Pages

17 February 2010

Šeretski o kursu

Danica Popović piše o kursu dinara i tržišnim distorzijama na način koji me je duboko uveselio. Da je više ovakvih tekstova više bi ljudi shvatilo kako funkcioniše srpska privreda i ekonomija uopšte.

16 comments:

tiki said...

Ta žena više vredi nego suma svih ministara na kvadrat od vremena Ante Markovića do danas

Vlada said...

Ako će slabljenje dinara povećati izvoz, zašto se zadržati na kursu 100 dinara za evro? Neka bude 10.000 pa da preplavimo svet našim proizvodima:))) ili 500.000.000.000 kao 1993.... Ne znam samo šta ćemo tačno da izvozimo.

Na stranu to, voleo bih da vidim profesorku na mestu premijera ili ministra (ekonomije, finansije..)

Saša said...

Moram da priznam da se u potpunosti slažem sa profesorkom. Srpski tajkuni, ako pod tajkunima podrazumevamo rent-seeker-e koji zahvaljujući svojim partijsko-rođačko-kumovskim vezama ostvaruju dobit koja apsolutno nema veza sa preduzetničkom ingenioznošću, su trenutno najveći problem srpske privrede. Rešenje je ubrzavanje stečajnog postupka, reforma sudstva kako bi se dužničko-poverilački sporovi rešili u najkraćem mogućem roku, i na kraju ukidanje svih carinskih i necarinskih barijera, kao i svih oblika subvencija domaćim privrednicima. Preživeće samo najsposobniji, a od toga će najveću korist imati potrošači, tj. građani Srbije.

Ivan Jankovic said...

Ovaj tekst je malo cudan. Zar nismo od 5 oktobra naovamo stalno slusali "tajkune" kako kukaju da izvoz pati jer vlada nece da ga "podstakne" slabljenjem dinara. i Zar nisu svi populisti i demoagozi pricali isto. Setimo se Bogoljuba Karica koji je o Dinkicu govorio kao o "grobaru srpske privrede" jer drzi dinar na "vestacki visokom nivou". Sad ispada da je Bogoljub bio u pravu.

Meni, da prostite ovaj tekst lici pomalo kao da ga je pisala Jorgovanka Tabakovic, i po stilu, a bogami i "svetonazoru". Dole tajkuni koji pljackaju narod visokim marzama, dole "uvoznicki lobi", dole spoljnotrgovinski deficit, i ziveo jeftin dinar! Jorgovanka, circa 2003-2004. Da je neko na vreme slusao radikale, druga bi se pesma pevala.

Anonymous said...

Lep tekst u zabavnom sarkasticnom stilu i gadja u sustinu k'o south park .

fg said...

Delim misljenje Ivana Jankovica, ali treba uzeti u obzir i cinjenicu da je ovaj tekst namenjen siroj javnosti, pa i laicima. Shodno tome, autor je verovatno hteo da na njima razumljiv nacin iskritikuje ponasanje odredjenih interesnih grupa i njihov stav da treba voditi politiku intervencionizma po pitanju kursa.

Saša said...

Ispravljam svoj komentar, budući da si tajkuni posledica, a ne uzrok. Uzrok su političari (država). Rešenje ostaje. Mislio sam napraviti ispravku i ranije, ali nije moglo da se obriše.

Ivan Jankovic said...

fg,

moj prigovor nije na stil nego na sadrzaj.

Vlada said...

Evo još države danas:

Država kao poslodavac:

http://www.alo.rs/vesti/24502/Strucnjaci_napustaju_Telekom

Država kao zajmodavac:

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/177191/Uzimali-startap-kredit-da-plate-letovanje

Država kao prodavac:

http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/177192/Imovina-BIPa-akcijskom-fondu

Država koja brine o zdravlju svojih građana:

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/177196/Pregled-pacijenta-traje-manje-od-10-minuta

Ovo su samo današnje vesti iz novina. I dalje mi nisu jasni idioti koji se zalažu za veću ulogu države u raznim oblastima života.

andreas breme said...

evo jos jedan link :)

drzava dugovi

Saša said...

"država dugovi"

Intresantan link...

Državna i javna preduzeća više od godinu dana duguju privredi između 90 i 150 milijardi dinara, procenjuje Unija poslodavaca Srbije.

S druge strane rastu i dugovanja privrede prema državi. Grube procene su govorile da su ona letos iznosila između 70 i 110 milijardi dinara, ali su trenutno verovatno i veća.

E sad je pitanje ko kome tu i šta tačno duguje...

andreas breme said...

koliko sam ja video, zdrave firme sve obaveze drzavi placaju na vreme a drzava njima duguje. cini mi se da uglavnom drzavi duguju firme koje ne stoje dobro ili koje su neozbiljne. tako da to dodje kao ono sa produktivnoscu i zaradama u javnom sektoru. neefikasnost i neozbiljnost uvek neko mora da plati.

Saša said...

Pa jasno mi je to... Nego nije mi jasno zašto država "prinudno" ne naplati svoje dugove, kad već ima monopol na primenu sile, a odatle isplati svoje dugove prema zdravim preduzećima... Jedino što mi pada na pamet, jeste da je reč o preduzećima čiji vlasnici se, zahavaljujući svojim partijsko-rođačkim-kumovskim vezama, ustvari ne bave biznisom, nego najobičnijim rent-seekingom. Međutim, ne treba kriviti njih, nego političko-birokratsku organizaciju poznatiju pod nazivom država.

Marko Paunović said...

Ja mislim da najvece dugove prema javnim preduzecima u stvari imaju gradjani i druga javna preduzeca.

Naravno, svi moramo da "mislimo" jer podataka prosto nema. U tom smislu i ta cifra kojom barata Unija poslodavaca meni licno ne znaci nista. Prava cifra moze da bude deset puta manja ili deset puta veca.

I, naravno, postavlja se kljucno pitanje - sto ne tuze sudu ta javna preduzeca, nego se zale preko novina?

Saša said...

Marko,

odlična poenta. Treba uzimati sa dozom rezerve podatke UPS-a, a to što ne tuže sudu ta javna preduzeća i nije neka tajna. Verovatno zbog toga što i sami duguju drugim javnim preduzećim i poreze državi, pa ih strah ako uđu u konflikt, da će izgubiti sigurno. Ovako, njima duguju javna preduzeća, oni duguju npr. penzionom fondu na ime neuplaćenih doprinosa, i svi zadovoljni. Svi osim korisnika sredstava penzionog fonda, a posledično i građani Srbije. Jedno je napadati preko udruženja, a drugo je ući u konflikt sa državom sa imenom i prezimenom. I tako se začarani krug nastavlja...

Jovan said...

Kroz tekst se "prodaje" teza da Jelasic ne brani kurs, cak mu se indirekto odaje priznanje na tome. Autorki teksta nije smetalo sto je Jelasic o kome ona prica u tekstu isti onaj Jelasic koji u proseku mesecno trosi stotinjak miliona eura nasih para na odbranu kursa.

Ako to preracunamo u nesto realno, recimo hektare obradive zemlje u vojvodini, to je jedno 500 hektara najbolje zemlje dnevno. Ako se ne varam, za svu crnicu u Vojvodini (oko 40% ukupne povrsine Vojvodine) mu treba oko 5 godina.

Ono sto mi josh vishe smeta kod Jelasica je sto kao papagaj ponavlja da ne brani kurs, vec samo sprecava prevelike dnevne oscilacije, a mediji to prenose nekriticki. Da bi sprecavao oscilacije nikako ne moras da prodajes vishe nego sto kupujes, mozes to raditi i tako sto ces u ukupnom zbiru imati vishe kupljenih deviza nego prodatih.

Ako se vec mirimo sa time da je on spreman braniti kurs do zadnjeg eura koji imamo, barem mu nemojmo odavati priznanje sto je dovoljno jak da to ne radi.