Pages

19 February 2010

Teroristi na slobodi i Druga Srbija

Pre dva dana su pušteni na slobodu šestoro anarhističkih terorista koji su pre 6 meseci bacili dva Molotovljeva koktela na grčku ambasadu. Oni su proveli sve ovo vreme u zatvoru pod optužbom za međunarodni terorizam. Sad su pušteni da se brane sa slobode.

Vrlo je zanimljivo i istovremeno tužno bilo gledati reakcije Druge Srbije na ovaj slučaj. Od samog početka ovo je bilo tretirano kao političko suđenje (čast retkim izuzecima poput Žarka Koraća koji je u Peščaniku rekao da je to za njega teško krivično delo i da on nema razumevanja za tu kuknjavu nad sudbinom "mladih ljudi"). Glavni argument za to je bila činjenica da za paljenje američke ambasade u neredima prilikom demostracija zbog nezavisnosti Kosova, kad je jedan mladić poginuo i napravljena mnogo veća šteta, niko nije odgovarao. Ok, to je solidan argument, to mogu da shvatim. I podržavam. Naime, s kojim pravom država kažnjava samo jedne teroriste, dok štiti druge, samo zato što joj se ovi drugi politički sviđaju (cinik bi rekao, i što ih je ona napujdala)?

Ali, ovo poslednje nije bio stvarni argument Druge Srbije. Naprotiv, oni su od protesta zbog odustva gonjenja loših terorista, vrlo brzo prešli na proteste zbog gonjenja dobrih. Počeli da brane ovu grupu kao "mlade ljude" koji su samo iskazivali protest, i suđenje njima za terorizam opisivali kao "obračun sa levicom". U peticiji koju je potpisao veliki broj levičarskih intelektualaca kaže se takođe da taj proces predstavlja pokušaj "kriminalizacije levice". Vrlo je zanimljivo da srpski mainstream levičari suđenje šačici amoralnih bandita iz beogradskih bogataških familija smatraju napadom na samu "levicu": da li je moguće da je "levica" zaista toliko beznadežno moralno bankrotirala da kao svoje mora da tretira i brani svaku grupu uličnih bandita i kriminalaca koja se poziva na Če Gevaru, a ne na Osamu Bin Ladena?

11 comments:

Lighthouse said...

Ivane,

S jedne strane 1000% delim vašu kritiku onih levičarskih intelektualčaca koji su uzeli u zaštitu palitelje grčke ambasade. Kao i vi, mislim da bi sve palitelje (i američke i drugih ambasada onda, kao i grčke kasnije) trebalo jednako strogo, a ne jednako blago kazniti. Štaviše, Vesna Rakić Vodinelić je posebno zastranila kad je isticala (u odbranu) da su anarhisti, eto, protestovali u znak solidarnosti s Grkom koji je štrajkovao glađu. P bacili Molotova? Zašto i oni nisu štrajkovali glađu? Tada bih ih poštovao, čak i kad se ne bih s njima slagao, i pridružio bih se i ja peticiji da ih se (zbog štrajka glađu, ma za šta) ne sudi.

Ali, s druge strane, nemojte celoj "Drugoj Srbiji" pripisivati odbranaški stav porema anarhosindikalistima. Pratim diskusije na FB i mnogi drugosrbijanci pišu isto što i ja ovde, da nije poenta da se ovima prašta kao što se praštalo i onima, nego da se oboma strogo uzme mera. Uostalom, većina Druge Srbije više ne dolazi na tzv. "antifašističke" mitinge koje organizuju anarhosindikalisti, ne zato što nisu protiv fašizma, nego zato što ne mogu da svare te silne crvene zastave sa srpom i čekićem, ni anti-evropejstvo, niti anti-natovštinu.

Ivan Jankovic said...

Lighthouse,

stavicu jednu ogradu u tekstu da bih uvazio ovo sto ste napisali. Nmaime, podsetili ste me da je Zarko Korac rekao u PEscaniku da je to krivicno delo i da on nema razumevanja za te price o mladim ljudima Ali osim njega i vas ja jos nikog nisam cuo ko ima takvo miseljenje: Ako mi kazete ko jos ima takav stav, ukljucicu i to.

fg said...

Ako ta ista levica ima pozitivno misljenje o Ce Gevari ne vidim razlog zasto bi se drugacije odredjivali prema ovoj grupici divljaka.

Igor said...

Ivane:

Evo u proslom Pescaniku je Misa Brkic spomenuo "anti-globalisticke mamlaze" bar par puta...

Lighthouse said...

Vrlo je simptomatično da se LDP o ovome uopšte nije izjašnjavala. Šta mislite, zašto? Ni Čedomir Jovanović, ni Vesna Pešić, ni Nenad Prokić ni Ostojić, Andić, Milić, Nataša Mićić, nisam nigde video da su javno podržali anarhiste. A što baš otvoreno ne kažu kako sve palitelje treba kazniti jednako strogo a ne jednako blago, verovatno je ideja da nije viteški gaziti onog ko je već na zemlji. Uostalom, niko viđeniji iz LDP ne učestvuje ni na "antifašističkim" manifestacijama anarhosindikalista, ne zato što misle da je fašizam trenutno boza (sami znate da tako ne misle, vi ste s Ostojićem svojevremeno baš o tome polemisali), nego zato što neće da se identifikuju sa komunističkim simbolima, sa satanizacijom EU i sa satanizacijom NATO, koje uporedo proturaju organizatori tih skupova.

Anonymous said...

Dobar tekst ...

Mene naravno ne cudi sto banditi iz crveno burzoaskih familija ne osudjuju ASI . Menjesvici koji ne zaobilaze pravne procedure brane boljsevike koji ih zaobilaze .
Nego mene vise brine sto to uziva podrsku javnosti , na b92 svi pro anarhisticki komentari kupe brdo pluseva . Sto ih brani Homen iz ministarstva pravde i sl.

Jeste da ovi sto su spalili americku ambasadu nisu ostro kaznjeni , ali ta vrsta bande ovde postoji dugo i ne moze se rasterati jednom drakonskom kaznom . Nasuprot tome mislim da bi lepa robija bolje upalila kod klinaca sa Dedinja nego kod huligana .

arslan said...

Da li vi stvarno mislite da nasi mediji (citaj: b92...) znaju stvarno sta rade. Na stranu anarhizam i ostale gluposti, novinari nemaju pojma ni o cemu. Neobrazovanje i neznanje je paradigma nase stvarnosti.
Kada je nesto aktuelno lepo se ceka reakcija odredjene persone i onda udri! Kao papagaji.

Ivane, hvala ti na komentaru u vezi Danice P. Hvala bogu da neko i kriticki sagleda stavove "nasih". Tekst je i vise nego smesan.

tiki said...

jednom davno 87-88 ne sećam ,kad se komunizam topio,u Startu su počeli izlazit autorski članci.Neven Sesardić je imao fenomenalan tekst "bauk desnice" čovek se zgražao nad činjenicom kako je statistička raspodela stavova slobodne inteligencije skroz levo umesto da je raspodeljena kao i u svetu . To je i danas tako.jednostavno raspon stavova je od SKOJA do Praksisa i to je širina sveta ne samo za Drugu Srbiju nego bogami i za ostale. maknite samo nacionalni/jugoslovenski/evropski predznak sve ostalo je isto

Strile said...

Ja ne znam sto ih hapse i tuze kad su tako prosveceni, antiautoritarno nastrojeni i socijalno liberalni? Mislim da izmedju Druge Srbije i ovih terorista postoji neka vrsta kulturno-ideoloskog afiniteta, a da su gorku pilulu teroristickog metoda progutali (ili nisu progutali) iz sasvim sekundarnih razloga. Srp i cekic, anti-NATO i anti-EU retorika takodje je marginalna u njihovoj poruci. Ono cime "plene" jeste "liberalizam" njihovih ideja i ponasanja, nesto tako in i cool. U stvari, Ivane, to je i tvoja poenta, ako sam dobro razumeo.

Sto se tice poredjenja Che Guevare i Osame Bin Ladena:

http://www.thefreemanonline.org/anything-peaceful/the-truth-about-che/

tiki said...

Sto se tice poredjenja Che Guevare i Osame Bin Ladena:
isto to ali lakše za gledat
http://www.youtube.com/watch?v=38mm4TimlLw

ZMUC Radionica said...

Postoji jedna značajna razlika između Che Guevare i Osame Bin Ladena: ovog drugog još nismo počeli masovno da koristimo kao pop ikonu.