Pages

18 May 2009

Kako se izboriti protiv gusara?

Somalijski gusari očigledno predstavljaju ozbiljan problem.

Sećam se da sam u nekoj knjizi Davida Friedmana (verovatno Laws Order) naišao na sledeći primer... U nekoj dalekoj galaksiji postoji nacija koja pljačka transportne brodove drugih nacija. Svaka od tih nacija bi mogla da krene sa vojskom i zgazi piratsku naciju, ali se nijednoj to ne isplati, posto je trošak piratstva relativno mali, a rat bi mogao da bude skup. Takođe, gusari napadaju relativno retko, tako da se ne isplati čak ni da se uz svaki transportni brod šalju vojni brodovi. Pitanje je - kako rešiti problem relativno jeftino?

Odgovor je - treba dobro naoružati mali broj transportnih brodova, ali tako da napadači ne vide naoružanje. Jer, ako vide oružje, onda će prosto propustiti taj brod i sačekati neki nenaoružani. Suština je da treba veoma povećati trošak bavljenja piratstvom. Ako pirat procenjuje da postoji šansa od 5% da će poginuti pljačkajući brod, ne verujem da će mu pasti na pamet da se time bavi.

Slično se može primeniti i na problem sa ovozemaljskim gusarima. Recimo, verovatno bi dovoljno bilo da se na 5% brodova koji prolaze pored Somalije postavi 20-ak dobro naoružanih komandosa. Trošak za firme bi bio minimalan, a korist bi mogla da bude velika. Čak, ako se sve to dobro odradi i izreklamira, niko ne bi ni morao da pogine.

3 comments:

perica said...

Gusari su malo ezoterija, ali nisu irelevantni. U stvari, opisana situacija sa gusarima je analogna situaciji sa sitnim nasilnicima - silovateljima, otimačima tašni, muggerima i sličnim. Policiji se jednostavno ne isplati da se protiv njih angažuje i nešto ozbiljno radi. U mom kraju SVAKO VEČE se prijavi silovanje ili pokušaj silovanja. Policija je potpuno nesposobna da bilo šta uradi osim da evidentira prijave. Čak i ne objavljuju šta se dešava, da se stoka (javnost) ne uznemirava. Najbolje je da žrtva ćuti.
Rešenje je analogno rešenju problema gusara - građani treba da budu naoružani, jer tako postoji realna verovatnoća da će nasilnik da popije metak. Međutim, državnom aparatu ne odgovara situacija u kojoj stanovništvo može da se odbrani od nasilnika, jer bi onda metak lako mogli da popiju i kriminalci sa službenom legitimacijom.

Marko Paunović said...

Mislim da se ovde radi o tome sto su posade na tim brodovima relativno malobrojne, a da bi njihovo povecavanje i naoruzavanje znacajno poskupelo prevoz.

Zato resenje moze da bude naoruzavanje samo jednog manjeg dela posada, ali dovoljno da se gusari odvrate od napada.

Argument je, u sustini, jednak argumentu za dozvoljavanje nosenja sakrivenog oruzja - ako kriminalac zna da ima naoruzanih, ali ne zna ko su oni, nece napadati.

Argument protiv je da to moze da pokrene "trku u naoruzanju" gde gusari, umesto da odustanu, pocnu da se i sami bolje naoruzavaju.

perica said...

Strah od "trke u naoružanju" je licemeran, taj argument ne stoji.
Sada su kriminalci naoružani a građani razoružani. Policija nije u stanju da zaštiti građane ali je sasvim u stanju da ih razoruža ili da ih spreči da se naoružaju i sami zaštite.
Situacija bi očigledno bila mnogo povoljnija za građane kada bi mogli da se naoružaju. Decent citizens far outnumber the villains. A ako se neki krimos baš naoruža - pa tu je policija. A možda i nije?