Pages

26 October 2009

Računica

Bogati Nemci zahtevaju veće poreze, javlja BBC.

Možda nekome izgleda kao paradoks, ali ovo je ustvari savršeno racionalno ponašanje inicijatora peticije Dietera Lehmkuhla. Dieter uvek može dati novac u dobrotvorne svrhe ili čak pokloniti budžetu. (A bio bih jako zainteresovan da vidim koliki je iznos njegovih privatnih donacija. U Americi podaci govore da demokrate, koji se politički zalažu za jednakost, daju značajno manji udeo dohotka u dobrotvorne svrhe od konzervativaca. Pogledajte ovde koliko daje Joe Biden - sve dok nije postao kandidat za potpredsednika i onda višestruko povećao, davao je nekoliko promila svog dohotka.)

Dieter, dakle, može povećati svoje privatne donacije, ali u tom slučaju, trošak donacije nosi on sam, što je neprijatno. Ako Dieter, međutim, odluči da ne poveća svoje lične donacije nego umesto toga pokrene inicijativu da se svima poveća obavezna donacija odnosno porez, najveću korist od toga ima sam Dieter kao pokretač peticije. U slučaju da peticija uspe, on će snositi samo jedan mali deo troška, platiće malo veći porez, ali je prograbio veliki deo koristi. Za jeftine pare kupio je ne samo duševni mir nego i društveni status. Što se mene tiče ovaj čovek je homo economicus.

2 comments:

Saša said...

Slaviša,

još jednom sjajna opservacija, ali bi daleko efektinije bilo da ste napravili poređenje između Mekejna i Pejlinove i Obame i Bajdena. To bi bilo ono pravo republikanci vs. demokrate.

Anonymous said...

Sjajno kao i obicno ,

Samo niste morali cak na bbc da nadjete homo economicusa tog tipa , bio je dovoljan blog naseg NN biznismena na temu progresivnih poreza sa sajta b92 .

Cim se cuju floskule kojima se kao civilazacijska dostignuca nazivaju progresivni porez , pravo na rad i sl. Jasno je sa kakvih se ideoloskih pozicija polazi . Marks i Engels su usvojili Morganovu podelu istorije da bi sebe proglasili sledecom civilizacijskom formacijom potom su svi levicari preuzeli istu dogmu .

Zaista mi je cudno kad tako nesto cujem od ljudi koji su biznismeni .
Sto rece jedan konzervativac u americkom filmu : "Muka mi je sto svoje desnicarske stavove konstantno branim pred ljudima bogatijim od mene" .

Uglavnom sjajna opservacija .
Pitanje koje se sledece postavlja samo od sebe je da li mi koji propagiramo liberalizam zapravo nesto nasuprot homo economicusu , nesto iracionalno ?
Mnogo je jednostavnije uclaniti se u partiju koja propagira birokratizaciju . Sa prosecnom inteligencijom i sposobnostima nije tesko napredovati . Nagrada je posao sa koga dolazis odmoran uz pristojnu platu i nedostatak stresa .
Ko je jos lud da radi u zemlji dembeliji ?