Pages

06 May 2009

Novine "Finance"

Pišu da "Delta ostvaruje 15% srpskog BDP-a".

Ajde da je to objavio Kurir, ili Pravda, pa da još i razumem. Ali, da takvu nebulozu objavi list koji se zove Finance, e to već nije normalno.

Prvo, Delta zapošljava oko 20.000 radnika. Da li zaista iko misli da 1% ukupno zaposlenih (od oko 2 miliona zaposlenih u Srbiji) može da proizvede 15% BDP-a?

Drugo, pretpostavljam da se radi o tome što Delta možda ima prihod koji je tu negde oko 15% srpkog BDP-a. Ali, prihod firme i bruto dodata vrednost nisu ni približno ista stvar. Najočiglednije, ako Delta auto proda jedan Fiat Punto Grande, sve pare idu u prihod, ali u BDP ide samo mali deo. Čak, nema veze sa time da li je proizvod iz inostranstva. Ako Delta u Maxiju proda kesu Smokija, cela cena ide u prihod Delte, ali u BDP ide samo razlika u ceni koju je Delta ostvarila kao mera njene dodate vrednosti.

5 comments:

grh said...

e, marko, opet ne gledate 'source'.

evo sourcekao sto vidis finance se poziva na srpsku borbu, koja je to objavila

Marko Paunović said...

E, onda mora da je tacno. :)

grh said...

pa ti si rekao:

Ajde da je to objavio Kurir, ili Pravda, pa da još i razumem. Ali, da takvu nebulozu objavi list koji se zove Finance, e to već nije normalnopa jeste objavio pravda, kurir, borba.....

Marko Paunović said...

Cekaj, da li stvarno mislis da novine koje se zovu Finance treba da sustinu svog teksta baziraju na tudjem lupetanju?

Mislim, njihov tekst (mada slabo razumem slovenacki) se svodi na to kako bi propast Delte dovela do propasti Srbije, a to se zasniva na ovoj ocigledno netacnoj informaciji.

Isto vazi i za B92 koji tek tako prenosi raznorazna lupetanja.

grh said...

o, ti na B92 ne razmisljaju ni malo kad pisu / prenose vesti. pre nekog vremena je B92 (i gomila drugih medija posle njih) objavila da je GDP srbije 500 milijardi dolara. mrtvi-ladni :)