Pages

25 February 2009

Budžet i marihuana

Kalifornijski kongres će se uskoro izjašnjavati o predlogu zakona za legalizaciju marihuane. Dobro, Kalifornija je liberalna država, ali to nije pravi razlog iza inicijative. U poslednje vreme budžet Kalifornije je u velikim problemima, ne zna kako da ih reši a potrošnju neće da smanji i prihod od oporezivanja marihuane bi pao s neba da zadovolji budžetske apetite političara.

To sada podseća na pravu istoriju iza prohibicije alkohola u SAD uvedene 1920. Prohibicija je ustvari uvedena zato što je kongresmenima tada bilo jeftino da izigravaju moraliste -- 1913. uveden je porez na dohodak, još uvek nisu bila izmišljena sva opravdanja za državno trošenje para koja imamo danas i u budžetu je bilo i viškova. Pre 1913. je porez na alkohol bio jedan od glavnih budžetskih prihoda, ali sa porezom na prihod on je postao manje važan i zabrana alkohola nije skupo koštala kongresmene. Ali kad je udarila velika depresija, prikuljeni porez na dohodak je drastično pao. U isto vreme ideja za potrošnju nikad više i zato su se brzo dosetili novog oblika prihoda i 1934. alkohol je legalizovan.

Pre svega zbog ovoga verujem da će i kalifornijski zakon proći, da će Kalifornija postati prva država koja će legalizovati marihuanu i dati zgodan presedan ostalima. A i za premijera Cvetkovića eto budžetskog predloga kojeg se MMF nije dosetio.

5 comments:

Igor said...

Slavisa:
zar nema tamo neka odluka Vrhovnog Suda o tome? koja brani drzavama potpunu legalizaciju?
Mislim nesto sa federalnim ratom protiv droga etc.?

Slaviša Tasić said...

Vrhovni sud kaže da je u ovom pitnaju federalni zakon iznad državnih, a federalni je naravno zabranjuje. Ali ako Kalifornija izglasa zakon to će početi da se primenjuje dok ne dođe na sud, pa onda sud može da poništi zakon (ako se drži presedana) ili ne poništi (napravi novi presedan).

Inače federalni nivo je nadležan na osnovu "commerce clause" u ustavu koja reguliše trgovinu između država, što je jedno potpuno izvrnuto ali ustaljeno tumačenje teksta Ustava, po kojem zato što nešto "može da utiče na trgovinu između država", Kongres ima pravo da ga reguliše. Tako je pod izgovorom da reguliše trgovinu između država Kongres skoro sve preneo na federalni nivo i ta federalizacija se nastavlja. Ali dosta zavisi od sastava VS pa je sve to promenljivo.

Igor said...

Mozda ce Obamina administracija izmisliti nesto poput DOMA (Defense of Marriage Act), gde drzave imaju pravo da regulisu marihuanu na state level ali da to nikako ne utice na regulaciju u drugim drzavama. Kao i u slucaju DOMA, federalni zakon nece priznavati legalizaciju u federal criminal cases.
Ili ce izdejstvovati nekakav waiver za Kaliforniju privremeno.

Unknown said...

xexexex zabrani te duvan legalizuj te ganju

YoKey said...

@Vlada
Slažem se! Ama, pret hodno nauči te pravo pis.