Pages

28 April 2009

Koreni

Morate znati da je svet ostario i da više nije u svojoj staroj snazi. On postaje svedok sopstvenog propadanja. Nestaju kiše i toplota sunca; zalihe metala su gotovo iscrpljene; muškarac pregalac ne uspeva na poljima, mornar na morima, vojnik u logoru, nema poštenja na tržištu, pravde u sudovima, sloge u prijateljstvu, veštine u umetnosti, discipline u moralu. Ova rečenica se čuje svuda u svetu, da će sve što ima početak doći do svog kraja, da će ono što je dostiglo zrelost ostariti, da će jaki oslabiti, da će veliki postati mali, a da će posle slabljenja i skupljanja doći do raspadanja.

Ovo nije prilog novijoj istoriji mračnjaštva, autor ove "umne" analize predvideo je još u 3. veku ono što danas pre(d)viđaju ljubitelji novih totalitarnih ideja. Nikako da im se ostvari.

7 comments:

Marko Paunović said...

Dobro nam dosao!

Lighthouse said...

Novi bloger na TR? Dobro došli!

Prvo sam pomislio da je citat negde s početka 20. veka, kad ono ...

Samo, bilo im je tada uspelo. Skoro 1000 godina (od 5-14. veka) je Evropa stagnirala, i za sve to vreme GDP se digao za samo par procenata. Vandalizovali su sve antičke spomenike, zapalili biblioteke, razbucali gradove u kojima je još u staro doba bilo kanalizacije, da bi onda ceo srednji vek neoprane i na (fizičku) prljavštinu s predikaonice pozivane ljude povremeno sekla kuga a oni im punili uši kako je kuga od Jevreja koji truju vodu, ukinuli su slobodnu trgovinu, kamate i putovanja ...

Nije uopšte mala niti naivna šteta, i kad danas u osnovi isto propovedaju, i govore da je globalno zagrevanje od letova na Mesec, a ne od Sunca, treba uvek imati na umu čemu to potencijalno vodi. Ko prihvati jednu očiglednu laž, uvučen je u začarani krug laži i griže savesti, brat je u krvi, i onda će morati gutati sve veće i veće laži, sve dok opet ne počnu spaljivati veštice, seći jezike, kamenovati na trgovima, itd.

Vanja said...

Pozdrav za Aleksandra, najvedrijeg ekonomistu na ovim prostorima!

YoKey said...

:)) Ovaj citat sam baš skoro pročitao u "Capitalism" od George Reisman-a. Tamo je naveden izvor: W.T. Jones "The Medieval Mind", vol. 2 of "A History of Western Philosophy", 2nd ed. (New York: Harcourt, Brace, and World, 1969), page 6.
Ipak, na žalost, ne znam ko je originalni autor ovog genijalnog zapažanja. A baš bih voleo da saznam i odakle je i ovaj prevod. Aleksandre, možda tvoj?

cyberella said...

Pozdrav i dobrodošli :)

Веља said...

Ето пријатног изненађења.

Поздрав

Igor said...

Lighthouse:

evo primera koji navodite da napredak i sloboda nisu zagarantovani. Tuzno ali istinito. I zato ovo sto radi TR i svi koji se bore za slobodu ima smisla.

Pozdrav za Aleksandra.