Pages

06 August 2009

Hot Waitress Index

U New York Magazineu je izašao zanimljiv članak na temu uticaja recesije na privlačnost konobarica. Naime, od kako je recesija započela, privlačne devojke imaju problem da nađu posao u drugim oblastima u kojima je lepota poželjna (na primer, kao promoterke), tako da počinju da rade i poslove koje inače ne bi radile, poput konobarisanja. Sa druge strane, i restorani su pod pritiskom, tako da se trude da privuku mušterije kako god znaju i umeju. Zaključak - što su konobarice privlačnije, to je ekonomija u većem problemu.

Ovaj tekst me je podsetio na nešto što sam davno čitao (a sada ne mogu da nađem na netu) - zašto stjuardese nisu više onako lepe kao ko što su bile pre 20 ili 30 godina. Suština je u deregulaciji (jeste, kao liberal priznajem da je deregulacija dovela do toga).

Naime, dok je avio industrija bila veoma regulisana, cenovna konkurencija je bila bukvalno zabranjena. Ali, čak i ako zabraniš cenovnu konkurenciju, postoje razne druge "dimenzije" u kojima je konkurencija moguća - veličina i udobnost sedišta, kvalitet hrane i, da, lepota stjuardesa. Nakon deregulacije (kako u Americi, tako i u Evropi), aviosaobraćaj je postao biznis kao i svaki drugi, gde firme "seku" troškove koji ne donose zaradu. Izgleda da su aviokompanije shvatile da je većini putnika izgled stjuardesa prilično nebitan.

2 comments:

Чокањ said...

Zaključak - što su konobarice privlačnije, to je ekonomija u većem problemu.

Dakle, naša ekonomija cveta. U birtijama gde se ja pojim — sve neke grbave i bezube.

mileusna said...

Ja sam na letovanje leteo avionom Air Slovakia koji je JAT iznajmio ovog leta sa sve stjuardesama. :) Eh, kakva je to prijatna promena bila, potpuno je netačno da izgled stjuardesa nije bitan. ;)