Pages

20 April 2009

Otac Nacije

"„Taj socijalni, politički i moralni talog tribalnog, varvarskog Balkana, uzima za saveznika Ameriku i Evropsku uniju u borbi protiv najdemokratskijeg, najcivilizovanijeg, najprosvećenijeg balkanskog naroda – srpskog naroda.“,

kaže o Albancima kao narodu u svojoj novoj knjizi Otac Nacije, Putnik sa Galeba, nacional-boljševik po vokaciji, koji bi da se opet rodi "tukao četnike", obožavalac Leke Rankovića-Marka i Slobodana Miloševića, "najvećeg srpskog političara druge polovine XX veka" - Dobrica Ćosić.

Ne zna se šta je gore u onoj rečenici - njena moralna odvratnost ili neobična glupost. Ko je još u stanju da piše o srpskom narodu kao "najcivilizovanijem i najdemokratskijem na Balkanu" ili o nekom drugom narodu kao o "varvarskoj rulji" a da to nije deo nekog crnohumornog gega, iz registra Balkanskog Špijuna ili Radovana III ("Vilotići"). Ako je jedan ovakav rasistički maloumnik u bilo kom smislu "otac nacije", onda je ta nacija zaista u velikom, velikom problemu. I sa sobom i sa svetom. A koliko, najbolje se vidi po tome što za predsednika ima čoveka (pobedio kao demokrata plašeći narod da će u suprotnom pobediti mračnjaci i nacionalisti!!!) koji se "redovno konsultuje sa Čika Dobricom" o svim važnim pitanjima, (pored, naravno, svog tate, još jednog Capoa iste Cosa Nostre, i takođe velikog šampiona humanog preseljenja i odbrane Srpstva od svetske zavere). Zaista, mnogo toga je mogao da nauči od "čika Dobrice" i svog tate. A i naučio je, vidimo to.

21 comments:

Vlada said...

50% jedva završilo osnovnu školu, ko zna koliko funkcionalno i kompjuterski nepismenih građana Srbije.

Vrhunac kulture su zvezde granda, a idoli ponovo postaju razni kriminalci. Ako smo mi najprosvećeniji i najcivilizovaniji narod na balkanu.... ne znam šta reći za tu glupost.

Najprosvećeniji i najcivilizovaniji pripadnici srpskog naroda žive na Novom Zelandu, u Americi , Kanadi Australiji, itd... a ovde je bog rekao laku noć.

A i ko je njega proglasio za oca nacije?! Maloumni političari i novinari koji ne umeju da razmišljaju svojom glavom pa prihvataju tuđa razmišljanja.

Možda i jesmo naj naj, ali onda sa mnom nešto nije u redu.

Igor said...

Slazemo se Ivane,to je odvratno.
Mene medjutim zanima kako vi vidite tu krivicnu prijavu podnetu oko ovoga kao govora mrznje.

Ivan Jankovic said...

Igore, dobro ste me podsetili. Mislim da je tuzba cista glupost, koja samo daje na znacaju toj izjavi. Naravno da mislim da je nedopustivo s liberalne tacke gledista krivicno goniti nekog zbog onoga sto je rekao. Mislim da to slabi kredibilitet onih koji ga kritikuju. Mnogo efektniji nacin je stalno citiranje i spinovanje te i slicnih izjava.

Vanja said...

Slazem se sa Ivanom!

Sve vise razocarenja od NV sektora.

Igor said...

Teofil Pancic ima mislim najbolji tekst o tome do sada:
Link.

Lighthouse said...

Kad smo kod rasizma, neka mi ne bude zamereno malo trolovanja, ali ovo je doista vredno pomena i u kontekstu rasizma. Na sramotnoj konferenciji UN koja je u toku u Ženevi a koja je nastavak još sramotnijeg Durbana iz 2001 (pa je zovu Durban II), palestinskom lekaru žrtvi Gadafijevog režima oduzeta je reč:
http://www.unwatch.org/site/c.bdKKISNqEmG/b.5109305/k.891C/Confrontation_at_Durban_II.htm

Pristojne zemlje, poput Holandije, Nemačke pa čak i ovih i ovakvih SAD, bojkotuju Durban II. Jedan od govornika u Ženevi treba da bude iranski predsednik Ahmadinedžad. (!?) On da priča o rasizmu???

UN treba hitno reformisati, toliko i tako da ni ne zaliče na ove današnje!

Gavrilo said...

Србији и српском народу неопходна је темељна ревизија историје и самим тим темељно редефинисање појма нације, па онда и појма национализма. Ово што се данас под тим појмовима подразумева само је кагебејска спрдачина - исто као и са појмовима грађанског и либералног (види под: ЛДП)...

Lighthouse said...

Tokom A-Nedžadovog govora, skoro pola sale je iz protesta izašlo, tj. pola od onih koji su uopšte došli na konferenciju.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8008657.stm

Ali, ne bi me uopšte iznenadilo da je Jeremić, ili ko već tamo predstavlja Srbiju, ostao u sali. Uostalom, glasao je nedavno u UN protiv osude Irana zbog kršenja ljudskih prava.

Tako da malih dobrica ima koliko hoćeš.

Lighthouse said...

Gavrilo,

Slažem se da su mnogi pojmovi kod nas pobrkani.

Ako je po tebi LDP na vrhu liste "kagebejskih" prevaranata, neka ti bude, ti slobodno počni od kritike LDP.

Ali, od koga god krenuo, znaj da je na kraju puta, ako misliš stvarno da ga pređeš konsekventno, odricanje od svojatanja Tesle uz davanje boljeg mesta u domaćem panteonu Milankoviću, prihvatanje u punoj meri Rize Halimija kao "našeg" uz postavljanje Dodika u društvo "stranih" političara, itd.

A da i ne govorim da treba poći od "sitnica" koje su nam pred nosom, na primer od one koja se zove Ratko Mladić. Ako ti je stalo da tvoja deca mogu punim srcem pevati našu himnu onako kako to rade nemački fudbaleri, onda pošteno izmeri šta su sve Nemci uradili da svoj današnji identitet počiste od nepodopština prošlosti a da iz te prošlosti izvuku ono što je stvarno vredno i na čemu svako hteo ne hteo mora da im zavidi.

Sve to, naravno, ukoliko ikakav, pa i najsavremeniji nacionalizam (a od koga smo bar vek daleko) ima u današnjem svetu ikakvog smisla, a nekmoli dobre svrhe.

Lighthouse said...

Gavrilo,

I, uz izvinjenje zbog ovog dodavanja/dovikivanja: samo vidi koliko su i tu svoju himnu (tj. njen tekst) Nemci p(r)očistili od svega što i u najskrivenijim naznakama asocira na nepodoštine iz prošlosti.

Igor said...

Lighthouse/Ivane:
to je sve u redu u Nemackoj, ali ako uzmes njihov primer, oni su prosli kroz socijalni inzenjering zvani "denacifikacija". Ako uzmes Nemacku kao primer onda moras da budes dosledan i podzris S.B. i B.K.V. u njihovoj tuzbi. Ne?

Lighthouse said...

Igore,

Možda smo Ivan i ja sličnih političkih preferencija, ali niti sam ja njegov niti on moj advokat. Zato mogu da ti samo kažem šta ja mislim.

Tužba protiv Dobrice ima smisla u sklopu našeg zakonodavstva, onakvog kakvo je sada. Skoro svuda na evropskom kontinentu je denacifikacija princip (a tamo gde nije, tek je tamo haos), za razliku od anglo-saksonskog shvatanja slobode govora. Meni je ovaj drugi bliži, ali u tom drugom sistemu D.Ć. sigurno ne bi uživao povlastice državnog filosofa nego bi sto odsto zavisio od ćudi knjižarskog tržišta.

Igor said...

Lighthouse:

upravo zbog ocekivanog neslaganja sa Ivanom sam pitao oboje.
Hvala na odgovoru.
Slazem se sa tobom.

Igor said...
This comment has been removed by the author.
Igor said...

A evo i nesto zbog cega bi mr Cosic mogao i krivicno da odgovara a da nije sankcionisanje govora:
Intervju: Dragoljub Todorović

Gavrilo said...

Лајтхаусе,

- Зашто "давање бољег места у домаћем пантеону Миланковићу" аутоматски значи "одрицање од својатања Тесле"?
- Зашто навођење на ДРУГОМ месту кагебејских спрдачина са појмовима грађанског и либералног значи да је "ЛДП на врху листе"?
- Зашто ако су Немци "прочистили своју химну" морају то да ураде, рецимо, Данци. А - чекај - па не морају! И нису!("King Christian stood by the lofty mast/In mist and smoke/His sword was hammering so fast/THROUGH GOTHIC HELM AND BRAIN IT PASSED")

Национализам ће имати смисла докле год буду постојале нације, а смисао тог постојања јесте да се пуним плућима пева национална химна.

- Зашто кад ја кажем "Србији и српском народу неопходна је темељна ревизија историје" то НИЈЕ исто што и "чишћење од неподопштина прошлости и извлачење из те прошлости оног што је стварно вредно"?

Gavrilo said...

Игоре,

...не...подржавање денацификације у Немачкој не значи подршку тужби против друга Сикирице...тужба јесте "чиста глупост".

Lighthouse said...

Gavrilo,

Ako ti je do osavremenjivanja srpskog nacionalizma, onda su konsekvence sledeće:

Tesla je rođen u Hrvatskoj pa se odselio u Ameriku, a na teritoriji Srbije je ukupno proveo 36 sati. Milanković je rođen u Hrvatskoj pa se iz Beča doselio u Srbiju i u njoj napisao svoja najveća dela usput postavivši na noge katedru za astronomiju na BU. Dakle prvi je svesno izabrao da nam bude tuđin, a drugi je imigrant koji se odlično integrisao, što posebno treba ceniti. Dakle, Tesla treba da bude u rangu bilo kog stranog naučnika, Njutna na primer, a Milanković u domaćem panteonu.

Ti si LDP uzeo za primer, ne ja.

Srbi svakako nisu Danci, samo toliko od mene o tome.

Uzgred, koje to "srpske zemlje" (plural) bog pravde treba da sačuva? I zašto, pobogu? To je po tebi OK?

Ako si francuski nacionalista, onda ti je Francuska alfa i omega, zvala se Širak ili Zinaedin Zidan, a Herkul Poaro je samo i jedino jedno strano njuškalo. Lijež ili Ženeva su onda inostranstvo, tako da Švajcarce na primer razvališ od carine za bela vina iz Valea (koja su isto što i Kot d` Ron). Tako i ovde, ako si srpski nacionalista, moderan, inoviran kako bi ti hteo, onda treba u Preševu da ti bude toplo oko srca a u Banja Luci sve da se češeš od nelagodnosti.

Revizija istorije koja ne bi uključila i realniji odnos prema sopstvenim nepodopštinama iz prošlosti nema nikakvog smisla. Jednu mitologiju da zameni druga, šta dobijamo? Sad, znam da će ti se od ovog dići kosa na glavi, ali ja tako mislim: oni savremeni mlađi srpski istoričari koji su najprokaženiji kao duhovna deca komunizma su neuporedivo objektivniji, savremeniji, šta god, od duhovnih potomaka npr. Vladimira Ćorovića.

I cela ova priča, ponavljam, samo ukoliko ikakav nacionalizam uopšte više ima smisla, i ukoliko nacije kao takve imaju budućnost. To je pitanje. Globalizacija sigurno neće potpuno potrti nacije, ali ako se nastavi, dovešće do bujanja različitih identiteta koji se neće svoditi samo na nacionalni, dok će ovaj imati znatno manji značaj.

Gavrilo said...

И Тесла и Миланковић су Срби, из простог разлога што нису Хрвати. Чињеница да нису рођени или живели у Србији, или чак били држављани Србије то ни на који начин не мења.

Српске земље су управо једно од "прочишћавања" химне, у чијем оригиналу је, наравно, српски краљ. (Могу да замислим реакцију - "а тек ТО!")

Нешто сумњам да се француски националисти чешу од нелагодности у Лијежу или Женеви? И одакле закључак да бити националиста НУЖНО значи имати територијалне претензије? Из "дефиниције" национализма из Курира?

Морам да кажем да сам само чекао кад ће се појавити позитиван став према духовној деци комунизма. И наравно...

Lighthouse said...

Gavrilo,

Ako hocete da budete nacionalista na nacin na koji su to francuski nacionalisti, a pretpostavljam da vam je to ideja, onda ne sme da vas interesuje necije etnicko poreklo, nego samo cinjenice rodjenja, drzavljanstva i evtl. rezidencijalnog statusa. Tesla i Milankovic stoga nisu isto. Tesla je za jednog nacionalistu francuskog tipa bio Hrvat pa postao Amerikanac, a Milankovic bio Hrvat pa postao Srbin.

Ako mene pitate, kralj je manje zlo od zemalja u pluralu. Najbolje bi bilo da bog pravde, ako je vec dobre volje, sacuva srpsku zemlju u singularu, tj. Republiku Srbiju, i to malo bolje nego sto nas je dosad od propasti cuvao. Jos bolje bi bilo da bracu dragu privede postovanju univerzalnih vrednosti i dicnom radu.

U Lijezu i Zenevi NEMA francuskih nacionalista. Herkul Poaro se uvredi kad mu neko kaze da je Francuz. Voleo bih da vidim da se tako uvredi i Milorad Dodik kada ga neko pita hoce li navijati za BiH ili Srbiju, a ne da se jos ponosi i hvali time sto navija protiv svoje zemlje BiH. Btw, licno nemam nista protiv da svako navija za koga hoce, ali govorim vam sta sleduje nekom ko hoce da bude nacionalista a ne etnotribalista.

Biti nacionalista stvarno ne mora nuzno da znaci teritorijalne pretenzije, ali ja nisam ni tvrdio da znaci.

Na kraju, nisam imao pozitivan stav prema stvarnoj deci komunizma, nego prema onima koji su za to kod nas najcesce, a neopravdano, optuzivani. Hajde da zaostrimo, pa da vam podastrem primer nekog na koga vam se mozda najvise od svih dize kosa na glavi, Vesnu Pesic. Po cemu je ona dete komunizma? Nikad nije bila clan SKJ, nikad nije bila marksista po filozofskim ubedjenjima, u olovna vremena se bavila samo empirijskim socioloskim istrazivanjima a ne teorijom u kojoj je tesko bilo izbeci dodvoravanje marksizmu, itd. Po cemu onda? Ili je za vas svaki internacionalizam, svaki kosmopolitizam, svaki globalizam, jednako komunizam? Ili je za vas socijaldemokratija, sta god o njoj kao libertarijanci mislili, a koju je Vesna jedno vreme zagovarala, jednako komunizam???

Gavrilo said...

Потпуно се слажем да је нација држава, а држава нација, али то и даље не мења чињеницу да ни Тесла ни Миланковић нису Хрвати него Срби.

Не постоје националисти француског, немачког или српског типа. Национализам значи само оно што и сама реч - приврженост властитој нацији.

Национална припадност је осећање. Зато Данило Киш није Србин, иако ЈЕСТЕ српски писац, а Тесла НИЈЕ Хрват, иако је рођен и одрастао у Хрватској.

Оно што се данас у Србији назива космополитизам и глобализам углавном је кагебејска спрдачина са мутираним пролетерским интернационализмом.

"Визија српске националне традиције којом треба да се надахне свака озбиљна обнова те традиције, и коју може да преузме од најјачих глава српске политичке мисли прве половине прошлог века, јесте визија цивилизоване и просвећене земље, припадне западном цивилизацијском кругу, и визија земље коју је несрећна победа комуниста 1945. заправо одвојила од њеног дотадашњег цивилизацијског колосека."

http://docs.google.com/Doc?id=ds7f9jx_111gfg87fhn