Pages

27 February 2010

Brajtonska čajanka u 5.30

Čajanka se širi: nakon "neobostonske", britanska The Freedom Association je organizovala Brighton Tea Party. U 5.30, kako i priliči... U ovom slučaju, avatar kralja Džordža bi verovatno bio Van Rompuy iz prethodnog posta koji oličava taxation without representation. Naravno, laburistička uvećanja nameta od početka nove ere 1997, takođe su tema brajtonske žurke. Jedan od vođa pokreta je Dan Hannan, libertarijanski usmereni član Konzervativne partije.
Inače, Hannan piše u Telegraphu. Bio je protivnik Lisabonskog sporazuma i njegov evroskepticizam je na liniji "Bruges-a".Popularan je njegov govor upućen Gordonu Braunu, u kome ga naziva aparatčikom brežnjevskog tipa.

Naravno, pitanje je da li Tea party pokret ima kapacitet da postane novi modalitet evroskepticizma i organizovane grupe u EU upravi. Kad smo kod stranačkog libertarijanizma u Britaniji, koliko znam, postoji jedna nova stranka koja je otvoreno libertarijanska, ali je to tek šačica članova...Postoje takođe libertarijanski članovi Konzervativne stranke, mada je sa aktuelnom konvergencijom zvanične torijevske politike ka laburizmu malo verovatno da ta pozicija postane ozbiljna frakcija. Na primer, ako se uporede zvanične politike prema MCS (mediji, kultura, sport - čak je i šifra programskog paketa ista u obe stranke), teško je pogoditi koji program pripada laburistima a koji torijevcima. Prvi teže da svi imaju besplatan pristup plivanju do 2012, dok drugi panegirišu Nacionalnoj lutriji kao vrhunskom izumu koji omogućava razvoj sporta i kulture i zalažu se ta stvaranje okruženja u kome the creative industries can flourish, and in which people can take control of the most enjoyable aspects of their lives.. Nisam sigurna koliko čajanki treba da bi se ovaj princip preokrenuo...

5 comments:

Ivan Jankovic said...

Hananov govor je fascinantan. Zvuci kao Tacerka pa jos malo elokventnije (ako je to moguce:)). Samo je steta sto konzervativce vode jos gori hohstapleri od Brauna i sto likovi kao Hanan nemaju sansu u dogledno vreme.

Vlada said...

Evo i jedne krtice na sajtu Peščanika:

http://www.pescanik.net/content/view/4555/1084/

Citat:
"Valja privatizovati državna preduzeća, onemogućiti monopolisanje tržišta, ukloniti prepreke kretanju robe i finansija preko granica, decentralizovati prikupljanje i potrošnju javnih sredstava, i smanjiti ili ukinuti subvencije i sve druge oblike privilegovanog pristupa proizvodnim resursima. Sada kada je socijalno odgovorna vlada dodatno osiromašila svoje građane i kada je postalo jasno da državno-poslovna personalna unija ne daje valjane rezultate, vreme je za liberalne reforme."

Sve ono o čemu se ovde na TR godinama priča. Iz njegovih usta u Borisove i Mlađanove uši....

Dejan said...

"...u Britaniji, koliko znam, postoji jedna nova stranka koja je otvoreno libertarijanska..."

Nisam strucnjak za britansku scenu, ali mislim da je UKIP takodje otvoreno libertarijanski.

andreas breme said...

dve vesti koje su mi bile interesantne:

vest 1

vest 2

Saša said...

Druga vest je potpuno sumanuta...