Pages

07 May 2009

Blagodeti sindikalizma

U ovom trenutku poreski obveznik Kalifornije plaća oko 10 miliona dolara godišnje za oko 160 nastavnika u javnim školama da - ne rade ništa! Ovi nastavnici su suspendovani zbog raznih prekršaja i proglašeni privremeno nepodobnim za nastavu. Ali, pošto je reč o visoko-sindikalizovanoj delatnosti, nije tek tako lako otpustiti zaposlenog. Najveći deo njih vodi višegodišnje sudske sporove, i za to vreme prima punu platu kao da radi! Recimo, jedan je pod sporom od 2002 godine i dobija godišnje 68 000 dolara plus beneficije, a apsolutno ništa ne radi!

Zamislite samo kako će Amerika procvetati kad se putem novog, orvelovski naslovljenog, zakona o "slobodnom izboru zaposlenih", sindikalizam proširi još mnogo više.

4 comments:

немања ненадић said...

Било би занимљиво видети да ли су такви проблеми навели универзитете да наставнике не запошљавају, већ да их ангажују по краткорочним уговорима за одређени посао. То би био логичан одговор на претерану заштиту (исто као што је непријављивање радника у Србији логичан одговор на претерано велике порезе и доприносе). Наравно, све зависи и од тога да ли је наставни кадар дефицитаран.

Ivan Jankovic said...

Moguce je da je barem delimicno rec o slicnoj "adaptivnoj" strategiji, mada mislim da je problem relativno manje izrazen na nivou univerziteta.

Vanja said...

jedan komentar na 100 miliona evra donacije EU Srbiji, koji se pomalo uklapa u ovaj post, a potpuno me je odusevio:

Ne, niposto!! Niposto ne dajte moje pare (placam porez u EU) ovim raspikucama i neznalicama koje vode Srbiju u propast! To je samo pomaganje i produzavanje ovog uzasnog stanja u Srbiji. Mnogo je bolje da zemlja sto pre bankrotira, pa da se narod konacno osvesti i krene da gradi zemlju ponovo (jos jednom) na zdravim osnovama!

(Gradjanin, 8. maj 2009 12:22)

Ivan Jankovic said...

Vanja, ja se slazem da ne treba dati ni kinte ovima u Srbiji, ali ne (samo) zato sto su nekompetentni i raspukice vec zato sto generalno ne treba davati vladama dotacije. Koncept "strane pomoci" ne funkcionise upravo zato sto je svaka vlada raspikuca, koji ne kreira nego unistava bogatstvo. Svuda pa i u Srbiji. I svaka strana pomoc po pravilu zavrsava ili u potrosnji, ili u privatnim dzepovima. Nigde jos strana pomoc nije napravila ekonomski razvoj.