krasi sve krajolike Srbije.

5 comments:

grh said...

koje je to nemacko i hrvatsko resenje?

Vlada said...

BTW, zašto si stao sa blic blogom? Da li su one salve negativnih komentara "nostalgičara za prošlim vremenima" uticale na to?

Aleksandar Stevanović said...

Nisam u politici trenutno, pa me bas briga da li se dopadam narodu. Posebno ljubiteljima lika i dela JBT.JEdnostavno sam lenj da pisem, a necu bas da sve copy/paste.

jovanović said...

Znam da Hrvati plaćaju neku kintu (da l pola kune) za svaku plastičnu flašu koju odneseš na određeno mesto. Pretpostavljam da su te pare ugrađene u cenu napitaka u plastičnim flašama. Sasvim jednostavno i genijalno efikasno rešenje.
Mada ni ovo što rade kod nas samo po sebi nije loše, pa makar te pare spaljivali, ili od njih useljavali sportiste.

tiki said...

Na svaki proizvod u PVC boci dodana je 1,5 kuna koju ubire neka agencija . na svaku vraćenu bocu dobije se 0,5 kuna(50 lipa) od onih kunu nešto dobije otkupljivač nešto ide dalje. Problem je što neće da otkupljuju stare boce ( na kojima ne piše "povatna naknada ....." niti strane boce koje turisti donesu.