Pages

02 February 2010

Economies of Scope

Srbijagas je prvo preuzeo Srpsku fabriku stakla, onda Azotaru Pančevo, pa MSK iz Kikinde, pa je kupio akcije Informatike, a sada planira i da osnuje osiguravajuće društvo.

O pojmu Economies of Scope pogledajte ovde.

Očigledno, Srbijagas je doneo vrlo racionalne odluke, budući da ćete sada kod njih, pored gasa, moći da kupite i tegle za zimnicu, đubrivo, sirće, da se zdravstveno osigurate, a, ako vam uzgred treba i da vam neko isprojektuje IT sistem, mogu i to da vam ponude.

A za ove sjajne poteze, direktor je (zar ste sumnjali?) nagrađen nagradom Privredne komore Srbije za poslovni potez godine. Vrlo me raduje kada vidim da se prave vrednosti i dalje cene.

Mijat Lakićević očigledno i dalje živi u svetu pre krize, u kojem je privatno vlasništvo bilo bolje od državnog. U današnjem svetu, to više ne važi. Čovek koji je do juče bio političar i koji se kocka tuđim parama je naravno bolji privrednik od dugogodišnjeg privatnika koji se kocka svojim parama.

2 comments:

Веља said...

Штавише, изгледа је Србијагас већ започео и регионално ширење у области осигурања - можда да Бајатовић научи понешто о актуарству пре но што оснује ново осигуравајуће друштво у Србији. Ево вести:
Srbijagas JP has taken a minority stake in Kosig Dunav Osiguranje AD -
On 24/12/09 it was announced that on 16/12/09 Srbijagas JP has acquired a stake of 14 per cent in Kosig Dunav Osiguranje AD, a Banja Luka, Bosnia and Herzegovina-based non-life insurance service provider. The consideration is EUR 1.1 million.

Marko Paunović said...

Mala je Srbija za takvu firmu.