Pages

30 April 2009

Ministar policije

Pre svega, moram da konstatujem da Ivica Dačić za mene predstavlja jedno od najprijatnijih iznenađenja u ovoj vladi. Dakle, ne kažem da sam nešto ekstremno zadovoljan time šta i kako radi, već da je, kao ministar, bolji nego što sam očekivao. Takođe, mora se priznati da SPS nije mnogo "zastranjivao" u svom levičarenju. Da li je to zato što su odustali od nekih ideja, ili zato što se ostatak vlade približio njihovim idejama, ne znam.

E sad, da pređemo na intervju u Politici, u kojem Dačić govori o mnogo toga, ali je meni par stvari upalo u oko.

Prvo, vezano za svetsku ekonomsku krizu, Dačić kaže "Ovo je krah neoliberalnog koncepta kapitalizma. Odgovor na svetsku ekonomsku krizu jeste veća uloga države". Naravno da se ja sa time ne slažem, ali nije to poenta. Poenta je u sledećem - ako Dačić već smatra da odgovor na krizu mora da bude veća uloga države, zašto onda podržava ovu vladu? Ova vlada nije na krizu reagovala povećanjem uloge države, ni apsolutno, a posebno u poređenju sa nekim drugim državama. Zašto on nije insistirao na povećanju poreza i dodatnom regulisanju banaka, ili za šta god misli da se treba dodatno regulisati?

Drugo, vezano za policiju, Dačić kaže da oni nemaju dovoljno ljudi, sredstava i svega ostalog. To je, verujem, tačno. Ali, da li on ne shvata da je policija u takvu situaciju dovedena UPRAVO zbog "veće uloge države" u svemu ostalom? Kada bi država prestala da se bavi raznoraznim stvarima kojima ni ne treba da se bavi, bilo bi daleko više para za one stvari kojima država mora da se bavi (policija, pravosuđe, vojska).

Treća bitna stvar su plate u državnoj upravi. Dačić kaže da policija ima ozbiljnih problema u popunjavanju ljudstva u Beogradu, pa ljudi moraju da putuju svaki dan na posao iz drugih krajeva Srbije. Meni to sugeriše da bi plate u državnom sektoru morale da u određenoj meri zavise od lokalnih troškova života. Koliko ja znam, to je standardna praksa u mnogim zemljama, a značilo bi da lekar u Medveđi ima nižu platu od lekara u Beogradu, zato što su neki troškovi života (na primer, stanovanje) daleko viši u Beogradu. Možda bi još bolje bilo prosto decentralizovati policiju i prepustiti određivanje plate lokalnim vlastima u skladu sa uslovima na lokalnom tržištu radne snage.

Četvrta stvar koja mi se učinila zanimljivom je izjava da je "pucanj u policajca - pucanj u državu". Mnoge zemlje imaju slične odredbe u zakonu, po kojima su policajci i druga "službena lica" zaštićenija od ostalih, u smislu da se napad na njih strožije kažnjava nego na neka druga, "obična lica". Ne znam konkretne odredbe našeg Krivičnog zakona, ali sam prilično siguran da i kod nas nešto slično postoji, tako da ne znam na šta tačno Dačić misli. Možda misli da će u buduće, ne samo sud posebno kažnjavati napade na policajce, već da će i sama policija davati prioritet tim slučajevima u odnosu na ostale.

Meni se to ne sviđa, mada mislim da mi je jasna argumentacija. Jednostavno, ne vidim zašto bi život policajca ili političara bio vredniji od života vozača ili lekara. Čak i da zanemarimo da takva zakonska odredba verovatno nije u duhu člana 21. stav 1. Ustava koji kaže "Pred Ustavom i zakonom svi su jednaki", meni se čini da je to duboko nemoralno.

17 comments:

Vlada said...

I meni je to teško da prevalim preko usta, ali posle Rasima Ljajića, Ivica ostavlja najbolji utisak. Mada među onakvim likovima to i nije toliko teško.

alektrich said...

"Pred Ustavom i zakonom svi su jednaki"

Tačno. Ali policija treba da razvija autoritet, da ne kažem da "trenira strogoću"...

Ne može da bude svejedno da li je neko napao (ili čak ubio) policajca ili pak profesora, doktora, šofera.

Jer, kada bi bilo, policija bi izgubila osnovu svoga delovanja - autoritet.

Ne može da bude isto kad vas pandur zaustavi da vam naplati kaznu, pa ga vi ošamarite i kad vam dođe komšija da se žali na buku vaše dece, pa uradite to isto s njim. Tada se neko ko je sklon agresiji neće nimalo ustručavati da opauči pandura u glavu, ako je nezadovoljan... A postoji razlika između sprečavanja policajaca da obavi zakonsku dužnost i sprečavanja komšije da se požali.

Marko Paunović said...

Ja se ne slazem jer mislim da samarenja prosto ne sme da bude i da treba da bude kaznjavano podjednako strogo u oba slucaja.

Autoritet policajca ne proizlazi iz toga sto ja njega ne smem da napadnem, vec iz toga sto on mene sme nekaznjeno da napadne u odredjenim slucajevima.

Ako kazete da "ne moze da bude svejedno koga je neko napao", da li mozete da precizirate sta tacno mislite, u smislu kazne? Kolika kazna treba da bude za ubistvo policajca, a kolika za ubistvo sofera?

Crni said...

Odlicna poenta pod 2!
Ne slazem se oko ubistva policajca. Naime, ako nekoga ubijes na ulici, a ne znas da li je lekar ili poliicajac ( ako nije na duznosti pa nema uniformu) ili vec sta je, to je jedno.
Dok kada ubijes pandura u uniformi, to je poseban pokazatelj bezobzirnosti, vrlo cesto u sticaju sa drugim teskim krivicnim delima i zaista treba da se kaznjava strozije od "obicnog" ubistva. A clan ustava koji je citiran nema veze sa ovim, da ne ulazimo u to.

Igor said...

Marko:
pa u Srbiji je drzava toliko velika da nema mesta rastu. To je kao parazit koji ubije domacina pa i sam pogine.
Kad oni kazu da je resenje za krizu vece ucesce drzave, mislim da misle na zapad, to je ono sto je ministar Milosavljevic pricao kako ce Obama da kopira nas sistem zdravstvenog osiguranja...

alektrich said...

"da li mozete da precizirate sta tacno mislite, u smislu kazne? Kolika kazna treba da bude za ubistvo policajca, a kolika za ubistvo sofera?"

Za ubistvo policajca na dužnosti kazna treba da bude veća nego za ubistno šofera. Pritom, i kazna za ubistvo šefera treba da bude velika - ja bih recimo za ubistva odrapio ljude najmanje 30 godina...

E, sad, moja poenta nije da nečiji život više vredi, već da na nečiji život treba nasrtati sa više straha i uz veću odgovornost. Zašto? Zato što to policiji olakšava posao i, i dalje tvrdim, jača autoritet.

"Autoritet policajca ne proizlazi iz toga sto ja njega ne smem da napadnem, vec iz toga sto on mene sme nekaznjeno da napadne u odredjenim slucajevima."

S ovim se apsolutno ne slažem. Ne može neko da ima autoritet nada mnom zato što neće biti kažnjen za nešto što može da mi učini. Naprotiv, smatram da snaga formalnog autoriteta upravo proizilazi iz posledica koje ja mogu da snosim ako se njemu suprotstavim.

grh said...

pa, ne mogu da nateraju ni nezaposlene lekare da odu u medvedju po jednakoj plati kao u bgd, kako ce ih jos naci da daju manju platu?

onda bi i pacijenti putovali u beograd kod lekara za svaku kijavicu.

Веља said...

Влада у којој као министар искаче И. Дачић и није баш најсрећније решење. Али слажем се да помало, и неочекивано искаче... Ту је и Љајић коме се већ традиционално уваљује "кестење из ватре". Можда још министар и по (од три министра по 50%).

Дачићу погодује што му је и полиција убележила пар резултата. Рекао бих да је то оно што је започео претходни министар полиције Д. Јочић. Сећате се хапшења низа криминалних група којима су медији додељивали еснафске називе...

На другој страни је низ министара-подбачаја, од којих бих у први план ипак ставио С. Милосављевића и од кога (имајући у виду претходно министровање, и "привредно коморисање") и нисам очекивао ништа добро. Сећате се његовог апела да се ПКБ претвори у јавно-градско предузеће како Београђани не би остали гладни, тј. неснабдевени. Па онда низ изјава о малопродаји у Србији. Притом је на челу најнепотребнијег (економског) министарства.

Lazar Antonić said...

Marko, mozda cinjenica da policijaci zbog prirode posla moraju cesce da se izlazu opasnosti opravdava drugaciju motivacionu semu. Ali slazem se da nije u duhu jednakosti pred zakonom.

Ivica je svakako prijatno iznenadjenje, ali mislim da ce pokvariti utisak u kampanji kada bude morao da se obraca svom birackom telu. Sa druge strane ne treba mu zaboraviti povecanje penzija. Odgovoran je koliko i krkobabic.

Marko Paunović said...

Vezano za razlicitost visine kazne, moram da priznam da me niste ubedili. Pitanje naravno jeste tricky, ali meni i dalje nije jasno zasto bi se tolerisao napad na nekoga ko nije policajac.

Manje vise svi argumenti koje ste koristili se svode na "napade na policajce treba ostro kaznjavati", sa cime se i ja slazem, ali ne vidim zasto ih treba OSTRIJE kaznjavati. Da preformulisem - zasto bi napad na nekoga ko nije policajac trebalo smatrati olaksavajucom okolnoscu (sto je ista stvar)?

Gabriela:

Mozda lekari zaista nisu dobar primer, ali mislim da policajci jesu.

Veljo:

Ne slazem se sto se Ljajica tice. Njegov nastup u javnosti je odlican, ali sta je on tacno uradio kao ministar za socijalna pitanja? Apsolutno NISTA. A kao ministar za rad se proslavio potpisivanjem prosirenog dejstva kolektivnog ugovora.

alektrich said...

"Da preformulisem - zasto bi napad na nekoga ko nije policajac trebalo smatrati olaksavajucom okolnoscu (sto je ista stvar)?"

Hajde da kažemo da jeste ista stvar, ali nije... Jer, polazna tačka nije policajac, već "običan" čovek.

Možda je bolji argument to što posao policajca nosi sa sobom mnogo veći rizik od mnogih ostalih poslova, te je potrebno čoveka na takvom radnom mestu zakonski bolje zaštititi. Odnosno, veće su šanse da policajac bude napadnut dok obavlja svoj posao, nego da se to desi lekaru. Zato, veće sankcije za potencijalne napadače obezbeđuju i manji rizik. Tj., odvraćaju napadače od tog čina...

Marko Paunović said...

Po meni, to je pre argument za dobru opremu, blindirana kola, pancirne prsluke i slicno....

Marko Paunović said...

Pise u sutrasnjem Blicu:

Ministarka pravde Snežana Malović obavestila je danas poslanike da su u pripremi izmene Krivičnog zakonika, kojima će biti pooštrene zaprećene kazne za napad na službeno lice.

Odgovarajući na pitanja poslanika na sednici Skupštine, ona je najavila da će biti pooštrena i ukupna kaznena politika. Malović je ocenila da su do sada za mnoga krivična dela sudovi izricali kazne na nivou zakonskog minimuma i da će to morati da se promeni. Pitanje sve češćih napada na pripadnike policije pokrenuo je šef poslaničkog kluba "Napred Srbijo" Tomislav Nikolić, tražeći da se oni zaštite posebnim zakonskim rešenjima. Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić podržao je inicijativu Nikolića da se efikasnije zašitte pripadnici policije kojima je sve češće ugrožen život, i dodao da se takva krivična dela moraju tretirati kao najteža. Dačić je ocenio da je neophodno da sudovi izriču strože kazne, navodeći da je od 1992. godine skoro 1.000 policajaca na zadacima izgubilo život i to ne samo u ratu.

немања ненадић said...

Да ли ће нешто бити прописано као кривично дело и која ће бити казна зависи од "степена друштвене опасности", а та категорија, као и било која апстракција подлеже дискусији (у пракси је одређују писци закона). Напад на службено лице се у Србији кривично санкционише (чак и ако није нанета повреда том лицу), а напад на "обичног човека" само ако је нанета телесна повреда (и тада само по приватној тужби). Нисам читао најављене измене закона, али према најавама ће и новинари добити заштиту попут "службених лица", што је (маркетиншки?) уступак државе новинарским удружењима. По истој логици, припадници сваке професије би могли да траже посебну заштиту ове врсте ако су нападнути док обављају свој посао, и вероватно би законодавац најдоследније поступио када би кривично дело прописао тако да кажњава напад на лице у обављању своје професије (која год да је професија у питању). Тиме би вероватно био решен и проблем неравноправности на који Марко указује.

Marko Paunović said...

Onda je krajnji red da se blogerima da status novinara. :)

Lighthouse said...

Da ne ureknem, ali i meni se čini da sadašnja vlada i nije toliko loša koliko sam se pribojavao da bi mogla biti kad su u maju 2008. obećavali "socijalno odgovornu državu", a naročito sada kada imaju sve izgovore sveta pri ruci (npr. "i Obama to radi") da uvode državnu intervenciju big time, da "štite i podstiču domaću privredu", da organizuju demonstracije pred Miškovom ili Cepterovom kućom, da rasture CEFTA, da još više raspu od budućnosti narednih generacija, rečju, da traže od građana da se žrtvuju i daju Državi mnogo više nego što Država ikad može dati njima.

I još, čini mi se da je Dačić maltene najodgovorniji, "najmršaviji" deo te vlade (uostalom, i fizicki je malo smršao! volumen est omen?), a kad kažem najodgovorniji mislim pre svega fiskalno najodgovorniji. Vlada neretko posluša šta joj opoziciona LDP preporuči, i to iz arsenala svog vro liberalnog ekonomskog programa a ne iz uslovnih refleksa svog članstva sazdanog od istog ekonomsko-istorijskog materijala kao i članstvo ili nečlanstvo svih drugih partija. I začudo, Dačić se tada najmanje buni.

Još više me čudi što je poslednjih nedelja Mlađan Dinkić najgrđi populista u sadašnjoj vladi. Ili se varam, jedno govori a drugo radi?

Čudno, vrlo čudno ...

perica said...

Crvena banda. Svi. Najcrveniji su žuti. Logično, oni su režim.