Pages

01 February 2010

Kontraslogan za Davos

Rethink, redesign, rebuild - ponovo razmisli, redizajniraj i izgradi - to je slogan ovogodišnjeg globalnog zasedanja u Davosu.

Pre nego što krenu u brainstorming i izgradnju, mogli bi da se podsete šta bi na to rekao onaj za kojeg se kod sličnih dilema u prošlom veku ispostavilo da je bio u pravu -- F. A. Hayek:

"Čudan zadatak ekonomije je da pokaže ljudima koliko malo znaju o onome što misle da mogu da dizajniraju."

5 comments:

Marko Paunović said...

Kada kaze da ce sada da "redizajniraju" kapitalizam, to podrazumeva da je nekada ranije kapitalizam "dizajniran", sto pokazuje da nema ni elementarno znanje o tome sta prica.

Ko je i kada inicijalno dizajnirao kapitalizam, bas bih voleo da znam...

Strile said...

A nece oni nista novo, samo carstvo Lenjinovo :)

Sta bi znacilo ovde "redesign", tj. cemu ovo "re" u redizajnu? Rebuild, to je na zadnjem mestu zbog efekta parole, Haiti naravno. Rethink, mislim da je to "promisljanje" uzroka ekonomske krize, jel, odnosno, lament nad "iracionalnoscu" kapitalizma, koja je jednaka iracionalnosti nekakve prirodne katastrofe. Zato je na centralnom mestu "redesign", tj. po ko zna koji pokusaj da se nekako legitimise (prirodnim i ekonomskim katastrofama) ponovna izgradnja komunistickog raja na zemlji, kao alternativa globalnom kapitalistickom zlu. Ceo svet je danas Haiti...to su mogli da stave kao slogan, pa bi bilo jasnije.

Inace, Davos se okrece Aziji - valjda igrajuci na kartu geopolitike a i trazeci siguran izvor prihoda za svoje skupe i besmislene ideje - lideri Koreje i Kine su spec. gosti. Nadam se da ce ocitati lekciju iz osnova kapitalizma i napretka lubenicarskim glavama sa Zapada, slicnu onoj koju je kineski gubernator Hong Konga ocitao Krisu Patenu.

Vlada said...

Pazite naslov:
Privatizacija kriva za otpuštanja

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&mm=02&dd=01&nav_id=408117

I šta će narod koji ne koristi glavu za razmišljanje nego da poveruje u ovakve gluposti

mileusna said...

^ Pa pomisliće što je bilo lepo u socijalizmu kad smo primali redovne plate i igrali fudbal u radno vreme u krugu Zastave, eto...

Lighthouse said...

Da parafraziram Megi Tačer: "Razliku između Davosa i Porto Alegrea je sve teže uočiti."