Pages

20 May 2009

I naočare su lek

Naši zakoni i uredbe često imaju odredbu o "bližem propisivanju uslova" za obavljanje određene delatnosti, što u praksi znači da će ili vlada doneti uredbu, ili da će ministar doneti neki pravilnik kojim će se tačno odrediti ko tačno može i pod kojim uslovima da se bavi određenom delatnošću.

Najnoviji primer su optičari, o čemu danas u Politici piše Danica Popović (koga zanimaju detalji cele rasprave, može da pogleda press clipping na sajtu Udruženja optičara i optometrista Srbije).

Između ostalog, od optičara se traži da ima garderobu. Dobro nije pravilnikom propisano i da optičar mora da kaže "Dobar dan" svakoj mušteriji.

Svaki ovakav propis se objašnjava potrebom da se zaštite potrošači. Naravno, istina je sasvim drugačija - primarna svrha ovakvih propisa je da se ograniči konkurencija.

5 comments:

Slaviša Tasić said...

Samo da ne počnu da nas štite i obavezom prepisivanja recepta za naočare i sočiva, kao što rade u Americi. U Srbiji i Evropi bar još uvek možeš da kupiš sočiva gde hoćeš, u Americi ne možeš bez recepta, a za recept se ide na godišnji pregled, koji se onda i posebno plaća itd... Ja koji 10 godina nosim potpuno ista sočiva ne mogu da ih legalno kupim, nego moram na pregled zato što me FDA štiti od samog sebe. Tako da u praksi sočiva američke proizvodnje kupujem isključivo u Srbiji.

Igor said...

Slavisa:

da, ali mnoge radnje u Americi ti daju besplatan pregled ako kupis njihove naocare i pregled se obavlja u radnji. To je glup propis FDA-a ali ipak se ne moze porediti sa ovim ludorijama.

Slaviša Tasić said...

Naočare nisam ni probao jer sam ih već imao, ali za sočiva su tražili pregled koji je koštao stotinak dolara i mora da se ponavlja svake godine (jer to je neki dodatni pregled samo za sočiva, pored takođe obaveznog običnog očnog pregleda koji je bar pokriven osiguranjem ako ga imaš). U odnosu na Evropu gde uđeš u prodavnicu i kupiš kakva hoćeš sočiva.

Lazar Antonić said...

Pitao sam jednu prijateljicu iz amerike koja takodje nosi sociva. I ona kaze da samo zove svog lekara koji joj posalje recept. Znaci ne placa se pregled posebno. Verovatno mora prvi put.

Slaviša Tasić said...

Ne budi lenj pa pitaj prijateljicu koliko može da joj traje recept pre novog pregleda. U mom slučaju to je bilo godinu dana, ali možda zavisi od države.