Pages

10 February 2010

Eksternalije

Jedan od retkih načelno dobrih razloga za državno petljanje u ekonomiju su eksterni efekti. Da li će se intervencija vršiti kroz pravosuđe, ili državnu regulaciju, nije sada toliko bitno. Bitno je da se ustanovi da neko radi nešto, a troškove (makar delom) snosi neko drugi potpuno prinudno. Koaz je pokazao da je u mnogim situacijama takve probleme moguće dobrovoljno rešiti (na tržištu), ali je i pokazao da, kada postoji mnogo zainteresovanih strana, državna intervencija predstavlja jedino izvodljivo rešenje.

Međutim, problem je što eksterni efekti često nisu posledica neregulisanog tržišta, već postojeće državne intervencije. To je najočiglednije u zdravstvu.

Na primer, obavezno vezivanje pojasa u vožnji se često opravdava time što troškovi lečenja neodgovornog vozača padaju na budžet. Ali, troškovi padaju na budžet zato što je zdravstvo nacionalizovano, a ne zato što tržište nije znalo da reši taj problem. Da je zdravstveno osiguranje privatno, osiguravajuće kuće bi nudila dve različite polise - jednu koja pokriva lečenje povreda nastalih usled nevezivanja pojasa i drugu koji ne pokriva takve povrede. Tada bi vozači snosili punu cenu svoje odluke. Ako bi razlika u ceni te dve polise bila dovoljno velika, većina bi se vezivala. Neki, koji baš ne vole da se vezuju, bi to morali da plate. Ovako država proglašavanjem nevezivanja za saobraćajni prekršaj rešava problem do kojeg je sama i dovela uvođenjem sistema u kojem niko ne snosi pun trošak svoje neodgovornosti.

Na isti način se pravdaju i ratovi protiv soli, masti, šećera (gojaznost narušava zdravlje, a to "svi plaćamo"). Ali, da osiguravajuće kuće mogu da naplaćuju debelima skuplje zdravstveno osiguranje, tog problema ne bi bilo. Međutim, ne smeju, to bi se smatralo diskriminacijom i naplaćivanje više cene nekome zato što je debeo je zabranjeno.

Suština je da kada je zdravstvo nacionalizovano, svaki lifestyle izbor zaista ima eksterne efekte. Tvoja odluka da se zdravo hraniš dovodi do pozitivnih eksternih efekata. Moja odluka da pušim je negativna. Umesto da sve te stvari budu naša potpuno privatna stvar, one su sada predmet posebnog državnog interesovanja.

5 comments:

Anonymous said...

Evo nesto o raznnim efektima u narodnoj republici Severnoj Koreji :D

http://www.youtube.com/watch?v=s6ixGYzbLz0

Inace ovi momci prave sjajne putopise po raznim ludackim mestima po svetu .

tiki said...

a šta pušenje stvarno šteti zdravlju ?

Željka Buturović said...

"Tvoja odluka da se zdravo hraniš dovodi do pozitivnih eksternih efekata."

da, narocito u glavi.

perica said...

Državno petljanje u ekonomiju radi eksternalija je poduhvat koji sam sebe negira.
Marko: "Bitno je da se ustanovi da neko radi nešto, a troškove (makar delom) snosi neko drugi potpuno prinudno."
Kada država interveniše, političari petljaju a troškove potpuno prinudno snosi stanovništvo. Zar to nije sama suština eksternalija? Problem rešavamo tako što ga institucionalizujemo i time činimo neuništivim!
I taj Koaz je zbunjen, očigledno. Država proizvodi eksternalije levo i desno a zaštićena je od tržišne kazne kao beli medved.

Saša said...
This comment has been removed by the author.