Pages

27 September 2009

Lepe vesti

Lepe vesti iz Nemačke.Imao sam dosta prilike da provodim vreme sa ljudima iz FDP i njihove FNF i mogu reći da oni jesu liberali i to sa vrlo malo zadrške. Današnjih 14,7% je neverovatno dobar rezultat.

7 comments:

Vlada said...

Kod nas su novinari alergični na pojam liberalno... današnji autorki tekst u Press-u:

http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?view=story&id=81104&sectionId=62

A narod ovakve gluposti prihvata zdravo za gotovo.

Anonymous said...

Nazalost , kod nas se zaista liberalizam izjednacava ili fasizmom ili komunizmom .
Medjutim , ovoj manipulaciji u prilog idu i dredjeni fakti .
Svakav olosh danas sebe naziva liberalima , najcesece su u pitanju sledbenici politike "liberalnih" komunista Latinke Perovic i ljudi koji pojam liberalizma tumace u americkom smislu , pre sbega kao neku vrstu "antiautoritarne levice" .
Oni zaista jesu neka vrsta obrnutih fasista , njihova patoloska potreba za zabranom je usmerena ka svemu sto ima predznak nacionalnog ili tradicionalnog .
Njihov liberalizam se svodi eventualno na legalizaciju marihuane ...

Bas me zanima postoji li neka anketa medju americkim liberalima koji se zalazu za legalizaciju marihuane koja bi pokazala njihov odnos prema slobodi nosenja oruzja ili slobodi ugovaranja .
Verujem da bi rezultati ukazali na njihov izrazito levicarski karatker .

Anonymous said...

I naravno dodao bih da se radujem rezultatima u Nemackoj .
Nadam se da ce Liberali spreciti stupanje na snagu zabrane paintbola i nasilnih video igara koju je velika koalicija sprovela .

Vlada said...

I ja bih voleo da vidim među članovima LDP-a koliko ima istinskih liberala. Pravi liberali ne bi glasali za zakon o medijima (ni ovaj usvojeni, ni bilo kakav), uz bilo kakve glupe izgovore.

Lighthouse said...

Ne mogu da se načudim ... Kad je Vlada dao link na članak u Pressu i kad sam pročitao članak, mislio sam da će konačno biti razjašnjeno zašto liberalizam u Srbiji nije i ne može biti isto što i konzervativizam, i zašto je danas u Srbiji LDP (sa svim svojim vrlinama i nedostacima) jednako liberalizam, i to ne onaj američki.

Jer konzervativizam u Srbiji jaše punim galopom, u svom "punom kapacitetu", gazeći, ili želeći da zgazi i ekonomske i lične slobode, i da ti otme novčanik, kako bi te uputio na milost i nemilost nacionalističkim udruženjima (poput onih koja su 1990-tih navodno pomagale izbeglice), i da ti razvali vrata svih spavaćih soba kako bi popovi u njih nesmetano zverali, usput merkajući dečje guzice.

A onda se javi ChiCha s idejom da u Srbiji nema liberala jer se ovi (LDP) što se tako zovu samo i jedino bave legalizacijom marihuane. Uzgred, šteta što se (još) time ne bave! Sve i da se samo time bave, bili bi već najmanje polu-liberali. Jer, ChiCha, ako si za niske poreze i malu državu a protiv ravnopravnosti gej zajednica, onda si tek polu-liberal, kao što si ako je obrnuto isto tako samo pola liberal. Kod nas sve stranke sem LDP su 0% liberalne (ne ostavljaju građaninu ni para ni "marihuane"), ponavljam NULA liberalne, dok je LDP već po tebi 50% liberalna (navodno otimači para, ali bar marihuanu daju da se puši), a po meni blizu 100% liberalna (integralno shvatanje slobode, shvatanje da je ova nedeljiva, da bez svog novca nikad nećeš moći tragati za srećom ali da ni bez slobode da živiš kako ti je volja i voliš koga hoćeš sva navodno tvoja imovina ne vredi ništa).

Da te pitam nešto, ChiCha, ali reci iskreno: ko je po tebi (bio) veći liberal, ili manji anti-liberal - Latinka Perović, ili Nikola Pašić?

Anonymous said...

@Lighthouse

Ti izgleda stvari posmatras u najboljem komunistickom duhu :)
Ko nije sa nama taj je protiv nas .

Otkud ti ideja da sam ja protiv gay prava ?
Ja sam protiv onoga sto si ti formulisao kao "10 ministarstava" za ostvarivanje njihovih prava .

Latinka vs. Pasic ?

Odgovor nije tezak , valjda se zna u cije vreme nije postojala nikakva sloboda stampe , privatna svojina , trziste itd.

Lighthouse said...

@ChiCha

Da je odgovor tako jednostavan kako se tebi čini, ne bih te ni pitao.

1. Okruženje: u datom okruženju (prvo Staljin, posle Broz), Latinka Perović je uradila sve što je mogla da relativizuje i razlabavi socijalizam. Da je mogla, uradila bi i više. U datom okruženju (Gledston), Nikola Pašić je uradio sve što je objektivno mogao da relativizuje i razlabavi kapitalizam, u stvari da spreči da se ovaj uopšte, ikad, zapati u Srbiji. Da je mogao, uradio bi još mnogo više.

2. Sloboda štampe? U vreme Latinke je slobode štampe bilo više nego pre i više nego posle nje. U vreme Nikole Pašića su nepoćudne novinare jednostavno na ulici linčovali članovi Pašićeve stranke (NB, inače, zasnovane na strogoj unutarpartijskoj disciplini).

3. Privatna svojina i tržište? Pod Latinkom je podsticana privatna inicijativa, a podsticane su i državne/druptvene firme da se tržišno ponašaju. Naprotiv, Pašićev ideal je bila patrijarhalna seoska zadruga.

4. Tehnologija. Pod Pašićem je na jedvite jade počela gradnja železnice (a ne bi je ni bilo da to nije bila međunarodna obaveza Srbije kao uslov za nezavisnost od Turske). Pod Latinkom je izabran PAL sistem televizije u boji (umesto ruskog SECAM-a), stigla je Coca Cola, liberalizovani devizni računi građana i uvoz automobila, itd.

Napokon, nisam te pitao je li Srbija uopšte 1880-tih bila liberalnija od Srbije s kraja 1960-tih i početka 1970-tih, nego o ličnostima, i o tome šta su zagovarali i šta su ostvarivali kao politiku u meri u kojoj se njih lično pitalo. Kao što vidiš, odgovor nije nimalo lak.