Pages

27 August 2009

Domaći iz Kambodže

Državna potrošnja iznosi malo više od 10% BDPa u Kambodži. I pored činjenice da imaju jako nisku potrošnju nije neobično da građani protestvuju protiv uvođenja novih ili povećanja postojećih poreza. Juče su protestvovali zbog povećanja carinske stope na uvoz motora.

Dok u Srbiji nije retko da komentatori traže opravdanje za povećanje poreza evo kako uglavnom na otimačinu reaguju kambodžanci: I'm very proud of the people in my hometown. It is not about the new law, but it is the corruption and oppression. Any law that has to do with taxing and fees provide many opportunity for corruption.

Zašto se Kambodžanci oštro protive porezima dok nebeski narod podmeće drugi obraz je pitanje za Željku.

7 comments:

grh said...

nebeski narod? nije to nista. cekaj dok pocnu da zahtevaju da banke budu
socially useful
, or else...

Lighthouse said...

Ne mogu da verujem. Rekao je: "UK competitiveness 'not a major aim'". A šta je ta FSA, menja li se to kad se promeni Vlada i/ili Parlament, ili je neka nezavisna regulatorna agencija? Ako se menja, ni po jada, ionako uskoro u UK ulazi na teren rezervna ekipa intervencionista ;)

grh said...

What we do:
We are an independent body that regulates the financial services industry in the UK.

We have been given a wide range of rule-making, investigatory and enforcement powers in order to meet our four statutory objectives. In meeting these, we are also obliged to have regard to the Principles of Good Regulation.

Principles of good regulation:

Efficiency and economy
Role of management
Proportionality
Innovation
International character
Competition

klik


nagradno pitanje: u koje od ovih principa spada rantanje o social usefulness.

Marko Paunović said...

U Innovation :)

Slaviša Tasić said...

Ovo me podseća na onu presudu iz 1950-ih u SFRJ čiji je sken kružio internetom: "osuđuje se n.n. na zatvor zato što ništa ne radi nego samo vozi motor..."

Tako i ovaj, banke da se kazne zato što nisu društveno korisne. U zemlji Smitha i Lockea.

Da ne pominjem što banke i te spekulacije o kojima govori jesu društveno korisne, ali to nije poenta. Bila bi greška da se tako brane, nego samo po liniji da nikoga na prvom mestu ne sme da interesuje koliko je neko "društveno koristan".

Lighthouse said...

Gabriela,

Puno hvala za info. Ne mogu da razumem da im je u opisu posla Competition a ne interesuje ih Competitiveness. Nije isto, ali bi trebalo da ide zajedno. Takođe, Efficiency i Competitiveness su slične stvari.

Slaviša,

U pravu ste da nikog ne treba da interesuje koliko je neko "društveno koristan" pogotovo ako to povlači za sobom poresku diskriminaciju. U pravu ste da banke to prvo treba da ističu u svoju odbranu.

Ali, nije zgoreg objašnjavati publici, koja često nije ekonomski obrazovana, niti vična liberalnoj argumentaciji, zašto su finansijske špekulacije društveno VEOMA korisna delatnost. Jer, mnogo dobrodušni ljudi, koji inače shvataju čemu tršište, privatna svojina, berza i druge institucije liberalne ekonomije, ipak misle da su finansijski špekulanti (pogotovo oni na kratak rok) neka vrsta polu-lopova, polu-prevaranata, parazita koji se bogate zloupotrebljavajući tuđe neznanje i neobaveštenost, pa čak i tako što lažu, fabrikuju afere i tako manipulišu vrednosti tuđih akcija. Ipak je Holivud tu poradio, podosta ...

grh said...

recima jednog od komentatora clanka:

I don't know where we got this Lord Turner from, but he speaks as if he is totally mad.

:)