Pages

24 May 2009

Jedan koji je predvideo krizu

Ne, nije jedan od tih:), naime onih što su tvrdili da kapitalistička pohlepa vodi propasti i da kao što je još Marks predvideo pomama za profitom dovodi do sloma sistema. Ovaj (finansijski guru Peter Shiff) je na osnovu nečeg što je dosta blisko teoriji poslovnog ciklusa austrijske škole, još 2006 predviđao oštru recesiju i veliki finansijski slom.

Po Shiffovom mišljenju, još iz 2006 i rane 2007 Amerika je pred velikom recesijom jer troši previše a premalo proizvodi, monetarna politika je suviše labava i vodi enormnom zaduživanju, bum cena nekretnina i akcije na berzi su prenaduvane zbog toga, nekretnine dodatno zbog praktičnog odsustva ikakvih kriterijuma pri davanju pozajmica što će rezultirati slomom tog tržišta, da su investicione banke toliko prezadužene da će brzo pući, da će recesija biti oštra ali da se toga ne treba bojati jer je to lek a ne bolest (bolest je veštačko pumpanje virtuelnog bogatstva kroz kreditnu ekspanziju) itd itd..

Shiffovi obožavaoci su napravili efektan video koji dokumentuje njegove nastupe na televizijama od 2006 naovamo gde on iznosi ovakve stavove, a ugledni profesori ekonomije, finansijski gurui, investicioni bankari i ostali ga ismevaju kao "katastrofičara" i neznalicu. Pogledajte video obavezno. Posebno je zabavna rasprava sa Laferom (da, tim Laferom) iz avgusta 2006 (!) koji, slično Irwingu Fisheru 20 dana pred Crni Utorak, tvrdi da je sve sjajno sa američkom ekonomijom (posebno da je "monetarna politika spektakularna"), i podsmeva se Shifferu kao paceru.

1 comment:

mileusna said...

Super! Kao u nekom holivudskom filmu. Ludi naučnik nešto priča i niko mu ne veruje dok ne bude kasno! :)